Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Beta ΑΧΕΠΕΥ: Υπό συνεχή πίεση το Χρηματιστήριο Αθηνών

tags :
Beta ΑΧΕΠΕΥ: Υπό συνεχή πίεση το Χρηματιστήριο Αθηνών
Ο MACD επέστρεψε σε θέση πώλησης και οι κινητοί μέσοι έχουν δώσει ξεκάθαρη ετυμηγορία πωλήσεων μετά την διάσπαση των 630 μονάδων
Παρά την αποκλιμάκωση που παρατηρήθηκε στο θέμα των τουρκικών ερευνών και την αναστολή της αποστολής πλοίου σεισμογραφικών ερευνών ΝΑ του Καστελόριζου η Αγορά δεν έδειξε να ενθουσιάζεται συνεχίζοντας την καθοδική της πορεία με χαμηλούς συναλλακτικούς όγκους.
Η αύξηση που παρατηρείται στα κρούσματα Κορωναίου τα τελευταία 24ωρα δημιούργησαν εκ νέου σκεπτικισμό στους εμπλεκόμενους της Λεωφ. Αθηνών που δείχνουν ιδιαίτερα διστακτικοί να αυξήσουν το ρίσκο τους στην εγχώρια Αγορά.
Επιπλέον, οι πρώτες επίσημες αναφορές για την υποχώρηση του ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο του 2020 σε Γερμανία (-10,1%), Γαλλία (-13,8%) Ιταλία (-12,4%) και ΗΠΑ (-9,5%) δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για το ύψος της εγχώριας ύφεσης β’ τριμήνου που θα ανακοινωθεί στις 4 Σεπτεμβρίου από την Ελληνική Στατιστική αρχή.
Το περιβάλλον νέων κάθε άλλο παρά βοηθάει στην παρούσα φάση να σταθεροποιηθεί το
Χρηματιστήριο.
Οι περισσότεροι διαχειριστές κινούνται στην λογική των «ήρεμων διακοπών» και αυτό
βγαίνει εμφατικά στον αναιμικό τζίρο και την απουσία ακόμα και του επιλεκτικού ενδιαφέροντος που σε άλλες εποχές συντηρούσε την δράση σε ένα κομμάτι της Αγοράς. Η συνεχής πίεση, ακόμα και με τους μικρούς αυτούς όγκους, έχει δημιουργήσει ένα είδος κόπωσης στο ταμπλό που με την σειρά της έχει οδηγήσει σε ένα απόλυτα εσωστρεφές χρηματιστηριακό σκηνικό.
Ο Αύγουστος είθισται να παρουσιάζει περιορισμένο ενδιαφέρον ως προς την οικονομική ειδησεογραφία.
Υπό άλλες συνθήκες τα σημαντικά γεγονότα για την πορεία της Αγοράς θα ήταν τα αποτελέσματα των τραπεζών και οι εισροές/εκροές του MSCI. Έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση μάλλον δεν θα πρέπει να αναμένουμε κάτι δραματικό από αυτά τα δύο μέτωπα, τουλάχιστον σε βαθμό που να επηρεάζουν ουσιωδώς την τάση της Αγοράς.
Από την άλλη πλευρά η εποχική καχεξία έχει δημιουργήσει ευκαιρίες στις αποτιμήσεις είτε σε σχέση με ιστορικούς μέσους όρους διαπραγμάτευσης (Τιτάν, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ) είτε
ως διαφαινόμενα turn around (ΔΕΗ) είτε ως εσωτερική αξία (Lamda).
Η αδυναμία αποτύπωσης μιας πιο δίκαιης αποτίμησης από την Αγορά ενδεχομένως να αρχίσει να αλλάζει όταν πυκνώσουν οι ανακοινώσεις του β’ τριμήνου όπου οι εταιρίες θα δώσουν μεγαλύτερη πληροφόρηση για το πως κινείται το γ’ τρίμηνο το οποίο είναι και το σημαντικότερο από πλευράς μεγέθους δραστηριότητας για την Ελληνική Οικονομία.
Μετά την ερχόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων επανεκκινούν στις 27 Αυγούστου, χρηματιστηριακός χρόνος ιδιαίτερα μεγάλος που μάλλον με τα όσα είναι ήδη γνωστά προδιαθέτει για ένα σημαντικό χρηματιστηριακό διάστημα αναμονής.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έχασε με μικρή σχετικά ένταση της προσφοράς την ζώνη στήριξης των 630 μονάδων και επί του παρόντος φαίνεται δύσκολο να αποφύγει το ραντεβού με την στήριξη των 600 μονάδων.
Στο πεδίο αυτό υπάρχει ισχυρή ζώνη απορρόφησης της προσφορά έως τις 580 μονάδες το οποίο είναι και το έσχατο σημείο πριν επιστρέψουν στο προσκήνιο άκρως αρνητικά σενάρια μεσοπρόθεσμης υποχώρησης του Γενικού Δείκτη.
Ο MACD επέστρεψε σε θέση πώλησης και οι κινητοί μέσοι έχουν δώσει ξεκάθαρη ετυμηγορία πωλήσεων μετά την διάσπαση των 630 μονάδων.
Ο χρόνος κυλάει υπέρ των πωλητών πλέον αφού οι ταλαντωτές έχουν ακόμα δρόμο για να μπουν σε υποτιμημένες ζώνες τιμών ενώ παρατηρείται το φαινόμενο να καταγράφονται έστω και ενδοσυνεδριακά συνεχή χαμηλά διμήνου.
Η πτωτική αλυσίδα θα σπάσει με επαναφορά πάνω από τις 630 μονάδες, όχι απίθανό σενάριο αφού οι τζίροι είναι ιδιαιτέρως χαμηλοί και η τάση μπορεί εύκολα να αλλάξει με σχετικά μικρή ζήτηση, όπως ακριβώς σημειώθηκε πριν από λίγες ημέρες.
Παρά την έλλειψη προγραμματισμένων γεγονότων από πλευράς αποτελεσμάτων η ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται πλούσια σε υλικό: Την Τρίτη 4/8 η Τράπεζα Πειραιώς ανοίγει την αυλαία των τραπεζικών αποτελεσμάτων, ακολουθούν την ερχόμενη ημέρα το πρωί Coca Cola και Frigoglass και οι προγραμματισμένες ανακοινώσεις κλείνουν την Πέμπτη με Εθνική Τράπεζα και ΟΤΕ (πριν το άνοιγμα).
Σε άλλα προγραμματισμένα γεγονότα η Γενική Συνέλευση της Performance (3/8) παρουσιάζει ενδιαφέρον καθώς η εταιρία εμφανίζεται έτοιμη για το μεγάλο βήμα στην Κύρια Αγορά του ΧΑ, την Τετάρτη 5 Αυγούστου η μετοχή της ΕΧΑΕ θα διαπραγματεύεται χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου των 9 λεπτών ανά μετοχή ενώ την ίδια ημέρα ο ΟΔΔΗΧ θα πραγματοποιήσει την τακτική δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας..

Τμήμα ανάλυσης Beta ΑΧΕΠΕΥ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης