Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Santander, HSBC αυξάνουν σημαντικά τις προβλέψεις για NPLs λόγω κορωνοιού – Τι θα πράξουν οι ελληνικές τράπεζες και η εκτίμηση σοκ της Oliver Wyman

Santander, HSBC αυξάνουν σημαντικά τις προβλέψεις για NPLs λόγω κορωνοιού – Τι θα πράξουν οι ελληνικές τράπεζες και η εκτίμηση σοκ της Oliver Wyman
Στο βασικό σενάριο, οι τράπεζες μπορούν να αναμένουν πιστωτικές απώλειες περίπου 400 δισεκατομμυρίων ευρώ λόγω νέων NPEs αναφέρει η Oliver Wyman
Μόνο η ισπανική τράπεζα Santander και η βρετανική HSBC διενήργησαν 17 δισεκ. προβλέψεις λόγω του κορωνοιού στο β΄ τρίμηνο του 2020.
Μόνο η Santander διενήργησε προβλέψεις 12,6 δισεκ. που αφορούν υποαξίες, DTA αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση και ζημίες από την Βρετανία.
Ήδη στο α΄ τρίμηνο οι προβλέψεις για προβληματικά δάνεια που διενήργησαν οι τράπεζες στην Ευρώπη έφθασαν τα 24 δισεκ. ενώ συνολικά στο α΄ 6μηνο του 2020 θα φθάσουν στα 68 δισεκ. ευρώ.
Οι ελληνικές τράπεζες μόνο στο α΄ τρίμηνο 2020 είχαν διενεργήσει προβλέψεις 920 εκατ ευρώ για τον κορωνοιό ενώ τα συνολικά προβληματικά δάνεια ανέρχονται σε 61 δισεκ. ευρώ περίπου.
Λογικά με βάση την τάση διεθνώς οι προβλέψεις για προβληματικά δάνεια λόγω κορωνοιού στην Ελλάδα στο α΄ 6μηνο του 2020 θα πρέπει να ανέλθουν στα 2,5 δισεκ. ευρώ να αυξηθούν κατά 1,6 δισεκ. πέραν των 920 εκατ του α΄ τριμήνου 2020.
Η γενική εκτίμηση είναι ότι η ύφεση στην οικονομία που προκλήθηκε από τον πανικό των κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν τον κορωνοιό επιβάλλοντας καραντίνα καθολική θα δημιουργήσει στα επόμενα 3-4 τρίμηνα περίπου 10 δισεκ. νέα προβληματικά δάνεια λόγω κορωνοιού.
Όμως όλες οι τράπεζες δεν ακολουθούν την ίδια στρατηγική, μπορεί π.χ. η Eurobank, ούτε στο β΄ τρίμηνο του 2020 να διενεργήσει προβλέψεις λόγω κορωνοιού.
Ωστόσο υπάρχουν και πολύ πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία των NPEs.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρόκειται να αντιμετωπίσουν ζημίες έως και 800 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια σε ένα χειρότερο σενάριο, σύμφωνα με έκθεση του Oliver Wyman.
Σε περίπτωση που η Ευρώπη δεν πληγεί από ένα δεύτερο κύμα COVID-19, η αύξηση των ζημιών από μη εξασφαλισμένα δάνεια ενδέχεται να κοστίσει ακόμη τις τράπεζες στην Ευρώπη περίπου 400 δισεκατομμύρια ευρώ  ανέφερε η Oliver Wyman.
Η πανδημία είναι απίθανο να καταστρέψει τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, ωστόσο πολλές τράπεζες θα βρεθούν με αδύναμους ισολογισμούς και κεφάλαια ανέφερε η Oliver Wyman.
Οι ζημίες από προβληματικά δάνεια θα ανέλθουν μεταξύ 400 δισεκ. στο βασικό και 800 δισεκ. στο δυσμενές σενάριο.
Παρά την εκτιμώμενη δραματική επιδείνωση, η έκθεση ανέφερε ότι αυτές οι πιστωτικές απώλειες είναι «διαχειρίσιμες», καθώς το ποσό των NPEs θα είναι μικρότερο από το 40% εκείνων που αντιμετώπισαν μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση και την κρίση της Ευρωζώνης 2012-2014.
Στο βασικό σενάριο, οι τράπεζες μπορούν να αναμένουν πιστωτικές απώλειες περίπου 400 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου 2,5 φορές περισσότερα από ότι σημειώθηκε στα τελευταία 3 – 4 χρόνια.
Εάν οι τράπεζες αντιμετώπιζαν το χειρότερο σενάριο, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων θα ανερχόταν στο 10% από 3,4% την τρέχουσα περίοδο, γεγονός που θα αποτελούσε πλήγμα στην κερδοφορία των τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης