Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σημαντικές δυσκολίες για τα Stress Tests των τραπεζών - Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

Σημαντικές δυσκολίες για τα Stress Tests των τραπεζών - Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για τις ελληνικές τράπεζες
Αναφορικά με τις ελληνικές τράπεζες τραπεζικοί κύκλοι λένε στο BN πως το σημαντικότερο στοιχείο για την πορεία τους σε σχέση με Οικονομία είναι το Real Estate
Stess Tests τα οποία κινδυνεύουν να αναδειχθούν σε virtual reality είναι αυτά στα οποία θα υποβληθούν οι τράπεζες το 2021 με στοιχεία του 2020 όπως σημειώνουν έγκυροι τραπεζικοί παράγοντες μετά την ανακοίνωση της ΕΒΑ για τις λεπτομέρειες της πανευρωπαϊκής άσκησης.
Η βασική αδυναμία που η άσκηση έχει να αντιμετωπίσει, δεν είναι άλλη από το γεγονός πως οι θεσμοί (ΕΚΤ, SSM και EBA) θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαμορφώσουν ένα ρεαλιστικό σενάριο εκτίμησης για την πορεία της διεθνούς οικονομίας τόσο με βάση την κανονικότητα όσο και με βάση το ισχυρό ενδεχόμενο να υπάρξουν ακραίες αναταράξεις λόγω των σχετικών με την πανδημία εξελίξεων.
Προς αυτό συνηγορούν άλλωστε οι τόσες πολλές διεθνείς εκτιμήσεις που έχουν εκφραστεί από μεγάλους διεθνείς οργανισμούς όπως το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι κεντρικές τράπεζες των χωρών μελών κλπ. Και όλα τα παραπάνω προσκρούουν σε μια πραγματικότητα που δυστυχώς τρίμηνο με το τρίμηνο εμφανίζεται ως χειρότερη απ΄ότι τουλάχιστον αρχικώς αναμενόταν.
Τα πρόσφατα  στοιχεία της Eurostat είναι περίπου αποκαλυπτικά με την Ισπανία να εκτιμάται πως παρουσιάζει ύφεση 18,5% το δεύτερο τρίμηνο έναντι του πρώτου και 22,1% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του προγούμενου του έτους και τη Γερμανία 10,1%. και 10,7% αντιστοίχως
.Ας σημειωθεί πως τα στοιχεία για το ελληνικό ΑΕΠ στο β΄ τρίμηνο του 2020 θα ανακοινωθούν στις 4 Σεπτεμβρίου 2020.
 Τα στοιχεία αυτά από μόνα τους διαμορφώνουν έναν άγνωστο Χ που όμως είναι πολύ σημαντικός για τον τρόπο που θα τρέξει η άσκηση και για το αποτέλεσμα που αυτή θα δώσει  στο τέλος της ημέρας.
 
Image

Κρίσιμος παράγοντες το Real Estate για τις ελληνικές τράπεζες

Σε ότι αφορά τις ελληνικές τράπεζες εξηγούν στο BankingNews τραπεζικοί κύκλοι,  πως το σημαντικότερο στοιχείο για την πορεία τους σε σχέση με την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας δεν είναι άλλο από την εξέλιξη στο Real Estate.
Αυτό κρίνει τα ενέχυρα και τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών σε σημαντικό βαθμό.
Και η ευχάριση έκπληξη στην παρούσα φάση είναι πως οι τιμές του Real Estate δεν δείχνουν υποχώρηση .
Και μολονότι κάτι τέτοιο είναι περίεργο και μη αναμενόμενο - και δεν αποκλείεται σε ένα βάθος χρόνου να υπάρξουν αλλαγές στην τάση - στην παρούσα φάση οι σαφείς ενδείξεις που υπάρχουν είναι μια σταθερότητα και ανθεκτικότητα στις τιμές του Real Estate το οποίο είχε πάρει σημαντική ανιούσα τον περασμένο χρόνο.
Επομένως αυτό που έχει σημασία είναι που θα θέσουν τον πήχη σε σχέση με την πορεία του Real Estate οι αρχές για την ελληνική οικονομία,  στοιχείο το οποίο επηρεάζει σημαντικά το ενεργητικό των τραπεζών ( λόγω κυρίως ενεχύρων που επηρεάζουν τις προβλέψεις αλλά και λόγω περιουσιακών στοιχείων).
 
Γιατί τώρα τα stress tests

Ετσι εξελίσσεται σε απορίας άξιον γιατί τελικώς η EBA αποφάσισε να προχωρήσει μέσα σε αυτές τις συνθήκες στη διεξαγωγή της άσκησης το 2021.
Την απάντηση έδωσε λίγες μέρες πριν η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  όταν ανακοίνωνε κατά την διάρκεια των αποτελεσμάτων των τεστ ευαισθησίας πως θα κρατήσει την κεφαλαιακή χαλάρωση των τραπεζών όσο χρειαστεί θέλει ωστόσο αναλυτική αλλά και ακριβή περιγραφή της κατάστασης για την κάθε μια τράπεζα που εποπτεύει.
Επίσης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σημείωσε με έμφαση πως θα δώσει στις τράπεζες όσο χρόνο χρειαστούν τελικώς προκειμένου να αναζητήσουν τα κεφάλαια που χρειάζονται.
Bεβαίως παραμένει το ερώτημα αν τελικώς αυτό το τεστ θα μπορέσει να κρίνει την ακρίβεια των κεφαλαίων που απαιτούνται ή το αποτέλεσμα αναθεωρηθεί κάποιους μήνες αργότερα κυρίως επί τα βελτίω όταν η κατάσταση θα έχει αλλάξει.
Ετσι μια αναθεώρηση των αποτελεσμάτων της άσκησης δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανη λένε κάποιοι ειδικοί επί του θέματος.

Τα NPLs και οι ελληνικές τράπεζες

Οπως αναφέρουν στο Banking News για τις ελληνικές τράπεζες, τα μορατόρια δεν επηρεάζουν τους δείκτες  της άσκησης  καθώς δεν συμπεριλαμβάνονται μέσα σε αυτούς .
Ωστόσο η ανάκτηση της κουλτούρας πληρωμών και τελικώς ο καθαρός ισολογισμός των ελληνικών τραπεζών σε μια δεύτερη φάση θα παίξει σημαντικό ρόλο για την υγεία των πιστωυτικών ιδρυμάτων.
Αυτός άλλωστε είναι ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίον τελικώς οι ελληνικές τράπεζες θα υποβάλουν το Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους τα πλάνα για την τριετή πορεία των NPLs ως το 2022 ενώ όλες οι άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες αυτό θα το πράξουν το Μάρτιο του 2021.
Και εδώ ισχύει το δόγμα της ΕΚΤ πως θα δοθεί χρόνος σε όλους να ξεπεράσουν τις συνέπειες της πανδημίας ωστόσ η καταγραφή των προβλημάτων θα πρέπει να είναι σαφής, ευκρινής, αναλυτική και έγκαιρη.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης