Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πιάνει δουλειά η ομάδα Σκυλακάκη – Μείωση φόρων, ΕΝΦΙΑ οι πρώτες δράσεις, στόχος 15/10 το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης να κατατεθεί στους δανειστές

Πιάνει δουλειά η ομάδα Σκυλακάκη – Μείωση φόρων, ΕΝΦΙΑ οι πρώτες δράσεις, στόχος 15/10 το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης να κατατεθεί στους δανειστές
Στόχος της κυβέρνησης είναι ως τα τέλη Σεπτεμβρίου να έχει συνταχθεί το βασικό σχέδιο για να μπορεί να κατατεθεί το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης στις 15 Οκτωβρίου στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς
Σε δημόσια διαβούλευση θα τεθεί σήμερα Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020 το προσχέδιο της έκθεσης της Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση της Ελληνικής Οικονομίας («επιτροπή Πισσαρίδη») η οποία εισηγείται τον τρόπο αξιοποίησης των 72 δισ. ευρώ που προορίζονται για την Ελλάδα από το «Ταμείο Ανάκαμψης» της Κομισιόν και τον νέο Προϋπολογισμό της Ε.Ε.
Παράλληλα, μετά την έκτακτη σύσκεψη για την πανδημία που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ Κικίλια, Τσιόδρα, Χαρδαλιά παρουσία του Πρωθυπουργού, θα ξεκινήσουν οι πρώτες συνεδριάσεις των κύκλων εργασίας για την ανασυγκρότηση της οικονομίας.
Όπως έχουμε γράψει, στις 13:00 πραγματοποιείται η συνεδρίαση της ομάδας Ψηφιακής Διακυβέρνησης ενώ στις 15:00 θα συνεδριάσει η ομάδα Απασχόλησης και μέχρι την Τετάρτη θα έχουν συνεδριάσει και οι υπόλοιπες.
Στο τραπέζι της νεοσύστατης Εκτελεστικής Επιτροπής υπό τον Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Άκη Σκέρτσο, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκο, τον προϊστάμενο του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη και τον Πρόεδρο του ΣΟΕ Μιχάλη Αργυρού πρόκειται να εισέλθουν αρκετά ζητήματα τα οποία θα μπουν σε διαδικασία προτεραιοποίησης αλλά, όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός, θα γίνουν αρκετές προσαρμογές και επικαιροποιήσεις μέχρι το τελικό κείμενο για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.
Σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες από τα πρώτα ζητήματα που θα τεθούν τις πρώτες μέρες στους κύκλους εργασίας είναι η μείωση των συντελεστών φορολόγησης, ένα νέο αναδιανεμητικό σύστημα ΕΝΦΙΑ που θα το εισπράττουν πλέον οι Δήμοι, επέκταση του προγραμματος «Εξοικονομώ» σε όλα τα δημόσια κτήρια, βιομηχανίες και ξενοδοχεία, επέκταση των ψηφιακών λειτουργιών στις δημόσιες υπηρεσίες κ.α.
Επίσης, στο κύκλο της Απασχόλησης θα τεθούν κύριες μεταρρυθμίσεις όπως:
1.    Μετάβαση από διανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής σύνταξης, με άμεση εφαρμογή για όσους εισέρχονται στην αγορά εργασίας και εθελοντικά για όσους άλλους εργαζόμενους το επιθυμούν.
2.    Ένα πλαίσιο εποπτείας για ασφαλιστικά ταμεία, συμπεριλαμβανομένου και ενός δημόσιου ταμείου.
3.    Μείωση του μη μισθολογικού κόστους με μείωση των εργοδοτικών εισφορών
4.    Εμπροσθοβαρή και ενεργητικά προγράμματα κατά της ανεργίας με επιδότηση νέων θέσεων
Στόχος της κυβέρνησης είναι ως τα τέλη Σεπτεμβρίου να έχει συνταχθεί το βασικό σχέδιο για να μπορεί να κατατεθεί το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης στις 15 Οκτωβρίου στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Παρόλο που μπορεί να κατατεθεί μέχρι τον Απρίλιο του 2021, η κυβέρνηση θέλει να το καταθέσει πολύ νωρίς για δύο λόγους: Πρώτον για να ξέρει νωρίς ποιες από τις δράσεις που θα καταθέσει θα πάρουν το πράσινο φως από την Κομισιόν και να μπορέσει να εισπράξει έγκαιρα τα χρήματα του Ταμείου.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης