Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πως ο Ελλάκτωρας ισχυροποιείται με δύο κινήσεις – Η Regeborgh κατέχει 8% ίσως φθάσει στο 20%... και οι τράπεζες θα δανείσουν εκ νέου

Πως ο Ελλάκτωρας ισχυροποιείται με δύο κινήσεις – Η Regeborgh κατέχει 8% ίσως φθάσει στο 20%... και οι τράπεζες θα δανείσουν εκ νέου
Εντός των προσεχών 5-6 εβδομάδων θα πρέπει να αναμένονται θετικές εξελίξεις στον Ελλάκτωρα
Η εταιρία Ελλάκτωρας βασικός μέτοχος της οποίας είναι η οικογένεια Καλλιτσάντση με ποσοστό 25,58% βρίσκεται σε μια φάση κρίσιμων στρατηγικών κινήσεων που ως στόχο έχουν να ισχυροποιήσουν τον ισολογισμό της εταιρίας και να ενισχύσουν τον ρόλο της στην οικονομία.
Με πολυσχιδείς δραστηριότητες σε κατασκευές, ενέργεια, οδικά έργα, παραχωρήσεις και άλλα ο Ελλάκτωρας μετά την επιτυχημένη έκδοση ομολογιακού δανείου 500 εκατ κατάφερε να αναδιαρθρώσει μεγάλο μέρος του δανεισμού – ο καθαρός δανεισμός ανέρχεται σε 1,07 δισεκ. ευρώ – ικανοποιώντας τις τράπεζες.
Για το 2020 και παρά την μεγάλη ύφεση σοκ στην εθνική οικονομία -8% και την καραντίνα ο Ελλάκτωρας ποντάρει σε EBITDA 200 εκατ και 900 εκατ έσοδα.
Τα κεφάλαια ανέρχονται σε 523 εκατ και το ταμείο διαμορφώνεται σε 370 εκατ ευρώ.
Ο Ελλάκτωρας με την κίνηση της έκδοσης του ομολογιακού έδωσε πολύ καθαρές απαντήσεις ειδικά στο τραπεζικό σύστημα που δεν αισθανόταν πολύ καλά με την μεγάλη δανειακή έκθεση της εταιρίας.

Δύο κινήσεις που θα αλλάξουν τα δεδομένα στον Ελλάκτωρα

Ο Ελλάκτωρας αποτελεί μετοχικά τουλάχιστον την εταιρία όπου νίκησε η δημοκρατία των μετόχων, μέσω διαδικασιών και γενικών συνελεύσεων η οικογένεια Καλιτσάντση που κατέχει το 25,58% των μετοχών ενώ ο Μπόμπολας διατηρεί ποσοστό 12,55%.
1)Η μια κίνηση που συμβαίνει στο παρασκήνιο αλλά ακόμη δεν έχει αποκαλυφθεί μετοχικά σχετίζεται με τον ολλανδικό όμιλο Regeborgh Invest που ελέγχει το 8% του Ελλάκτωρα.
Μέχρι τώρα δεν έχει αποκαλύψει τις προθέσεις του καθώς φαίνεται ότι αγοράζουν funds για λογαριασμό των ολλανδών.
Όμως η Regeborgh Invest είναι βασικός μέτοχος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με 30,26% ενώ ο Γιώργος Περιστέρης ελέγχει το 15,98%.
Θα μπορούσε κανείς συνειρμικά να υποθέσει ότι η Regeborgh άπαξ και είναι βασικός μέτοχος με ποσοστό 30,26% στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και κατέχει έως 8% στον Ελλάκτωρα… ο στόχος είναι η συγχώνευση των δύο εταιριών.
Μάλλον δεν θα εξελιχθούν έτσι τα πράγματα.
Η Regeborgh Invest θα μπορούσε να προσεγγίσει τον Μπόμπολα και να αγοράσει τις μετοχές που κατέχει στον Ελλάκτωρα δηλαδή 12,55%, εξέλιξη που ίσως και να έχει πραγματοποιηθεί.
Όμως δεν είναι σαφές εάν ο Μπόμπολας θα ήθελε να πουλήσει σε τιμές 1,07 ευρώ ή να περιμένει ανάκαμψη της μετοχής του Ελλάκτωρα στο χρηματιστήριο.
Όμως ακόμη και εάν κατάφερνε η Regeborgh Invest να ελέγξει το 20% του Ελλάκτωρα δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το σχέδιο των Ολλανδών είναι η συγχώνευση.
Ο στόχος των Ολλανδών είναι να έχουν δύο ισχυρές εταιρίες σε κατασκευές και ενέργεια, να έχουν πλήρως εξυγιανθεί και να αναλαμβάνουν διάφορα μεγάλα έργα υποδομής στην Ελλάδα.
Υπολογίζεται ότι ΓΕΚΤ και Ελλάκτωρας ελέγχουν σχεδόν το 50% της αγοράς.
Δεν φαίνεται πιθανό το μοντέλο συγχώνευσης.
2)Η δεύτερη κίνηση που σχετίζεται με τον Ελλάκτωρα αφορά τον νέο δανεισμό από τις τράπεζες Εθνική, Πειραιώς και Alpha bank.
Μια εκ των τριών τραπεζών δήλωσε ανεπίσημα ότι θα υπάρξει νέα χρηματοδότηση για τις κατασκευές, γιατί «η εταιρία έχει παρουσιάσει επαρκές και πειστικό σχέδιο ανάπτυξης, έργων και εγγυήσεων».
Εφόσον αυτές οι δύο κινήσεις υλοποιηθούν θα πρόκειται να αλλάξουν άρδην τα δεδομένα με επίκεντρο τον Ελλάκτωρα θα πρόκειται για μια ριζική ισχυροποίηση του ομίλου.
Εντός των προσεχών 5-6 εβδομάδων θα πρέπει να αναμένονται θετικές εξελίξεις στον Ελλάκτωρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης