Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Alliance Bernstein: Η μεγαλύτερη μείωση της ονομαστικής παραγωγής στην ιστορία αλλά οι μετοχές σε ράλι... αυξήθηκαν κατά 7 τρισ

Alliance Bernstein: Η μεγαλύτερη μείωση της ονομαστικής παραγωγής στην ιστορία αλλά οι μετοχές σε ράλι... αυξήθηκαν κατά 7 τρισ
Η αγορά μετοχών του 2020 είναι η πιο ακριβή και υπερτιμημένη στην ιστορία, αναφέρει η Alliance Bernstein
Το Bureau of Economic Analysis ή Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης (BEA) εκτιμά ότι το 2ο τρίμηνο του 2020 ειδικά στις ΗΠΑ το ονομαστικό ΑΕΠ μειώθηκε σε ετήσια βάση 34,3%, η μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση που σημειώθηκε ποτέ.
Στις 12 Μαρτίου, σε άρθρο σημειώναμε ότι οι επενδυτές πρέπει να στηρίξουν μια μείωση ρεκόρ στο ΑΕΠ».
Ποτέ δεν φανταστήκαμε ότι η μείωση του ΑΕΠ του 2ου τριμήνου θα ήταν σχεδόν 5 φορές υψηλότερη από την προηγούμενη πτώση ρεκόρ 7,2% στο ονομαστικό ΑΕΠ το 4ο τρίμηνο του 2008.
Ορισμένες παρατηρήσεις.
1) Το ονομαστικό ΑΕΠ του 2ου τριμήνου 2020 εκτιμήθηκε σε 19,4 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, πτώση άνω των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από το επίπεδο του πρώτου τριμήνου των 21,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε ετήσια βάση.
Το τριμηνιαίο επιτόκιο για το ονομαστικό ΑΕΠ του 2ου τριμήνου ήταν 4,85 τρισεκατομμύρια δολάρια, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο συνολικό ποσό των φορολογικών και νομισματικών κινήτρων που εισήχθησαν στο τρίμηνο Μαρτίου – Ιουνίου 2020.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, ο συνδυασμός των ομοσπονδιακών πληρωμών σε ιδιώτες συν η επέκταση του ισολογισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της FED ισοδυναμούσε με αύξηση περίπου 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε συνολικά φορολογικά και νομισματικά κίνητρα για το β΄ τρίμηνο του 2020.
Ποτέ άλλοτε δεν δόθηκαν τόσα πολλά φορολογικά και νομισματικά κίνητρα.
2) Οι ονομαστικές καταναλωτικές δαπάνες του 2ου τριμήνου 2020 μειώθηκαν με ετήσιο ρυθμό 35,8%.
Αλλά η πραγματική πτώση είναι πολύ χειρότερη.
Το Bureau of Economic Analysis το υπολόγισε ότι οι πληρωμές σε ενοίκια το 2ο τρίμηνο αυξήθηκαν 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε 641 δισεκατομμύρια δολάρια.
Με βάση την μεθοδολογία Bureau of Economic Analysis οι άνθρωποι πραγματοποίησαν τις πληρωμές των ενοικίων τους εγκαίρως και πλήρως.
Ωστόσο, οι αναφορές δείχνουν ότι πάνω από το ένα τρίτο των ενοικιαστών παραλείπουν να πληρώνουν μέρος ή όλο το ενοίκιο τους στο δεύτερο τρίμηνο του 2020.
3)Το δεύτερο τρίμηνο 2020 σημειώθηκε μείωση ρεκόρ στην ονομαστική παραγωγή και αύξηση ρεκόρ στον πλούτο που προέρχεται από μετοχές.
Με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία, η κεφαλαιοποίηση των εταιριών της Wall Street αυξήθηκε κατά 7 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2ο τρίμηνο του 2020, ενώ το ονομαστικό ΑΕΠ, σε 3μηνιαία βάση, μειώθηκε κατά περίπου 500 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η επίδραση των μακροοικονομικών μεγεθών στις μετοχές είναι λιγότερο σημαντικές σήμερα.
Αυτό είναι λάθος.
Με βάση τους υπολογισμούς μας, ο λόγος της κεφαλαιοποίησης της αγοράς προς το Ονομαστικό ΑΕΠ ήταν 2 φορές στο τέλος του 2ου τριμήνου 2020, ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό ρεκόρ των 1,87 φορές στο τέλος της φούσκας των τεχνολογικών εταιριών το πρώτο τρίμηνο του 2000.
Με άλλα λόγια, η αγορά μετοχών του 2020 είναι η πιο ακριβή και  υπερτιμημένη στην ιστορία.
Οι τρέχουσες εκτιμήσεις της αγοράς ρεκόρ δείχνουν έναν εξαιρετικά χαμηλό λόγο κινδύνου-ανταμοιβής, ακόμη χειρότερο από αυτό που ακολούθησε την τεχνολογική φούσκα του 2000.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/GDP%20vs%20SPX.jpg?itok=EfUUPlsY

Τι θα ακολουθήσει;

Οι παρενέργειες της ύφεσης από την πανδημία δεν έχουν τελειώσει.
Και η προοπτική μείωσης ή διακοπή των φορολογικών κινήτρων  θα κάνει τα πράγματα χειρότερα.
Οι επενδυτές πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η ώθηση των δαπανών από τα φορολογικά κίνητρα λειτουργούν όπως η ροή νέων δανείων.
Δηλαδή, η μείωση της ροής των φορολογικών κινήτρων σε άτομα θα προκαλέσει απότομη πτώση των δαπανών, ειδικά όταν πολλοί παραμένουν άνεργοι.
Επίσης, οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν όγκο υποχρεώσεων απλήρωτους λογαριασμούς δανείων, ενοικίων και άλλων υποχρεώσεων.
Η κρίση που προκάλεσε η πανδημία είναι μοναδική, καθώς περιλαμβάνει τη δημόσια υγεία, τη χρηματοδότηση και την οικονομία.
Ένα ολοκληρωμένο πακέτο πολιτικής ώθησε τη χρηματοδότηση και την οικονομία πολύ μπροστά από την κρίση της δημόσιας υγείας.
Δυστυχώς, η κρίση στη δημόσια υγεία συνεχίζεται.
Έτσι, η ανάκαμψη στη χρηματοδότηση και η μερική ανάκαμψη στην απασχόληση είναι εύθραυστα, ειδικά εάν το Κογκρέσο δεν παρέχει πρόσθετη οικονομική υποστήριξη στην αμερικανική κοινωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης