Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο απόλυτος αιφνιδιασμός από τη Fitch: Υποβαθμίζει σε αρνητικό το outlook των ΗΠΑ - Στο «ΑΑΑ» παραμένει η αξιολόγηση - Ύφεση 5,6% το 2020

tags :
Ο απόλυτος αιφνιδιασμός από τη Fitch: Υποβαθμίζει σε αρνητικό το outlook των ΗΠΑ - Στο «ΑΑΑ» παραμένει η αξιολόγηση - Ύφεση 5,6% το 2020
H Fitch Ratings «τιμωρεί» τις ΗΠΑ
Σε έναν αιφνιδιασμό παρόμοιο με αυτόν της Standard & Poor’s το 2011, προχώρησε σήμερα 31/7 η Fitch Ratings, υποβαθμίζοντας σε αρνητικό το outlook (προοπτικές επαναξιολόγησης) των Ηνωμένων Πολιτειών, από σταθερό.
Η αξιολόγηση μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας επιβεβαιώθηκε σε «ΑΑΑ», που είναι η ανώτατη.
Η βαθμολογία υποστηρίζεται από διαρθρωτικά πλεονεκτήματα που περιλαμβάνουν το μέγεθος της οικονομίας, το υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα και ένα δυναμικό επιχειρηματικό περιβάλλον.
Οι ΗΠΑ επωφελούνται από την έκδοση του δολαρίου, του κυρίαρχου αποθεματικού νομίσματος στον κόσμο και από τη σχετικά εξαιρετική ευελιξία χρηματοδότησης.
Ωστόσο, το οutlook αναθεωρήθηκε σε αρνητικό για να αντικατοπτρίζει τη συνεχιζόμενη επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών των ΗΠΑ και την απουσία αξιόπιστου σχεδίου δημοσιονομικής πολιτικής.
Τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το χρέος βρίσκονταν ήδη σε ανοδική μεσοπρόθεσμη πορεία, ακόμη και πριν από την έναρξη του τεράστιου οικονομικού σοκ που είχε προκαλέσει ο κορωνοϊός.
«Η ευελιξία χρηματοδότησης, με τη βοήθεια της παρέμβασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για την αποκατάσταση της ρευστότητας στις χρηματοπιστωτικές αγορές, δεν εξαλείφει πλήρως τους κινδύνους για τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους και υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος οι πολιτικοί των ΗΠΑ να μην ενοποιήσουν τα δημόσια οικονομικά επαρκώς για να σταθεροποιήσουν το δημόσιο χρέος μετά το πανδημικό σοκ έχει περάσει.
Παρόλο που μια μαζική απόκριση πολιτικής απέτρεψε μια βαθύτερη κάμψη –και ως αποτέλεσμα η Fitch αναμένει μια λιγότερο σοβαρή συρρίκνωση στις ΗΠΑ το 2020 από ό, τι σε πολλές άλλες προηγμένες οικονομίες- έχουμε αναθεωρήσει τις μακροοικονομικές προβλέψεις», σχολιάζεται.
Οι ΗΠΑ είχαν το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην κατηγορία ΑΑΑ που οδηγεί στην κρίση και η Fitch αναμένει να ξεπεράσει το 130% του ΑΕΠ έως το 2021 -θα μπορούσε να σταθεροποιηθεί προσωρινά από το 2023, εάν τα δημοσιονομικά ισοζύγια επιστρέψουν στα προ-πανδημίας επίπεδα.
Η Fitch αναμένει το έλλειμμα να διευρυνθεί σε πάνω από 20% του ΑΕΠ το 2020, για να μειωθεί στο 11% του ΑΕΠ το 2021.
Το αθροιστικό ομοσπονδιακό έλλειμμα κατά τους πρώτους εννέα μήνες του FY20 (από τον Οκτώβριο του 2019) έφτασε τα 2,7 τρισεκ. δολάρια ΗΠΑ, σε σύγκριση με 747 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ την ίδια περίοδο του 2019, επισημαίνεται.
«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέδειξε για άλλη μια φορά εξαιρετική χρηματοοικονομική ευελιξία, δανείζοντας 3 τρισεκ. δολάρια μεταξύ τέλους Φεβρουαρίου και τέλους Ιουνίου, εκ των οποίων τα 2,5 τρισεκ. δολάρια είχαν τη μορφή γραμματίων του Δημοσίου, ενώ η Fed παρενέβη για να σταματήσει την κατάρρευση στις χρηματοπιστωτικές αγορές (επέκταση του ισολογισμού κατά 2,6 τρισεκ. δολάρια από τα μέσα Μαρτίου) και να ενισχύσει τη ρευστότητας του δολαρίου.
Εν μέσω της αύξησης του δανεισμού, το κόστος δανεισμού έχει μειωθεί, με το 10ετές ομόλογο στο 0,6%.
Σύμφωνα με την υπόθεση ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα διατηρήσει το επιτόκιο πολιτικής της στο 0,25%, η Fitch αναμένει ότι τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια να παρέχουν κάποια υποστήριξη στη δυναμική του δημόσιου χρέους.
Εάν η πραγματική ανάπτυξη επανέλθει στο 2%, το χρέος που σταθεροποιεί το πρωτογενές έλλειμμα έως το 2024 θα μπορούσε να είναι περίπου 3%-4% του ΑΕΠ, συγκρίσιμο με τα επίπεδα του 2019. (…)
Η μελλοντική κατεύθυνση της δημοσιονομικής πολιτικής εξαρτάται εν μέρει από τις προεδρικές και το Κογκρέσο εκλογές του Νοεμβρίου».
Η Fitch αναμένει η οικονομία να συρρικνωθεί κατά 5,6% το 2020 και θα ανακάμψει κατά 4% το 2021, με την απόκριση της δημοσιονομικής πολιτικής να αποτρέπει μια βαθύτερη κάμψη.
Τα προσωπικά εισοδήματα αυξήθηκαν το 2ο τρίμηνο του 20ου έτους, παρά την ύφεση, που χαρακτηρίζεται από μια ιστορική πτώση της απασχόλησης και τις ώρες εργασίας.
Καθώς το κενό παραγωγής κλείνει, η Fitch αναμένει ανάπτυξη στο 2,2% κατά μέσο όρο το 2023-2025.
Η Fitch αναμένει ο πληθωρισμός να παραμείνει χαμηλός, με μέσο όρο κάτω του 1% το 2020-2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης