Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Νορβηγία καταφεύγει στο Ταμείο Πετρελαίου για να ενισχύσει την οικονομία της λόγω covid 19

Η Νορβηγία καταφεύγει στο Ταμείο Πετρελαίου για να ενισχύσει την οικονομία της λόγω covid 19
Το Ταμείο θα ενισχύσει τον προϋπολογισμό με 47 δισεκ. δολάρια που αντιστοιχούν στο 4,2% της αξίας του Ταμείου 1,2% περισσότερο από το πλαφόν
Περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοΐού, θα απαιτηθεί στη Νορβηγία με την κυβέρνηση να μελετά το ενδεχόμενο τα χρήματα να προέλθουν από το Πετρέλαιο για να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός του 2021.
Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Νορβηγίας, Jan Tore Sanner, σε συνέντευξή του στο E24.no, στόχος της κυβέρνησης είναι να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από το πετρέλαιο στις αρχές του 2021 ώστε να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός του επόμενου χρόνου που θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο.
«Το να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα έσοδα για να καλύψουμε την ενίσχυση της οικονομίας είναι σίγουρα ένα μέτρο, αυτό που ωστόσο δεν γνωρ΄ζουμε ακόμη είναι το ύψος αυτής της ενίσχυσης. Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι πρέπει να εφαρμόσουμε νέα μέτρα καθ 'όλη τη διάρκεια του φθινοπώρου και είμαστε έτοιμοι για αυτό εάν είναι απαραίτητο» τόνισε.
Σύμφωνα με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Νορβηγίας, το ανώτατο όριο του 3% της αξίας του ταμείου πετρελαίου της χώρας πρέπει να διατίθεται ετησίως στον προϋπολογισμό. Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της κυβέρνησης από τα τέλη Μαΐου, φέτος εκτιμάται ότι τα Ταμείο θα ενισχύσει τον προϋπολογισμό με 425 δισεκατομμύρια Kronor (47 δισεκατομμύρια δολάρια). Αυτό αντιστοιχεί στο 4,2% της αξίας του ταμείου πετρελαίου. Σύμφωνα με τον Sanner, η Νορβηγία θα επιστρέψει σταδιακά στο επίπεδο του 3%.
«Θα υπάρξει ανάγκη για νέα οικονομικά μέτρα στο μέλλον για να υπάρξει οικονομικό μαξιλάρι και να επιστρέψουν οι άνθρωποι σταδιακά στη δουλειά», τόνισε ο Νορβηγός ΥΠΟΙΚ.
 «Τα μέτρα αυτά πρέπει επίσης να συμβάλλουν στην επίλυση μακροπρόθεσμων προκλήσεων πάνω στις οποίες εργαστήκαμε πριν από την πανδημία».
Ο Sanner είπε επίσης ότι δεν έχει ακόμη προσαρμόσει τις προβλέψεις του Μαΐου για συρρίκνωση του ΑΕΠ της χώρας κατά 4% φέτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης