Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θερίζει ο κορωνοϊός: Νέο ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων στις ΗΠΑ - Σχεδόν 700 χιλ. οι νεκροί, 17,6 εκατ. τα κρούσματα - Μακράς διάρκειας η πανδημία

Θερίζει ο κορωνοϊός: Νέο ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων στις ΗΠΑ - Σχεδόν 700 χιλ. οι νεκροί, 17,6 εκατ. τα κρούσματα - Μακράς διάρκειας η πανδημία
Το Μεξικό στην τρίτη θέση παγκοσμίως σε αριθμό νεκρών
(upd) Ασταμάτητος προελαύνει παγκοσμίως ο κορωνοϊός καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, σε κρούσματα και θανάτους, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει τα 17,6 εκατομμύρια κρούσματα σε 188 χώρες και τους θανάτους να ξεπερνούν τους 680.000. Σύμφωνα με νέα εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η πανδημία θα έχει πολύ μεγάλη διάρκεια.
Αν και έχουν περάσει τουλάχιστον 7 μήνες από το ξέσπασμα της επιδημίας και το «χτύπημα» από την επιδημία είναι ήδη τεράστιο τόσο στην παγκόσμια υγεία όσο και στην παγκόσμια οικονομία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι είναι μακρύς ακόμα ο δρόμος για την αντιμετώπιση του ιού καθώς το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο από τις αρχές του 2021 και μετά.
Στις ΗΠΑ, όπου πλέον καταγράφεται κάθε λεπτό και ένας θάνατος από τον κορωνοϊό, η επιδημία πλήττει κυρίως τις νότιες και τις δυτικές Πολιτείες,  ενώ στην Ευρώπη πολλά κράτη καταγράφουν μια νέα αναζωπύρωση κρουσμάτων, η οποία εν πολλοίς αποδίδεται στην χαλάρωση των νέων ως προς την τήρηση των κανόνων.
Πάντως ο φόβος ενός δεύτερου κύματος προκαλεί έντονη ανησυχία, καθώς παραπέμπει στο δεύτερο κύμα της ισπανικής γρίπης του 1918 που αποδείχθηκε πολύ πιο θανατηφόρο από το πρώτο.
Η Λατινική Αμερική εξακολουθεί να δέχεται το πιο σκληρό πλήγμα με ρεκόρ θανάτων σε Μεξικό και Αργεντινή, η Κίνα καταγράφει αυξημένα κρούσματα, όπως και η Αυστραλία,  ενώ η Ινδία ανακοίνωσε νέο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 680.000 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 17,6 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει και έχουν θεραπευτεί, υπολογίζονται σε περισσότερους από 10,3 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 17.639.185 και οι θάνατοι σε 680.575
- Πρώτες οι ΗΠΑ σε κρούσματα με 4.579.761 και σε νεκρούς με 153.642
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 92.475 και σε κρούσματα με 2.662.485
- Τρίτo σε νεκρούς το Μεξικό με 46.688 και τέταρτη η Μ. Βρετανία με 46.204 (304.800 τα κρούσματα) 
- Τρίτη σε κρούσματα η Ινδία με 1.695.988 – Στους 36.511 οι νεκροί  
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 843.890 και 14.034 νεκρούς
- Πέμπτη σε κρούσματα η Νότια Αφρική με 493.183 – Στους 8.005 οι νεκροί
- Έβδομο σε κρούσματα το Περού με 407.492 και όγδοη η Χιλή με 355.667 κρούσματα
- Έκτο σε κρούσματα το Μεξικό με 424.637 και τέταρτο σε νεκρούς με 46.688
- Στα 288.522 τα κρούσματα στην Ισπανία - Στους 28.445 οι νεκροί
- Στους 35.141 οι νεκροί στην Ιταλία, στους 30.268 οι νεκροί στη Γαλλία
Image

ΠΟΥ: Νέο ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού διεθνώς - Σε 24 ώρες καταμετρήθηκαν 292.527 μολύνσεις

Νέο ρεκόρ κρουσμάτων επιβεβαίωσε στην ημερήσια ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καταγράφοντας 292.527 νέες μολύνσεις διεθνώς, αριθμός που είναι ο μεγαλύτερος που σημειώθηκε σε 24 ώρες.
Νωρίτερα, ο ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Tedros Adhanom Gebreyesus, είχε ανακοινώσει πως, οι επιπτώσεις του κορωνοϊού θα είναι αισθητές για δεκαετίες, γιατί είναι το είδος εκείνο της καταστροφής τα αποτελέσματα της οποίας θα διαρκέσουν για πολύ καιρό στο μέλλον.
«Η πανδημία είναι μια υγειονομική κρίση που συμβαίνει μια φορά στα εκατό χρόνια, τα αποτελέσματα της οποίας θα είναι αισθητά για δεκαετίες», δήλωσε ο κ. Tedros σε συνάντηση της επιτροπής έκτακτης ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με σχόλια τα οποία δημοσιοποίησε ο οργανισμός.
Η πανδημία έχει σκοτώσει τουλάχιστον 670.000 ανθρώπους αφότου εμφανίστηκε στην Ουχάν της Κίνας, ενώ έχουν διαγνωστεί 17 εκατομμύρια κρούσματα μόλυνσης.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βραζιλία, το Μεξικό και η Βρετανία έχουν πληγεί ιδιαίτερα σκληρά τις τελευταίες εβδομάδες από την ασθένεια COVID-19, καθώς οι κυβερνήσεις τους προσπαθούν να βρουν μια αποτελεσματική απόκριση.
Οικονομίες έχουν πληγεί από τους περιορισμούς του lockdown που επιβλήθηκαν προκειμένου να περιοριστεί η διάδοση του νέου κορωνοϊού, ενώ πολλές περιοχές φοβούνται ένα δεύτερο κύμα.
Εν τω μεταξύ, περισσότερες από περίπου 150 φαρμακευτικές εταιρίες εργάζονται για την ανακάλυψη εμβολίων, αν και η πρώτη χρήση τέτοιων εμβολίων δεν μπορεί να αναμένεται πριν από τις αρχές του 2021, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Αν και η γνώση για τον νέο κορωνοϊό έχει προχωρήσει, πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα και οι πληθυσμοί παραμένουν ευάλωτοι, δήλωσε ο Tedros Adhanom.
«Τα πρώτα αποτελέσματα από ορολογικές έρευνες (έρευνες αντισωμάτων) σχηματίζουν μια σταθερή εικόνα: οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο παραμένουν ευάλωτοι σε αυτόν τον ιό, ακόμα και σε περιοχές που έχουν βιώσει σοβαρές εξάρσεις», είπε.
«Πολλές χώρες που πίστεψαν πως είχαν περάσει τα χειρότερα παλεύουν τώρα με νέες εξάρσεις. Ορισμένες που είχαν επηρεαστεί λιγότερο τις πρώτες εβδομάδες βλέπουν τώρα αυξανόμενους αριθμούς κρουσμάτων και θανάτων», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η πανδημία θα έχει πολύ μεγάλη διάρκεια

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που συνεδρίασε το Σάββατο (1/8/2020) στη Γενεύη, προειδοποίησε πως η πανδημία του κορωνοϊού θα είναι πιθανόν «πολύ μακρά».
Η Επιτροπή Επειγουσών Καταστάσεων του οργανισμού, που συνεδριάζει για τέταρτη φορά μέσα σε λίγες προκειμένου να επανεκτιμήσει την πανδημία, προέβλεψε ότι, η θα έχει πολύ μεγάλη διάρκεια.
«Η διάρκειά της θα είναι οπωσδήποτε πολύ μακρά», ανέφερε σε μια ανακοίνωση του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

ΗΠΑ: Πάνω από 1.000 νεκροί από κορωνοϊό για 5η συνεχόμενη μέρα

Στο έλεος του Covid -19 βρίσκονται οι ΗΠΑ ενώ οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 1.000 σε εθνικό επίπεδο για πέμπτη συνεχόμενη μέρα.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Καλιφόρνια ξεπέρασαν τις 500.000 με επιπλέον 6.542 μολύνσεις, λιγότερες από τον μέσο όρο των 14 τελευταίων ημερών, σύμφωνα με τον ιστότοπο του υπουργείου Υγείας.
Οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 219 σε 9.224, αύξηση 2,4% από την προηγούμενη ημέρα.
Η Καλιφόρνια έχει πλέον 500.130 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις Covid-19.
Η Αριζόνα από την πλευρά της ανέφερε 2.992 περιπτώσεις, αύξηση 1,7% σε σύγκριση με μέση ημερήσια και 1,5% σε σχέση με τις προηγούμενες επτά ημέρες.
Τα κρούσματα συνολικά ανέρχονται σε 177,002 ενώ η πολιτεία ανέφερε 53 νέους θανάτους, κάτω από τους 68 που μετρήθηκαν την προηγούμενη ημέρα.
Συνολικά έχουν καταγραφεί 3.747 θάνατοι.
Η Φλόριντα ανέφερε 179 θανάτους μεταξύ των  κατοίκων της, τερματίζοντας τέσσερις συνεχόμενες ημέρες θανάτων με ρεκόρ.
Οι συνολικοί θάνατοι είναι τώρα 7.022.
Η πολιτεία ανέφερε άλλες 9.642 περιπτώσεις, αύξηση 2% που είναι μικρότερη από τη μέση αύξηση 2,3% την προηγούμενη εβδομάδα.
Τα συνολικά κρούσματα ανέρχονται σε 480.028.
Ο κυβερνήτης Ron DeSantis έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς πλησιάζει η καταιγίδα Isaias και πολλές κρατικές εγκαταστάσεις έκλεισαν τουλάχιστον μέχρι την Τρίτη (4/8).



Image


ΗΠΑ: Θετικά στον ιό εκατοντάδες παιδιά σε κατασκήνωση στην πολιτεία Τζόρτζια
 
Εκατοντάδες παιδιά προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό σε κατασκήνωση στην πολιτεία Τζόρτζια των ΗΠΑ τον Ιούνιο, όπως ανακοίνωσε το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC), γεγονός  που αποτελεί μία ακόμη απόδειξη ότι τα παιδιά και μολύνονται από την covid-19 και τη μεταδίδουν.
Ειδικότερα, τουλάχιστον 260 από τους 597 ανθρώπους -παιδιά και προσωπικό- που βρίσκονταν στην κατασκήνωση αυτή προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με το CDC, το οποίο σημείωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πιθανό να είναι μεγαλύτερος, δεδομένου ότι δεν υποβλήθηκαν σε διαγνωστικά τεστ όλα τα παιδιά και τα μέλη του προσωπικού.
Η κατασκήνωση αυτή αγνόησε τις συστάσεις, δεν απολύμανε τακτικά τις επιφάνειες και δεν κρατούσε τα παιδιά σε μικρές ομάδες.
Πάντως, οι υπεύθυνοι της κατασκήνωσης υπάκουσαν σε διάταγμα της πολιτείας της Τζόρτζια και είχαν ζητήσει από τους συμμετέχοντες να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ του κορωνοϊού, το οποίο όμως μπορούσε να έχει γίνει έως και 12 ημέρες νωρίτερα.
Τα παιδιά στην κατασκήνωση «συμμετείχαν σε διάφορες δραστηριότητες σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους», γεγονός που ενδέχεται να συνέβαλε στη μετάδοση της ασθένειας, αναφέρεται στην έκθεση του CDC, ενώ κοιμόντουσαν σε καμπίνες έως και 26 ατόμων.
Στις 23 Ιουνίου ένας έφηβος, μέλος του προσωπικού, έφυγε από την κατασκήνωση επειδή παρουσίασε ρίγη και στη συνέχεια βρέθηκε θετικός στην covid-19, ενώ  στις 24/6 οι υπεύθυνοι της κατασκήνωσης άρχισαν να στέλνουν τα παιδιά σπίτι τους και έκλεισαν τους χώρους στις 27 του μήνα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που ξεκίνησε στις 25 Ιουνίου, οι 260 από τους 344 ανθρώπους στους οποίους έγινε τεστ, είχαν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό.
Από αυτούς, το 74% είχε ελαφρά συμπτώματα, όπως πυρετός, πονοκέφαλος και πονόλαιμος, ενώ οι υπόλοιποι ήταν ασυμπτωματικοί.
Τα στοιχειά αυτά προστίθενται στις ολοένα και αυξανόμενες αποδείξεις ότι «τα παιδιά όλων των ηλικιών μπορούν να μολυνθούν από τον ιό SARS- CoV-2 και, αντίθετα με τις αρχικές αναφορές, μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στη μετάδοσή του», σημείωσαν οι συντάκτες της έκθεσης του CDC.

Αμφιβολίες Fauci για τα κινεζικά και ρωσικά εμβόλια

Αμφιβολίες για την ασφάλεια των κινεζικών και ρωσικών εμβολίων κατά της covid-19 εξέφρασε την Παρασκευή 31/7 ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ δρ Anthony Fauci, ο οποίος αντιστάθηκε στις προσπάθειες ενός ένθερμου υποστηρικτή του Αμερικανού προέδρου D. Trump να μετατρέψει την κατάθεσή του για τον έλεγχο της πανδημίας του κορωνοϊού σε κριτική για τις διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας.
Ο δρ Anthony Fauci, στην κατάθεσή του ενώπιον υποεπιτροπής του Κογκρέσου για τον κορωνοϊό, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «ελπίζω πραγματικά οι Κινέζοι και οι Ρώσοι να ελέγξουν τα εμβόλιά τους προτού τα χορηγήσουν σε οποιονδήποτε» και πρόσθεσε «το να λέει κάποιος ότι διαθέτει ένα εμβόλιο έτοιμο για διανομή πριν καν να το έχει ελέγξει είναι, κατά τη γνώμη μου, προβληματικό για να μην πω κάτι περισσότερο».
Μάλιστα, ο διευθυντής του Αμερικανικού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ δεν θα χρειαστεί να εξαρτηθούν από άλλες χώρες για εμβόλια.
Σημειώνεται ότι η Ρωσία ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι ελπίζει να ξεκινήσει ήδη από τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο τη βιομηχανική παραγωγή δύο εμβολίων κατά της covid-19 τα οποία έχουν αναπτύξει ρωσικά κρατικά ερευνητικά κέντρα, χωρίς να δώσει στη δημοσιότητα επιστημονικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων της.
Παράλληλα, πολλά εμβόλια κατά του κορωνοϊού που βρίσκονται στο στάδιο της έρευνας έχουν δείξει ενθαρρυντικά αποτελέσματα, ανάμεσά τους και ένα κινεζικό το οποίο παράγουν από κοινού ένα κινεζικό, στρατιωτικό ερευνητικό ινστιτούτο και ο φαρμακευτικός όμιλος CanSino Biologics.
Σημειώνεται ότι στα τέλη Ιουνίου ο κινεζικός στρατός έδωσε άδεια για τη χρήση στις τάξεις του αυτού του εμβολίου, αν και ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι τελευταίες φάσεις των δοκιμών του.

ΗΠΑ: Συμφωνία για απόκτηση 100 εκατ. δόσεων εμβολίου της κυβέρνησης – Πρόβλεψη για 182.000 νεκρούς του CDC

Δύο μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες θα προσφέρουν στην αμερικανική κυβέρνηση 100 εκατομμύρια δόσεις ενός πειραματικού εμβολίου κατά του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή 31/7  η κυβέρνηση του προέδρου D. Trump, την ώρα που το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) προβλέπει ότι ο αριθμός των νεκρών από covid-19 θα αυξηθεί και θα φτάσει μέχρι και τις 182 χιλ. τις επόμενες εβδομάδες.
Βάσει της συμφωνίας,  η Ουάσινγκτον θα καταβάλλει ως 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια στη γαλλική φαρμακευτική εταιρεία Sanofi και τη Βρετανική GlaxoSmithKline για να παραλάβει αρκετά εμβόλια για 50 εκατομμύρια ανθρώπους, με δυνατότητα αγοράς ακόμη 500 εκατομμυρίων δόσεων.
Στο μεταξύ, το CDC προέβλεψε την Παρασκευή 31/7 ότι ο αριθμός των νεκρών στη χώρα λόγω της πανδημίας θα φτάσει ως τις 22 Αυγούστου τις 168.000 με 182.000 και μάλιστα, θα αυξηθεί γρηγορότερα στην Αλαμπάμα, το Κεντάκι, το Νιού Τζέρσι, το Πουέρτο Ρίκο, το Τενεσί και την πολιτεία Ουάσινγκτον.
Πάντως, όπως δήλωσε Ανώτερη σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την covid-19, η επιδημία φαίνεται να απομακρύνεται από τις νότιες πολιτείες Αριζόνα, Καλιφόρνια, Φλόριντα και Τέξας και να μετακινείται προς τις μεσοδυτικές.

Ρεκόρ θανάτων σε Μεξικό, Αργεντινή – Θερίζει τη Λατινική Αμερική ο κορωνοϊός


Ρεκόρ θανάτων λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο σε Μεξικό και Αργεντινή, την ώρα που ο ιός εξακολουθεί να πλήττει τη Λατινική Αμερική.
Στη Βραζιλία ανακοινώθηκε ότι προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν άλλοι 1.212 θανάτοι εξαιτίας της COVID-19 και 52.383 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Οι νεκροί ανέρχονται συνολικά σε 92.475 επί συνόλου 2,6 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Δραματική είναι η κατάσταση στο Μεξικό, όπου οι νεκροί  ανέρχονται  σε 46.688  επί συνόλου 4124.637 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Ρεκόρ θανάτων όμως καταγράφηκε και στην Αργεντινή, καθώς  η χώρα της Λατινικής Αμερικής θρηνεί πλέον 3.543 νεκρούς ενώ καταμετρά 191.302 κρούσματα μόλυνσης.
Τον Ιούλιο σημειώθηκε τρομακτική αύξηση των αριθμών αυτών: την 30ή Ιουνίου, ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στην Αργεντινή ανερχόταν σε 1.307 θανάτους επί συνόλου 64.517 μολύνσεων.
Μολονότι το 90% των νέων κρουσμάτων συγκεντρώνεται στην πρωτεύουσα, το Μπουένος Άιρες, και την περιφέρειά του, οι αρχές έχουν θορυβηθεί διότι εμφανίζονται νέες εστίες στις περισσότερες επαρχίες της χώρας των 44 εκατομμυρίων κατοίκων.

Μεξικό: Στην τρίτη θέση παγκοσμίως σε αριθμό νεκρών

Το Μεξικό κατατάσσεται πλέον στην τρίτη θέση παγκοσμίως σε αριθμό νεκρών, μπροστά από τη Βρετανία, καθώς ο αριθμός των επιβεβαιωμένων θανάτων από κορωνοϊό αυξήθηκε την Παρασκευή 31/77 κατά 688 για να φτάσει στις 46.688, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας.
Επιπλέον,  το υπουργείο Υγείας του Μεξικού κατέγραψε 8.458 νέες μολύνσεις από covid-19, ημερήσιο ρεκόρ, ανεβάζοντας τον απολογισμό των κρουσμάτων σε 424.637.
Πάντως, η κυβέρνηση της χώρας έχει ανακοινώσει ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πιθανόν να είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν τον επιβεβαιωμένων.

Ρωσία: Επιπλέον 95 νέοι θάνατοι - Murashko (υπ. Υγείας): Σχεδιάζουμε εκτεταμένους εμβολιασμούς τον Οκτώβριο

Ακόμη 95 νέους θανάτους λόγω του κορωνοϊού κατέγραψε η Ρωσία, όπου ο συνολικός αριθμός των νεκρών φθάνει τους 14.058.
Επίσης, αξιωματούχοι ανακοίνωσαν 5.462 νέα κρούσματα του κορωνοϊού τις τελευταίες 24 ώρες, ανεβάζοντας το σύνολο των περιστατικών στη χώρα σε 845.443.
Στο μεταξύ, εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού για τον νέο κορωνοϊό για τον Οκτώβριο σχεδιάζει ο Ρώσος υπουργός Υγείας, Mikhail Murashko, αφού ολοκληρώθηκαν οι κλινικές δοκιμές εμβολίου,  όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Ο υπουργός Υγείας Mikhail Murashko δήλωσε ότι το Gamaleya Institute, μια κρατική ερευνητική μονάδα στη Μόσχα, ολοκλήρωσε τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου και ετοιμάζονται όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την καταχώρησή του, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Πρόσθεσε ότι γιατροί και δάσκαλοι θα είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν.
«Σχεδιάζουμε εκτεταμένους εμβολιασμούς για τον Οκτώβριο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Mikhail Murashko.
Το πρώτο πιθανό εμβόλιο της Ρωσίας κατά της COVID-19, όπως δήλωσε πηγή στο Reuters αυτή την εβδομάδα, θα εξασφαλίσει την έγκριση των τοπικών ρυθμιστικών αρχών τον Αύγουστο και σύντομα θα διατεθεί σε εργαζομένους υγειονομικών υπηρεσιών.
Το Ινστιτούτο Gamaleya εργαζόταν επί ενός εμβολίου με βάση έναν αδενοϊό. Πάντως, η ταχύτητα με την οποία η Ρωσία προχωρά στη διάθεσή του έχει ως αποτέλεσμα κάποια δυτικά μέσα ενημέρωσης να διατυπώνουν επιφυλάξεις για το αν τελικά η Μόσχα θέτει το κύρος της ως χώρα πάνω από την επιστήμη και την ασφάλεια.

Ημερήσιο ρεκόρ  στην Ινδία - Ακόμη 57.118 νέα κρούσματα  το τελευταίο 24ωρο

Η Ινδία επιβεβαίωσε 57.118 νέα κρούσματα του κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο, το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξησή τους από τις αρχές της επιδημίας στη χώρα, με τον συνολικό αριθμό των περιστατικών να ανέρχεται σε 1.695.988, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας και Οικογενειακής Πρόνοιας της χώρας.
Πλέον, ο αριθμός των νεκρών έφθασε τους 36.511, με 764 νέους θανάτους να καταγράφονται τις τελευταίες 24 ώρες.
Πάνω από 1,09 εκατ. άνθρωποι έχουν αναρρώσει στην Ινδία.
Πάντως, μία ημέρα νωρίτερα, η χώρα κατέγραψε 55.078 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 779 νεκρούς.
Σημειώνεται ότι η Ινδία είναι τρίτη στην κατάταξη των χωρών με βάση τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της COVID-19, μετά τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.

Ιαπωνία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι 15/8 η περιοχή της Οκινάουα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η τουριστική περιοχή της Ιαπωνίας Οκινάουα, μετά από την «εκρηκτική εξάπλωση» του κορωνοϊού, σύμφωνα με τις αρχές, που κάλεσαν τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους για δύο εβδομάδες.
«Βλέπουμε μια εκρηκτική εξάπλωση των κρουσμάτων.
Κηρύσσουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», έως τις 15 Αυγούστου, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί από ασθενείς λόγω της μεγάλης αύξησης των περιστατικών.
Μάλιστα, ο αξιωματούχος κάλεσε τους κατοίκους να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις.
Σημειώνεται ότι τα μέτρα που ελήφθησαν στην Ιαπωνία δεν είχαν υποχρεωτικό χαρακτήρα όπως στην Ευρώπη, όμως οι πολίτες φάνηκαν να τα τηρούν σε μεγάλο βαθμό.
Η πλειοψηφία των κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφεται σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις.
Στην περιοχή της Οκινάουα καταγράφηκαν την Παρασκευή (31/7)συνολικά 71 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό τους αριθμό σε 395, εκ των οποίων τα 248 εντοπίστηκαν σε αμερικανικές βάσεις, σύμφωνα με τις ιαπωνικές αρχές.
Στην Οκινάουα υπάρχουν περίπου 20.000 πεζοναύτες, εκτός των χιλιάδων άλλων στρατιωτών σε άλλες αμερικανικές στρατιωτικές μονάδες.
Πάντως, η απόφαση της Οκινάουα έρχεται την ώρα που το Τόκιο ζήτησε από τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα καταστήματα με καραόκε να κλείνουν στις 22:00το βράδυ από τις 3 Αυγούστου και έως τα τέλη του μήνα, έπειτα από την ανακοίνωση ημερήσιων αριθμών-ρεκόρ νέων κρουσμάτων.
Σημειώνεται ότι η Ιαπωνία έχει καταγράψει συνολικά 35.200 κρούσματα και περίπου 1.000 θανάτους από τον Ιανουάριο, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αυξηθεί από τη στιγμή που ήρθη η κατάσταση έκτακτης ανάγκης τον Μάιο.

Πολωνία: Ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων με 658 νέα και 5 νέοι θάνατοι

Aριθμό-ρεκόρ νέων κρουσμάτων κορωνοϊού σε ημερήσια βάση κατέγραψε η Πολωνία το Σάββατο 1/8, για τρίτη συναπτή ημέρα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.
Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 658 νέα κρούσματα, από τα οποία πάνω από 200 στην Σιλεσία, την περιοχή όπου βρίσκονται ορυχεία στη νότια Πολωνία και σημειώνεται έξαρση κρουσμάτων μεταξύ των μεταλλωρύχων.
Η υγειονομική υπηρεσία της χώρας ανακοίνωσε ότι η αύξηση των κρουσμάτων μεταξύ των μεταλλωρύχων είναι αποτέλεσμα της χαλάρωσης των περιορισμών και των εργασιακών συνθηκών στα ορυχεία, στα οποία είναι δύσκολο να επιβληθούν κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Συνολικά τα κρούσματα στην Πολωνία ανέρχονται σε 46.346.
Επίσης, καταγράφηκαν ακόμη πέντε θάνατοι στη χώρα, όπου συνολικά ο αριθμός των νεκρών από την COVID-19 φτάνει τους 1.721.
Πάντως, ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης του ιού εάν επιδεινωθεί η κατάσταση, ενώ ο υπουργός Υγείας της χώρας δήλωσε ότι περιορισμοί πως είναι πιθανό να επιβληθούν περιορισμοί στους γάμους, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες έχουν γίνει εστίες μόλυνσης.
Σημειώνεται ότι προς το παρόν επιτρέπεται η παρουσία 150 ανθρώπων σε έναν γάμο.

Δεύτερο κύμα στην Ευρώπη;

Η έξαρση κρουσμάτων που καταγράφεται στην Ευρώπη έχει προκαλέσει πλήθος ερωτημάτων ανάμεσα στους επιστήμονες για το εάν η Γηραιά Ήπειρος είναι αντιμέτωπη με ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού.
Μάλιστα, πολλοί φοβούνται καθώς ανασύρουν τα δεδομένα από την ισπανική γρίπη του 1918, όταν και το δεύτερο κύμα αποδείχθηκε πολύ πιο θανατηφόρο από το πρώτο.
Ωστόσο, οι περισσότεροι ειδικοί υποστηρίζουν ότι βλέπουμε ένα πρώτο μεγάλο κύμα, το οποίο δεν έχει ακόμα υποχωρήσει.
Πέρα από τα Βαλκάνια, όπου εδώ και τουλάχιστον τρεις εβδομάδες η επιδημία είναι σε έξαρση, αναζωπύρωση καταγράφεται μεταξύ άλλων σε Βέλγιο, Γαλλία, Ισπανία και Γερμανία.
Στο πλαίσιο αυτό πολλές κυβερνήσεις λαμβάνουν έκτακτα μέτρα.
Για παράδειγμα στο Βέλγιο, από την Τετάρτη 29/7 τέθηκαν σε ισχύ περιοριστικά μέτρα ως προς τις συναθροίσεις, στη Μ. Βρετανία αποφασίστηκε να μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών όσοι ταξιδιώτες επισκέπονται την Ισπανία ενώ ανακοινώθηκε ότι η περίοδος απομόνωσης για οποιονδήποτε με πιθανά συμπτώματα της COVID-19 στη Βρετανία θα αυξηθεί σε 10 ημέρες, από τις 7 ημέρες που ήταν μέχρι πρότινος.
Έξαρση κρουσμάτων καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες και στη Γαλλία, όπου πολλές παραθαλάσσιες περιοχές επαναφέρουν περιοριστικά μέτρα όσον αφορά τις συναθροίσεις ενώ καθιστούν υποχρεωτική την χρήση μάσκας ενώ συναγερμός έχει σημάνει και στη Γερμανία με το γερμανικό Ινστιτούτο Επιδημιολογίας Robert-Koch (RKI) να υποστηρίζει ότι η τελευταία αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19 αποτελεί πηγή μεγάλη ανησυχίας.
Αύξηση ρεκόρ καταγράφηκε στην Ουκρανία τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο ενώ οι αρχές στην Πολωνία εξετάζουν να επαναφέρουν την καραντίνα για όσους εισέρχονται στο έδαφός της προερχόμενοι από ορισμένες χώρες.

Image

Βρετανία: Αυστηροποιείται το lockdown στη βόρεια Αγγλία - Ανησυχία για 2ο κύμα κρουσμάτων

Σε αυστηροποίηση του lockdown σε περιοχές της βόρειας Αγγλίας προχώρησε η Βρετανία, μετά από την αύξηση του ρυθμού μετάδοσης του κορωνοϊού, εν μέσω ανησυχίας ότι το δεύτερο κύμα μπορεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη αναταραχή.
Στο Μάντσεστερ, τη μεγαλύτερη πόλη της βόρειας Αγγλίας, σε τμήματα του δυτικού Γιόρκσιρ και του ανατολικού Λάνκασιρ, περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι κλήθηκαν να μην επισκέπτονται άλλα σπίτια παρότι εξακολουθούν να μπορούν να πηγαίνουν στη δουλειά τους και στις παμπ, στην εκκλησία ή στο τζαμί μόνοι τους ή με μέλη της οικογένειάς τους, όπως μεταδίδει το Reuters.
Στις πληγείσες περιοχές οι κάτοικοι κλήθηκαν να μην συναναστρέφονται πρόσωπα από άλλα νοικοκυριά σε σπίτια ή σε κήπους, σε παμπ, σε εστιατόρια, καφέ, καταστήματα, χώρους λατρείας ή αναψυχής.
Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο 111 ευρώ.

Έξαρση της επιδημίας του κορωνοϊού στην Αυστραλία – Λιγότερα νέα κρούσματα στην Βικτόρια

Παραμένει η ανησυχία για την έξαρση της επιδημίας του κορωνοϊού στην Αυστραλία και ιδιαίτερα στην Πολιτεία της Βικτόρια όπου και παρατηρείται εδώ και εβδομάδες αναζωπύρωση των κρουσμάτων.
Ακόμη 397 κρούσματα του νέου κορωνοϊού ανακοίνωσε η δεύτερη πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας, η Βικτόρια.
Τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού  είναι μειωμένα περισσότερο από ένα τρίτο σε σχέση με την Παρασκευή 31/7, όμως οι αρχές ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν περαιτέρω περιορισμούς καθώς οι αριθμοί συνεχίζουν να είναι ανησυχητικοί.
Επιπλέον, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από αιτίες που σχετίζονται με την COVID-19 τις τελευταίες 24 ώρες, εξέλιξη που ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών στην πολιτεία σε 116 και στην Αυστραλία σε 201.
Η γειτονική Νέα Νότια Ουαλία, η πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας, ανακοίνωσε το Σάββατο 1/8 ακόμη 17 νέα κρούσματα της COVID-19 και έναν θάνατο.

Κίνα: Ακόμη 45 νέα κρούσματα

Ακόμη 45 νέα κρούσματα κατέγραψε η Κίνα την Παρασκευή 31/7, σημαντικά μειωμένος αριθμός σε σχέση με τις 127 νέες μολύνσεις ένα 24ωρο νωρίτερα, όπως ανακοίνωσε η υγειονομική επιτροπή της χώρας.
Από τα νέα κρούσματα, τα 31 εντοπίστηκαν στη δυτική επαρχία Σιντζιάνγκ, άλλα 8 στην επαρχία Λιαονίνγκ, ενώ τα υπόλοιπα 6 ήταν εισαγόμενα.
Επιπλέον, στην Κίνα εντοπίστηκαν 23 ασυμπτωματικοί ασθενείς με κορωνοϊό, έναντι 11 την Πέμπτη 30/7.
Σημειώνεται ότι στην Κίνα είχαν καταγραφεί 87.655 κρούσματα covid-19 και 4.661 θάνατοι.

Έρευνα: Σχεδόν 3,5 φορές μεγαλύτερος για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό ο κίνδυνος μόλυνσης από covid -19

Σχεδόν 3,5 φορές περισσότερο από τον υπόλοιπο πληθυσμό κινδύνευσε το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό να προσβληθεί από τον κορωνοϊό τον Απρίλιο, όπως δείχνουν τα ευρήματα έρευνας που δημοσιεύθηκε το Σάββατο 1/8, σύμφωνα με την οποία ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο διέτρεχαν όσοι γιατροί και νοσηλευτές προέρχονται από εθνοτικές μειονότητες.
Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet, ανέλυσε τα δεδομένα που εισήγαγαν οι χρήστες σε μια ειδική εφαρμογή για την covid-19 για smartphones κατά το διάστημα 24 Μαρτίου ως τις 23 Απριλίου στη Βρετανία και τις ΗΠΑ και στη συνέχεια συνέκριναν τον κίνδυνο μόλυνσης από τον κορωνοϊό που διέτρεχε το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό με αυτό για τους υπόλοιπους χρήστες.
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων covid-19 ήταν 2.747 ανά 100.000 χρήστες της εφαρμογής που ανήκαν στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, έναντι 242 ανά 100.000 για τους υπόλοιπους που ανήκαν στον γενικό πληθυσμό.
Οι συντάκτες της έρευνα, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές στην πρόσβαση σε διαγνωστικά τεστ μεταξύ του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και του υπόλοιπου πληθυσμού, «εκτιμούν ότι το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό είναι 3,4 φορές πιο πιθανό να βρεθεί θετικό στην covid-19» και μάλιστα , ο κίνδυνος για τα μέλη του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που δηλώνουν ότι προέρχονται από «εθνοτικές μειονότητες, είναι μαύροι ή Ασιάτες» είναι πέντε φορές μεγαλύτερος, ακόμη και αν ληφθούν υπόψη τυχόν υποκείμενα νοσήματα.
«Τα αποτελέσματά μας επιβεβαιώνουν τις δομικές ανισότητες απέναντι στην covid-19.
Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που προέρχεται από κάποια εθνοτική μειονότητα ήταν πιο πιθανό να εργάζεται σε πιο επικίνδυνα κλινικά περιβάλλοντα, με ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα covid-19, και είχε μικρότερη πρόσβαση σε επαρκή εξοπλισμό ατομικής προστασίας”, επεσήμανε η δρ Erica Warner της ιατρικής σχολής του Χάρβαρντ.
Πάντως, σημαντικός παράγοντας αύξησης του κινδύνου μόλυνσης από τον κορωνοϊό, όπως ήταν αναμενόμενο, είναι  η πρόσβαση σε μάσκες, γάντια, στολές και άλλα προστατευτικά μέσα.
Κινδύνευσε 1,3 φορά περισσότερο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που χρησιμοποιούσε «ανεπαρκή» εξοπλισμό από όσους δήλωσαν ότι είχαν πρόσβαση σε ικανοποιητικό εξοπλισμό ατομικής προστασίας, σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας, που διευκρίνισαν ότι αυτή διεξήχθη σε μια περίοδο που υπήρχαν ελλείψεις σε τέτοιου είδους εξοπλισμό.

Johnson & Johnson: Μια δόση του εμβολίου μας προσφέρει ισχυρή προστασία έναντι του κορωνοϊού

Τη θέση ότι μια δόση του εμβολίου της προσφέρει ισχυρή προστασία έναντι του κορωνοϊού διατυπώνει η Johnson & Johnson, η οποία ανακοίνωσε πως άρχισε τις δοκιμές ασφαλείας του εμβολίου για την Covid 19 σε ανθρώπους.
Η εταιρεία έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα μελέτης σε πιθήκους που έδειξε ότι ότι το υποψήφιο εμβόλιο με τις καλύτερες επιδόσεις προσφέρει ισχυρή προστασία σε μία μεμονωμένη δόση.
Όπως αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature, όταν εκτέθηκαν στον ιό, έξι στα έξι ζώα που έλαβαν το υποψήφιο εμβόλιο είχαν απόλυτη προστασία από πνευμονική νόσο και πέντε στα έξι ήταν προστατευμένα από την μόλυνση βάσει της παρουσίας του ιού σε ρινικά επιχρίσματα.
«Αυτό μας δίνει την πεποίθηση ότι μπορούμε να δοκιμάσουμε ένα εμβόλιο με εφάπαξ δόση σε αυτή την επιδημία και να μάθουμε εάν έχει προστατευτικό αποτέλεσμα στους ανθρώπους», είπε μιλώντας στο Reuters, o Dr. Paul Stoffels, επικεφαλής επιστημονικός αξιωματούχος της J&J.
Η φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι είχε ξεκινήσει δοκιμές αρχικού σταδίου σε ανθρώπους στις ΗΠΑ και το Βέλγιο και ότι θα προχωρήσει σε δοκιμές του υποψηφίου εμβολίου σε πάνω από 1.000 υγιείς ενήλικες, ηλικίας 18 έως 55 ετών, καθώς και σε ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω.
Σημειώνεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση στηρίζει το εμβόλιο της Johnson & Johnson, χρηματοδώντας το με 456 εκατομμύρια δολάρια.

FT: Στα 50 με 60 δολάρια το εμβόλιο της Moderna κατά του κορωνοϊού


Στα 50 με 60 δολάρια αναμένεται να τιμολογήσει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού η Moderna Inc όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Financial Times.
Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι η τιμή του εμβολίου της Moderna θα είναι κατά τουλάχιστον 11 δολάρια ακριβότερη από το εμβόλιο των Pfizer Inc και BioNTech.
Η προτεινόμενη τιμή, διπλής δόσης του εμβολίου από τη Moderna προς τις κυβερνήσεις είναι αυξημένη συγκρινόμενη με την τιμή των 39 δολαρίων ανά διπλή δόση του εμβολίου της Pfizer Inc και της γερμανικής BioNTech, όπως προβλέπει η συμφωνία μεταξύ των δύο εταιριών και της αμερικανικής κυβέρνησης.
Αναλυτές της αγοράς φαρμάκων δήλωσαν ότι η συμφωνία της Pfizer και της BioNTech, οικονομικού ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κάλυψη 50 εκατομμυρίων ασθενών, η οποία συναρτάται με την τελική έγκριση του προϊόντος, είναι πιθανό να πιέσει και άλλους παραγωγούς εμβολίων κατά του κορωνοϊού να καθορίσουν παρόμοια επίπεδα τιμών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης