ΠΟΥ: Δεν υπάρχει «μαγικό όπλο» για τον κορωνοϊό και ίσως να μην υπάρξει ποτέ - Τηρείστε τα μέτρα

ΠΟΥ: Δεν υπάρχει «μαγικό όπλο» για τον κορωνοϊό και ίσως να μην υπάρξει ποτέ - Τηρείστε τα μέτρα
Ο κορωνοϊός έχει ήδη προκαλέσει περίπου 690.000 θανάτους ενώ έχουν καταγραφεί περισσότερα από 18 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα
Τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη δοκιμές για εμβόλιο κατά του κορωνοϊού με κάποια από αυτά να βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο κλινικών δοκιμών Φάσης 3, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι ενδεχομένως να μη βρεθεί ποτέ το «μαγικό όπλο».
«Επί του παρόντος, δεν υπάρχει μαγικό όπλο και ενδεχομένως να μην υπάρξει ποτέ» δήλωσε επικεφαλής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Ο αξιωματούχος του ΠΟΥ καλείς όλες τις χώρες να ενισχύσουν τα υγειονομικά μέτρα, όπως η χρήση της μάσκας, η κοινωνική αποστασιοποίηση, το πλύσιμο των χεριών και η διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων.
«Το μήνυμα προς τους ανθρώπους και τις κυβερνήσεις είναι σαφές: "κάντε τα πάντα"», δήλωσε ο Tedros κατά την διάρκεια on line συνέντευξης Τύπου στην έδρα του οργανισμού στην Γενεύη προσθέτοντας ότι η χρήση μάσκας πρέπει να γίνει σύμβολο αλληλεγγύης σε ολόκληρο τον κόσμο.
«Κάποια εμβόλια βρίσκονται αυτήν την στιγμή στην φάση 3 των κλινικών δοκιμών και όλοι ελπίζουμε ότι θα έχουμε ορισμένα αποτελεσματικά εμβόλια που θα βοηθήσουν στην προστασία των ανθρώπων από την προσβολή.
Ωστόσο, δεν υπάρχει πανάκεια αυτήν την στιγμή και ίσως να μην υπάρξει ποτέ».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής Εκτάκτων Καταστάσεων του ΠΟΥ, Mike Ryan, δήλωσε ότι χώρες με μεγάλο ρυθμό μετάδοσης, περιλαμβανομένης της Ινδίας και της Βραζιλίας, χρειάζεται να ετοιμασθούν για μεγάλη μάχη: «Ο δρόμος είναι μακρύς και απαιτεί επίμονη δέσμευση».
«Αξιωματούχοι του ΠΟΥ δήλωσαν ότι η ερευνητική επιτροπή που βρίσκεται στην Κίνα δεν έχει επιστρέψει ακόμη.
Μια ευρύτερη υπό τον ΠΟΥ επιτροπή αποτελούμενη από εμπειρογνώμονες από την Κίνα και άλλες χώρες, σχεδιάζεται να μελετήσει στη συνέχεια την προέλευση του ιού που ξεκίνησε από την πόλη Γουχάν, αν και ο χρόνος και η σύνθεση για την έρευνα αυτήν δεν είναι ακόμη σαφείς.
Ο Tedros κάλεσε τις μητέρες να συνεχίζουν να θηλάζουν ακόμη και αν έχουν προσβληθεί από την COVID-19, καθώς οι ωφέλειες υπερισχύουν των κινδύνων μόλυνσης.
Σημειώνεται ότι ο κορωνοϊός έχει ήδη προκαλέσει περίπου 690.000 θανάτους ενώ έχουν καταγραφεί περισσότερα από 18 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Στο κόκκινο βρίσκονται ΗΠΑ, Λατινική Αμερική και Ινδία, οι οποίες ακόμα πλήττονται από το πρώτο κύμα της επιδημίας, ενώ άλλες περιοχές – όπως η Ευρώπη, η Κίνα, η Αυστραλία -, αν και αντιμετώπισαν το πρώτο κύμα, σήμερα βρίσκονται και πάλι αντιμέτωπες με μια ακόμα αναζωπύρωση και νέα έξαρση κρουσμάτων.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS