Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σουηδία: Η μη εφαρμογή ολικού lockdown βοήθησε την οικονομία να αποφύγει τα χειρότερα

Σουηδία: Η μη εφαρμογή ολικού lockdown βοήθησε την οικονομία να αποφύγει τα χειρότερα
Στο -7% αναμένεται η συρρίκνωση για το ΑΕΠ στο β΄τρίμηνο 2020
Η αμφιλεγόμενη απόφαση της Σουηδίας να αποφύγει ένα ολικό lockdown κατά την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, φαίνεται πως έσωσε την οικονομία της από τα χειρότερα, όπως σημειώνει το Bloomberg, εν όψει της ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ β΄τριμήνου 2020.
Την Τετάρτη, η Σουηδία θα δημοσιεύσει τα πολυαναμενόμενα στοιχεία για το ΑΕΠ δεύτερου τριμήνου και οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Bloomberg αναμένουν συρρίκνωση 7%, σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις.
Αν και αυτό θα σηματοδοτήσει μια άνευ προηγουμένου πτώση για τη μεγαλύτερη οικονομία της σκανδιναβίας, είναι σημαντικά μικρότερη από τη συρρίκνωση των ΑΕΠ σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ.
«Η σουηδική οικονομία έχει υποστεί πλήγμα ωστόσο εκτιμάμε ότι η τριμηνιαία πτώση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο πιθανώς διαμορφώθηκε στο ένα τρίτο αυτής που παρατηρήθηκε στη ζώνη του ευρώ», σημειώνει ο David Oxley, οικονομολόγος της Capital Economics.
Ωστόσο, σημειώνει το Bloomberg, η στρατηγική είχε ως αποτέλεσμα η Σουηδία να καταγράψει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτου στον κόσμο, στα 56,4 ανά 100.000, και δεν είναι σαφές εάν η οικονομία θα είναι πολύ καλύτερη από ό, τι στη γειτονική Δανία και τη Νορβηγία, οι οποίες επέβαλαν εξαρχής αυστηρά περιοριστικά μέτρα και έχουν καταγράψει χαμηλότερα ποσοστά θανάτων.
«Δεν γνωρίζουμε πώς η στρατηγική για τον κορωνοϊό θα επηρεάσει μακροπρόθεσμα τις οικονομίες», δήλωσε ο οικονομολόγος της Nordea Torbjorn Isaksson.
 «Οι σκανδιναβοί μας γείτονες επέβαλαν εξαρχής αυστηρό lockdown, ωστόσο μπορεί να είναι σε θέση να ανοίξουν και να ομαλοποιήσουν γρηγορότερα».
Η Nordea εκτιμά ότι το ΑΕΠ στο β΄τρίμηνο θα συρρικνωθεί με ρυθμό 8,5% σε τριμηνιαία βάση, η Swedbank κατά 7,5%, η SEB κατά 8%, η Danske Bank -6,3%, ενώ πιο αισιόδοξη εμφανίζεται η Capital Economics, η οποία εκτιμά ότι το ΑΕΠ της Σουηδίας θα συρρικνωθεί με ρυθμό «μόλις» 4%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης