Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Έκρηξη του κορωνοϊού στην Ελλάδα: Ένας ακόμη θάνατος στο «Σωτηρία», στους 207 οι νεκροί, 4.587 τα κρούσματα - Συναγερμός σε Θεσσαλονίκη και Καβάλα

Έκρηξη του κορωνοϊού στην Ελλάδα: Ένας ακόμη θάνατος στο «Σωτηρία», στους  207 οι νεκροί, 4.587 τα κρούσματα - Συναγερμός σε Θεσσαλονίκη και Καβάλα
Υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους μέχρι 31/8 - Έντονη ανησυχία για τον τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων

(upd4) Ένας ακόμη άνθρωπος έχασε τη ζωή του από τον κορωνοιό στη χώρα ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό  σε 207 ενώ τα κρούσμτα έφτασαν τα 4.587..
Πρόκειται για έναν 69χρονο άνδρα που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Σωτηρία».
Χθες Σάββατο καταγράφηκαν 110 κρούσματα του νέου κορωνοϊού, τον τρίτο μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας στην Ελλάδα γεγονός που προκάλεσε έντονη ανησυχία.
Ο ΕΟΔΥ με την έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης άθροισε το Σάββατο 1 Αυγούστου 2020, 110 νέες περιπτώσεις μόλυνσης από τις οποίες τα 60 εντοπίστηκαν σε Θεσσαλονίκη και Καβάλα, γεγονός που προοιωνίζεται τη λήψη νέων αυστηρών μέτρων, όπως τοπικά lockdowns και SMS για τις μετακινήσεις
Το ανησυχητικό άλμα των κρουσμάτων της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα τον Ιούλιο έχει θέσει σε εγρήγορση επιστήμονες και υγειονομικές αρχές, γεγονός που οδήγησε
την κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη και νέων μέτρων, μεταξύ των οποίων, την υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους.
Συνολικά, τον Ιούλιο καταγράφηκαν 1.096 κρούσματα, που σημαίνει πως μέσα σε ένα μήνα καταγράφηκε το ένα τέταρτο των κρουσμάτων, ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής έχουν διπλασιαστεί μέσα σε δύο εβδομάδες.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση διά στόματος του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη έδωσε λευκή επιταγή στους ειδικούς επιστήμονες και λοιμωξιολόγους να σημάνουν όποτε κρίνουν απαραίτητο, συναγερμό προκειμένου να αποφευχθεί μια ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού.
Ήδη έχει αποφασιστεί να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι προκειμένου να διαπιστωθεί το εάν οι πολίτες τηρούν τα τελευταία μέτρα σχετικά με την υποχρεωτική χρήση μάσκας, αλλά και να ενισχυθούν τα δρομολόγια των μέσων μεταφοράς ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού, ενώ είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν και άλλα περιοριστικά μέτρα, εφόσον η επιδημία συνεχίσει τη δυναμική ανοδική της πορεία.
Την ίδια ώρα, προβληματίζει τους ειδικούς η συμπεριφορά των νέων στη χώρα μας, οι οποίοι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, «δεν είναι άτρωτοι» απέναντι στην Covid-19 και πρέπει να τηρούν τις ίδιες προφυλάξεις με τον υπόλοιπο πληθυσμό.
Στο μεταξύ, εντατικούς ελέγχους για την τήρηση των μέτρων για τον κορωνοϊό διενεργούν  η αστυνομία, η τροχαία και το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή.

Συναγερμός στην κυβέρνηση

Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση για τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην  Ελλάδα, καθώς το Σάββατο 1 Αυγούστου 2020 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 110 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις μόλυνσης.   
Αναμένεται να γίνει αξιολόγησης της κατάστασης ενώ όλα τα μέτρα, όπως τοπικά και κλαδικά lockdowns αλλά και νέοι περιορισμοί σε μετακινήσεις βρίσκονται στο τραπέζι.
Εξάλλου οι έλεγχοι αναπροσαρμόζονται καθημερινά.  
Τη Δευτέρα (3/8) είναι προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τον Σωτήρη Τσιόδρα, το Νίκο Χαρδαλιά, τον Βασίλη Κικίλια και τα στελέχη που συμμετείχαν και στην προηγούμενη διάσκεψη.
Θεωρείται πιθανό μάλιστα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να στείλει ένα νέο μήνυμα στους πολίτες.
Η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων θα συνεδριάζει τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.
Σύμφωνα με το OPEN, ορόσημα είναι ο Δεκαπενταύγουστος και αφετέρου η επανέναρξη των σχολείων, στις αρχές Σεπτεμβρίου.

ΕΟΔΥ: 110 νέα κρούσματα και συνολικά 4.587 - Στους 206 οι νεκροί

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Σάββατο (1/8/2020)  110 νέα κρούσματα του Covid -19.
Από τα 110 νέα κρούσματα τα 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.587, εκ των οποίων το 54.8% αφορά άνδρες.
Τα 1280 (27.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2252 (49.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Στους 10 ανέρχονται οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 2 (20.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 60.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Στους 128  ανέρχονται οι ασθενείς που έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος και συνολικά υπάρχουν 206  νεκροί  στη χώρα.
Οι 66 (32.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image
Αναλυτικότερα τα κρούσματα κατανέμονται ως εξής:

– 9 κρούσματα βρέθηκαν κατά τους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας,
– 3 εισαγόμενα κρούσματα, προσήλθαν αυτοβούλως,
– 19 κρούσματα είναι στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
37 κρούσματα είναι από την περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης (10 εκ των οποίων σχετίζονται με τον γάμο στους Αμπελόκηπους).
– 23 κρούσματα είναι από την περιφερειακή ενότητα Καβάλας και σχετίζονται με ιχνηλάτηση σε εταιρεία επεξεργασίας και εμπορίας κρεάτων, όπου υπήρξαν μαζικά κρούσματα.
– 6 κρούσματα είναι στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας, τα 5 εκ των οποίων σχετίζονται με μπαρ στο Βόλο.
– 3 κρούσματα είναι στην περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας.
– 3  κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής.
– 2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Πιερίας.  
-Ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κορινθίας.
-Ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας.
-Ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Πέλλας.
-Ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Αχαϊας.
-Ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας.
Image
Image
Τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό - Υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους μέχρι 31/8


Υποχρεωτική είναι μέχρι τις 31/8 η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας.
Ειδικότερα, όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Ν. Χαρδαλιάς, μετά από την αύξηση των κρουσμάτων της νόσου COVID-19 στην Ελλάδα, ύστερα από σχετική πρόταση και συνεννόηση με την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ισχύουν τα εξής:
- Υποχρεωτική μέχρι 31/8 είναι η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας, εκτός των χώρων εστίασης και ιατρικών εξαιρέσεων, για άτομα π.χ. με αναπνευστικά προβλήματα ή παιδιά κάτω των 3 ετών.
- Μέχρι  τις 15/8 ισχύει η αναστολή επισκεπτηρίων σε κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων, π.χ. γηροκομεία, σε δομές ευάλωτων ομάδων, άστεγοι, πρόσφυγες και σε νοσοκομεία.
Αναφορικά με τα νοσοκομεία, όπου κρίνεται αναγκαίο δύναται να υπάρχει ένας συνοδός που θα δίνεται ειδική άδεια, ενώ δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης ανωτέρου αναπνευστικού, πυρετός, δεκατική κίνηση, βήχας, φαρυγγυαλγία, ρινική καταρροή.
Ο συνοδός θα πρέπει να είναι ενήμερος για την εφαρμογή των κανόνων κοινωνικής απόστασης, την απολύμανση των χεριών και την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας.
Επίσης, δεν επιτρέπεται η επίσκεψη των ιατρικών επισκεπτών στις νοσηλευτικές μονάδες ως τις 15/8.
- Από Δευτέρα 3/8 έως 15/8 θεσπίζεται όριο 100 ατόμων σε τελετές γάμων, βαπτίσεων, κηδειών με τήρηση όλων των υφισταμένων υγειονομικών κανόνων.
- Από Δευτέρα 3/8 έως Κυριακή 9/8, δηλαδή για μία εβδομάδα, υπάρχει ρητή απαγόρευση όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα, μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ - εστιατόρια, καφέ-μπαρ, με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα.
Επίσης, παρατείνεται μέχρι 31/8 η απαγόρευση πανηγυριών και άλλων δημόσιων ανοιχτών εκδηλώσεων,  παρατείνονται τα μέτρα τήρησης των αποστάσεων στις παραλίες έως τις 31/8, παρατείνονται έως τις 31/8 τα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικά πλοία αναψυχής και επαγγελματικά τουριστικά πλοία.
Παράταση έως τις 31/8 και για τα μέτρα προστασίας στα ΚΥΤ, ενώ μέχρι τις 31/8 παρατείνεται και η γενική απόφαση για κανόνες τήρησης αποστάσεων.
Ακόμη, παρατείνεται μέχρι τις 15/8 η αναστολή αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων με Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.
Τέλος, μέχρι τις 15/8 παρατείνεται η απόφαση για τις χερσαίες συνδέσεις συνοριακά σημεία εισόδου αρνητικού PCR τεστ 72 ωρών για Προμαχώνα, καθώς και η απόφαση για αρνητικό τεστ PCR 72 ωρών για τους προερχομένους αεροπορικώς από Βουλγαρία, Ρουμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ  από 1/8 έως 15/8 υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους όταν δεν είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων.

Ενισχύονται τα δρομολόγια των ΜΜΕ - Τα μέτρα για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς


Σε νέα μέτρα για την αποφυγή του συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προχώρησε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, καθώς οι εικόνες των τελευταίων ημερών προβληματίζουν και τα παράπονα πολιτών είναι δικαιολογημένα.
Έτσι, στην ανάκληση των αδειών των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και σε αύξηση των δρομολογίων, προχωρά το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ενώ ο ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Καραμανλής είναι σε συνεχή συνεργασία με τις διοικήσεις των αρμόδιων φορέων και τους έχει ζητήσει να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα για να συντομεύσουν κατά πολύ οι χρονοαποστάσεις.
Σε αυτή την κατεύθυνση τα άμεσα μέτρα που ελήφθησαν είναι τα εξής:
*    Ξεκίνησε ήδη ανάκληση αδειών του προσωπικού. Οι άδειες σε ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ θα περιοριστούν στο 20% κατά τη διάρκεια του μηνός Αυγούστου.
*    Οι φορείς θα εκτελούν  ειδικό προσαρμοσμένο πρόγραμμα ώστε να αυξηθούν οι συχνότητες στους συρμούς, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ και να διευκολυνθεί στο μέγιστο δυνατό η μετακίνηση του επιβατικού κοινού.
*  Ο ΟΑΣΑ θα εκδώσει ανακοίνωση με τις νέες χρονοαποστάσεις που θα ισχύουν για τον Αύγουστο.
Στο πλαίσιο αυτό, από το Σάββατο 1η Αυγούστου, ενισχύθηκε η συχνότητα των δρομολογίων στις γραμμές των θυγατρικών εταιρειών του ΟΑΣΑ (ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ) για το μήνα Αύγουστο.
Ειδικότερα, κατά τις ώρες αιχμής οι χρονοαποστάσεις στις γραμμές 2 και 3 του μετρό θα διαμορφωθούν στα 6 λεπτά και στη γραμμή 1 (ηλεκτρικός σιδηρόδρομος) στα 7 λεπτά.
Αντίστοιχα, στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, βάσει του νέου προγραμματισμού, θα αυξηθεί κατά τις ώρες αιχμής ο αριθμός των δρομολογημένων οχημάτων και εάν χρειαστεί, θα υπάρξουν πρόσθετες παρεμβάσεις, ανάλογα με τη διαμόρφωση των αναγκών.
Για την απρόσκοπτη εφαρμογή του έκτακτου προγράμματος των δρομολογίων, το ποσοστό του συνολικού αριθμού οδηγών του Οργανισμού που θα κάνουν χρήση της θερινής άδειας τον Αύγουστο, δεν θα υπερβεί το 20%.
Σημειώνεται πως το επιβατικό κοινό θα πρέπει τηρεί τις αναγκαίες αποστάσεις, ώστε να μην παρουσιάζονται φαινόμενου συνωστισμού.

Υπουργείο Υγείας: Τα νέα μέτρα για το επισκεπτήριο και την είσοδο επισκεπτών στα νοσοκομεία


Στο πλαίσιο εντατικοποίησης των μέτρων για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού και με στόχο την προστασία των νοσηλευόμενων ασθενών, το υπουργείο Υγείας απέστειλε στους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) εγκύκλιο με οδηγίες προς τα νοσοκομεία της χώρας.
Η εγκύκλιος, την οποία υπογράφει ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ι. Κωτσιόπουλος, προβλέπει μεταξύ άλλων την αναστολή των επισκεπτηρίων σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα.
Πιο συγκεκριμένα:
Για νοσηλευόμενους ασθενείς
1. Αναστέλλεται το επισκεπτήριο και όπου κρίνεται αναγκαίο, δύναται να υπάρχει ένας συνοδός στον οποίο θα δίνεται ειδική άδεια από τη διοίκηση του νοσοκομείου.
2. Δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης ανωτέρου αναπνευστικού (πυρετός, δεκατική κίνηση, βήχας, φαρυγγαλγία, ρινική καταρροή).
3. Ο συνοδός θα πρέπει να είναι ενήμερος για την εφαρμογή των κανόνων κοινωνικής απόστασης, την απολύμανση των χεριών και την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας.
Το προσωπικό ασφαλείας του νοσοκομείου είναι υπεύθυνο για την αυστηρή τήρηση των ανωτέρω.
Για τους ιατρικούς επισκέπτες
1. Δεν επιτρέπεται η επίσκεψη των ιατρικών επισκεπτών στις νοσηλευτικές μονάδες.
2. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που αυτό είναι απαραίτητο, θα πρέπει να υπάρχει ειδική έγκριση από τη διοίκηση του νοσοκομείου, κατόπιν εισήγησης του διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας.
Ογκολογικά Νοσοκομεία και Νοσοκομεία με Ογκολογικές Κλινικές
·Η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων των Νοσοκομείων να εξετάσει και να προτείνει άμεσα στις διοικήσεις των νοσοκομείων τη λήψη επιπλέον μέτρων που θα διασφαλίσουν την ασφάλεια των ογκολογικών ασθενών.
Οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων σε συνεργασία με τις Επιτροπές Λοιμώξεων να μεριμνήσουν άμεσα για τα παρακάτω:
1. Τη διαχείριση των ασθενών/επισκεπτών από την είσοδο του νοσοκομείου έως και τον χώρο εξέτασης (π.χ. λειτουργία ISOBOX, σήμανση για διαχωρισμό ροών ασθενών, κ.λπ.)
2. Την επάρκεια και τη σωστή εφαρμογή του εξοπλισμού ατομικής προστασίας (πότε χρησιμοποιείται, διαδικασία τοποθέτησης και αφαίρεσης)
3. Η ηλεκτρονική καταχώρηση όλων των δειγμάτων, αλλά και των θετικών κρουσμάτων στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών, είναι απολύτως επιβεβλημένη. Η μη συμμόρφωση αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα.
Επισημαίνεται η υποχρεωτική εφαρμογή ιατρικής μάσκας από όλους τους εργαζόμενους των νοσοκομείων και η χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας από όλα τα υπόλοιπα άτομα.

Γάμος στη Θεσσαλονίκη εξελίχθηκε σε υγειονομική βόμβα - Στα 21 τα κρούσματα


Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της Θεσσαλονίκης μετά από γλέντι γάμου στη δυτική Θεσσαλονίκη, όπου προέκυψε επιδημιολογική εστία κρουσμάτων κορωνοϊού.
Ήδη, μέχρι στιγμής θετικά στον κορωνοϊό βρέθηκαν 21 άτομα, μεταξύ των οποίων η νύφη και ο γαμπρός, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένονται τα αποτελέσματα 100 δειγμάτων και βρίσκονται σε εξέλιξη έλεγχοι και ιχνηλατήσεις στους καλεσμένους.
Στο μεταξύ, στις Σέρρες εντοπίστηκαν 3 κρούσματα κορωνοϊού μετά από γαμήλιο γλέντι την περασμένη Κυριακή και μπήκαν σε καραντίνα οι καλεσμένοι.

Συναγερμός στην Καβάλα - Εντοπίστηκαν 24 κρούσματα σε εργασιακό χώρο - Τη Δευτέρα 3/8 α αποτελέσματα των επαφών τους

Συναγερμός σήμανε στην Καβάλα λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορωνοϊού.
Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές στην Καβάλα, όπου εντοπίστηκαν 24 θετικά κρούσματα κορωνοϊού σε εργασιακό χώρο.
Συνολικά ελήφθησαν 120 δείγματα από εργαζόμενους, ενώ  περιοχή μετέβη  κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.
Μέχρι αύριο, Δευτέρα 3/8,  αναμένονται τα αποτελέσματα των ελέγχων στις επαφές των 23 εργαζομένων σε εργοστάσιο της Καβάλας που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Κ. Αντωνιάδης.
Ο κ. Αντωνιάδης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100,3 σημείωσε πως ολοκληρώθηκε  ο έλεγχος στους 120 εργαζομένους και δεν εντοπίστηκαν άλλα θετικά κρούσματα, ενώ υπογράμμισε ότι δεν μελετάται ένα τοπικό lockdown στην Καβάλα διότι δεν υπάρχει ευρεία διασπορά του ιού και τα κρούσματα εντοπίζονται σε συγκεκριμένες εστίες.

Που είναι υποχρεωτική η μάσκα – Τι αναφέρει η απόφαση

Δημοσιεύθηκε (ΦΕΚ Β' 3131/28-07-2020) η απόφαση για την «Εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μη ιατρικής μάσκας σε εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, χώρους γραφείων και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς της COVID-19».
Επιβάλλεται η υποχρέωση χρήσης μη ιατρικής μάσκας στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς της COVID-19, στις παρακάτω επιχειρήσεις για το προσωπικό και το κοινό/πελάτες, σύμφωνα με τον κατωτέρω πίνακα:
- Άλλο λιανικό εμπόριο σε μη εξειδικευμένα καταστήματα.
- Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε εξειδικευμένα καταστήματα.
- Λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα.
- Λιανικό εμπόριο εξοπλισμού ήχου και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα.
- Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε εξειδικευμένα καταστήματα.
- Λιανικό εμπόριο σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών σε εξειδικευμένα καταστήματα.
- Λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε εξειδικευμένα καταστήματα.
- Λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε εξειδικευμένα καταστήματα.
- Λιανικό εμπόριο επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης σε εξειδικευμένα καταστήματα.
- Λιανικό εμπόριο βιβλίων σε εξειδικευμένα καταστήματα.
- Λιανικό εμπόριο εφημερίδων και γραφικής ύλης σε εξειδικευμένα καταστήματα.
- Λιανικό εμπόριο εγγραφών μουσικής και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα.
- Λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα
- Λιανικό εμπόριο παιχνιδιών κάθε είδους σε εξειδικευμένα καταστήματα
- Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα
- Στις δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής εξαιρείται η χρήση μη ιατρικής μάσκας από τον πελάτη, όταν πραγματοποιείται τοπική περιποίηση στο πρόσωπο.
- Λιανικό εμπόριο υποδημάτων και δερμάτινων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα.
- Λιανικό εμπόριο καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα.
- Λιανικό εμπόριο λουλουδιών, φυτών, σπόρων, λιπασμάτων, ζώων συντροφιάς και σχετικών ζωοτροφών σε εξειδικευμένα καταστήματα.
- Λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα
- Άλλο λιανικό εμπόριο καινούριων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα
- Λιανικό εμπόριο μεταχειρισμένων ειδών σε καταστήματα.
- Υπηρεσίες προβολής κινηματογραφικών ταινιών των κινηματογράφων δωδεκάμηνης λειτουργίας (κλειστού τύπου).
- Δραστηριότητες βιβλιοθηκών και αρχειοφυλακείων.
- Ενοικίαση και εκμίσθωση ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών
- Ενοικίαση βιντεοκασετών και δίσκων.
- Ενοικίαση και εκμίσθωση άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης.
- Δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής.
- Υπηρεσίες διαιτολογίας.
- Υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων.
- Υπηρεσίες μασάζ.
- Υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος (αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες.
- Υπηρεσίες γραφείων γνωριμίας ή συνοικεσίων.
- Υπηρεσίες δερματοστιξίας (τατουάζ).
- Υπηρεσίες τρυπήματος δέρματος του σώματος (piercing)
- Καταστήματα οπτικών και καταστημάτων πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας
- Καταστήματα λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops in a shop).
- Καταστήματα λιανικού και χονδρικού εμπορίου τύπου (do it yourself and home improvement) που πωλούν βιομηχανικά είδη (χρώματα, σιδερικά, ξυλουργικά, ηλεκτρολογικά, έπιπλα, υγιεινής, κήπου, εργαλείων, διακόσμησης κ.λπ.)
- Μεμονωμένες επιχειρήσεις/καταστήματα με οριοθετημένο ή μη οριοθετημένο χώρο έκθεσης, εντός εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets).
- Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων.
- Επιχειρήσεις τροφίμων όπως υπεραγορές (σούπερ μάρκετ), παντοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, κρεοπωλεία κλπ
- Φαρμακεία.
- Χώροι γραφείων (δημοσίων υπηρεσιών και ιδιωτικών επιχειρήσεων) όταν υπάρχει επαφή με το κοινό.
- Ανελκυστήρες.
Στην περίπτωση εργαζομένων που δεν τηρούν τους κανόνες, επιβάλλεται στην επιχείρηση για κάθε παράβαση, διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ.
Το ίδιο ισχύει και για τα φυσικά πρόσωπα (καταναλωτές, κοινό/πελάτες) που δεν τηρούν τους κανόνες.
Η απόφαση ισχύει από την 29η Ιουλίου 2020 έως και την 31η Αυγούστου 2020.
 Χαρδαλιάς
Σημειώνεται ότι η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική εξίσου στις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα ταξί και στα επαγγελματικής χρήσης οχήματα για τους επιβάτες και τον οδηγό, στα σούπερ μάρκετ για εργαζόμενους και καταναλωτές.
Η μάσκα παραμένει υποχρεωτική για τους εργαζομένους στα καταστήματα εστίασης ενώ παραμένει ισχυρή η σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους άλλους κλειστούς χώρους αλλά και σε ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός και δεν μπορεί να κρατηθούν αποστάσεις.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τους δημοσίους υπαλλήλους που έρχονται σε επαφή με κοινό

Την υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους τους υπαλλήλους του δημοσίου τομέα που έρχονται σε επαφή με το κοινό προβλέπει εγκύκλιος του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, σε εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που εκδόθηκε κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του Covid-19 και στο πλαίσιο λήψης μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.
Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι η υποχρέωση χρήσης μη ιατρικής μάσκας αφορά χώρους γραφείων δημοσίων υπηρεσιών όταν υπάρχει επαφή με το κοινό και αφορά τόσο το προσωπικό όσο και το κοινό που προσέρχεται για εξυπηρέτηση.
Συνιστάται, πάντως, στους υπαλλήλους να κάνουν προαιρετικά χρήση μη ιατρικής μάσκας, ακόμη και σε περιπτώσεις όπου αυτή δεν προβλέπεται ως υποχρεωτική, για παράδειγμα σε περιπτώσεις όπου στο χώρο εργασίας παρατηρείται συγχρωτισμός και συνωστισμός ή δεν τηρείται η προβλεπόμενη ελάχιστη απόσταση του ενάμιση μέτρου μεταξύ των υπαλλήλων και μεταξύ των υπαλλήλων και των πολιτών.
Σημειώνεται, ακόμη, «ότι ειδικά για τους υπαλλήλους που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου και έχουν ως αντικείμενο την εξυπηρέτηση κοινού, θα πρέπει να εξασφαλιστεί σε κάθε περίπτωση η απασχόλησή τους σε θέσεις εργασίας back office, ώστε να αποφεύγεται η απευθείας έκθεσή τους σε συναλλαγή με τους πολίτες».
Πάντως, ο κ. Θεοδωρικάκος, και η γενική γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του ΥΠΕΣ, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, απέστειλαν ερώτηση στην Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας και αναμένουν απάντηση, αναφορικά με το εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα για την εξάπλωση του κορονοϊού στην Ελλάδα επιβάλλουν να παραμείνουν στο σπίτι τους οι υπάλληλοι του Δημοσίου Τομέα που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Για ποιες χώρες παρατείνεται η αναστολή πτήσεων

Μέχρι και το Σάββατο 15 Αυγούστου παρατείνεται  η αναστολή των πτήσεων από και προς Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, ενώ μόνο με αρνητικό τεστ θα εισέρχονται όσοι ταξιδεύουν αεροπορικώς από Βουλγαρία, Ρουμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Επίσης, έως τις 14/8 παρατείνεται η απαγόρευση εισόδου στη χώρα μας για μη ευρωπαίους πολίτες.
Πρόκειται για νέες αεροπορικές οδηγίες (notams) που εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, οι οποίες θα ισχύουν έως τις 14 και 15 Αυγούστου 2020, με στόχο την πρόληψη του Covid-19 στην χώρα μας.
Ειδικότερα, το διάστημα 1-14/8 τα μεσάνυχτα παρατείνεται η απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών (Non EU Citizens), ενώ εξαιρούνται της απαγόρευσης οι ακόλουθες 12 χώρες: Αυστραλία, Καναδάς, Γεωργία, Ιαπωνία, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία, Ουρουγουάη και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ακόμη, μέχρι το Σάββατο 15 Αυγούστου 2020 και ώρα 23:59 παρατείνεται η αεροπορική οδηγία (notam) που προβλέπει αναστολή πτήσεων μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας, Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας.
Για τις εν λόγω αεροπορικές οδηγίες (παρατάσεις), παραμένουν οι εξαιρέσεις που ισχύουν ως έχουν.
Τέλος, με νέα αεροπορική οδηγία που ισχύει έως το Σάββατο 15/8 τα μεσάνυχτα, όσοι ταξιδεύουν προς την Ελλάδα με αεροπορική σύνδεση από Βουλγαρία, Ρουμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα εισέρχονται στην χώρα μας μόνο με αρνητικό τεστ Covid-19,  το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους.
Οι επιβάτες υποχρεούνται να επιδεικνύουν στις ελληνικές ελεγκτικές αρχές αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορωνοϊό από πιστοποιημένο διαγνωστικό κέντρο, στην αγγλική γλώσσα, το οποίο θα περιλαμβάνει τα στοιχεία διαβατηρίου ή ταυτότητάς τους.
Οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να ελέγξουν εάν οι επιβάτες έχουν πιστοποιητικό με αρνητικό τεστ πριν την πτήση, καθώς η απουσία του υποχρεώνει την αεροπορική εταιρεία να μην επιβιβάσει τον επιβάτη, ενώ οι αεροπορικές εταιρείες που δεν συμμορφώνονται με αυτήν την υποχρέωση ελέγχου, θα είναι υπεύθυνες για τον επαναπατρισμό των επιβατών με έξοδα της εταιρείας.
Εξαιρούνται από την αεροπορική οδηγία οι Έλληνες πολίτες, οι κάτοχοι άδειας παραμονής και όσοι ταξιδεύουν για ουσιώδεις λόγους.
Σε ισχύ παραμένει  η υποχρέωση συμπλήρωσης του Passenger Locator Form (PLF) πριν την άφιξη στην Ελλάδα, ενώ τεστ COVID-19 στους επιβάτες διεθνών πτήσεων που καταφθάνουν στην χώρα μας, προβλέπεται σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας.

Στο μικροσκόπιο των ειδικών η συμπεριφορά των νέων - Τι αναφέρει ο Δημόπουλος

«Οι νέοι θα πρέπει να ανταποκριθούν με αίσθημα ευθύνης στις απαιτήσεις των περιστάσεων», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, μετά την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, «σαφώς και η αύξηση των κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 τις τελευταίες ημέρες στα μεγάλα αστικά κέντρα προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα νέα κρούσματα δεν προέρχονται αποκλειστικά από το εξωτερικό, αλλά σημαντικός αριθμός των νέων κρουσμάτων δεν αναφέρουν επαφή με άλλον ασθενή ή ταξιδιώτη από το εξωτερικό.
Αυτό ακριβώς υποδηλώνει την παρουσία του ιού SARS-CoV-2 στον επίνοσο πληθυσμό της χώρας και το δυναμικό εξάπλωσής του τόσο από συμπτωματικούς ασθενείς όσο και από ασυμπτωματικούς φορείς».
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η αναζωπύρωση των κρουσμάτων που παρατηρείται σε ορισμένες χώρες οφείλεται εν μέρει στους νέους που δεν προφυλάσσονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι οποίοι όμως «δεν είναι άτρωτοι» απέναντι στην Covid-19 και πρέπει να τηρούν τις ίδιες προφυλάξεις με τον υπόλοιπο πληθυσμό για να προστατευτούν οι ίδιοι και να προστατεύσουν τους άλλους, όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού.
Την ίδια άποψη εκφράζει και ο κ. Δημόπουλος, ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δηλώνει πως «η τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής και κοινωνικής απόστασης από τους νέους είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αυτή η πληθυσμιακή ομάδα είναι συνηθέστερα ασυμπτωματική ή ολιγοσυμπτωματική, ωστόσο οι νέοι είναι ικανοί να μεταδώσουν τον ιό σε επίνοσα άτομα.
Βέβαια, οι νέοι θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι η λοίμωξη COVID-19 μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία τους τόσο κατά την οξεία φάση της λοίμωξης όσο και με μακροχρόνιες επιπλοκές.
Επιπλέον, μια ήπια λοίμωξη σε ένα νέο άτομο δεν συνεπάγεται εξίσου ήπια λοίμωξη σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας στο στενό οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον, όπου η νόσος COVID-19 μπορεί να αποβεί θανατηφόρος.
Επομένως, οι νέοι θα πρέπει να ανταποκριθούν με αίσθημα ευθύνης στις απαιτήσεις των περιστάσεων».
Σχολιάζοντας την επαναφορά του μέτρου για την χρήση μάσκας, ο κ. Δημόπουλος υπογραμμίζει ότι είναι «ένα απαραίτητο μέτρο με βάση τα συνεχώς ανανεούμενα επιδημιολογικά δεδομένα.
Η σωστή τοποθέτηση, χρήση και απόρριψη της μάσκας βοηθάει στη μείωση της διασποράς του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2, όπως υποστηρίζουν και τα διεθνή βιβλιογραφικά δεδομένα».
Περαιτέρω, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ σε ερώτηση για δεύτερο επιδημικό κύμα, απαντά ότι θα πρέπει να ανατρέξουμε στη σχετική απάντηση που έδωσε ο διεθνούς φήμης καθηγητής Λοιμωξιολογίας και επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργικών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ Anthony Fauci.
«Δεν είναι δόκιμο να συζητάμε για δεύτερο επιδημικό κύμα τη στιγμή που ουσιαστικά βρισκόμαστε στο αρχικό κύμα της πανδημίας COVID-19.
Μπορεί στη χώρα μας η επιδημιολογική καμπύλη να είναι σημαντικά καλύτερη συγκριτικά με την περασμένη άνοιξη, ωστόσο δεν φτάσαμε στο σημείο ώστε να θεωρήσουμε ότι το αρχικό επιδημικό κύμα εξαλείφθηκε.
Με βάση και τη διεθνή εμπειρία, είναι σαφές ότι μια νέα έξαρση των κρουσμάτων είναι πιθανή, γι' αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντική η τήρηση των οδηγιών του ΕΟΔΥ σχετικά με τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και ατομικής υγιεινής.
Από αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και η περαιτέρω πορεία της επιδημίας στη χώρα μας», σημειώνει.
    
Μελέτη ΑΠΘ: Αναμένεται αύξηση κρουσμάτων στα τέλη Αυγούστου – Τι προτείνεται, τι προβλέπει για τον Σεπτέμβριο

Αυξητική τάση των κρουσμάτων του κορωνοϊού την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου εάν δεν ληφθούν μέτρα, προβλέπει μελέτη επιστημονικής ομάδας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ προτείνονται μέτρα όπως η καθυστέρηση της έναρξης της σχολικής χρονιάς.
Μάλιστα, η μελέτη διαβλέπει συνεχή αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, η οποία θα αγγίξει τα 80 νέα κρούσματα την ημέρα την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου και στην περίπτωση αυτή, εκτιμάται ότι στις 30 Σεπτεμβρίου ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων θα διαμορφωθεί σε περίπου 11.500, ενώ οι θάνατοι θα είναι περίπου 260.
Τη μελέτη εκπόνησε ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, και η ομάδα HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Ανθρώπινη Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ), σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Προηγμένων Σπουδών στην Παβία και την Πίζα της Ιταλίας.

Ποιες επιχειρήσεις δεν λειτουργούν

Παρατείνεται η ισχύς της κοινής απόφασης των υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Εσωτερικών για την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας επιμέρους ιδιωτικών επιχειρήσεων και άλλων χώρων συνάθροισης κοινού, στο σύνολο της χώρας.
Σύμφωνα με την απόφαση, όσες επιχειρήσεις δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν μέχρι και τις 26 Ιουλίου 2020, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού Covid -19 δεν θα λειτουργήσουν έως και την 31η Αυγούστου 2020.
Πρόκειται για τις ακόλουθες δραστηριότητες:
1. Υπηρεσίες που παρέχονται από Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ), με εξαίρεση:
α) τις υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας χωρίς παροχή καταλύματος για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία (ΚΑΔ 88.10.10) και
β) τις υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης σε ηλικιωμένους (ΚΑΔ 88.10.11),
γ) τις υπηρεσίες επαγγελματικής αποκατάστασης για άτομα με αναπηρίες (ΚΑΔ 88.10.13),
δ) τις υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης για άτομα με αναπηρίες (ΚΑΔ 88.10.14) και
ε) τις υπηρεσίες που παρέχονται σε εγκαταστάσεις ορφανοτροφείων [ΚΑΔ 8810].
2. Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών τραπεζιού (ΚΑΔ 92.00.11.00).
3. Υπηρεσίες χαρτοπαικτικής λέσχης (ΚΑΔ 92.00.11.02).
4. Υπηρεσίες ντισκοτέκ (χωρίς προσφορά ποτού η φαγητού) (ΚΑΔ 93.29.19.04).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης