Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Βυθισμένο στη μιζέρια του – Νέα μικρή υποχώρηση με χαμηλό τζίρο

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Βυθισμένο στη μιζέρια του – Νέα μικρή υποχώρηση με χαμηλό τζίρο
ΑΓΟΡΑ: Με τις ξένες αγορές να καταγράφουν μεγάλη άνοδο το ΧΑ περιορίστηκε σε μία ήπια πτώση. Μιζέρια και απαξίωση και πάλι. Χαμηλός ο τζίρος, αδύναμες και πάλι οι τράπεζες και αρκετά ξεπουλήματα σε επιλεγμένες μετοχές. Τα γραφήματα γέρνουν και θέλουμε αντίδραση. Ή έστω σε επιλεγμένες μετοχές που δικαιολογούν καλύτερα επίπεδα.

Στις 615 μονάδες πλέον το ΧΑ με τους στόχους να είναι πιο χαμηλά και με την ψυχολογία που επικρατεί μάλλον θα διολισθαίνουμε προς αυτούς τους στόχους, εκτός και αν αλλάξει κάτι άμεσα.

ΑΓΟΡΑ (απάντηση): Συμφωνείτε, δε συμφωνείτε, η αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα επηρεάζει και μάλιστα μας επηρεάζει περισσότερο από άλλες αγορές. Γιατί για παράδειγμα οι ΗΠΑ, τυπώνουν χρήμα, εμείς δεν έχουμε μαντήλι να κλάψουμε. Είναι απλά τα πράγματα. Όχι, αν μηδενίσουν τα κρούσματα δεν θα έχουμε limit up, γιατί δεν παράγουμε πλούτο. Άμα δημιουργήσουμε θα πάμε πάνω.

Δεύτερο lockdown δε σηκώνει η χώρα και αν γίνει θεωρούμε πως θα γίνει χωρίς ιδιαίτερες παροχές. Επίσης μέσα στην κορύφωση του καλοκαιριού η αύξηση των κρουσμάτων μπορεί να φέρει ακυρώσεις, άρα και μείωση στα τουριστικά έσοδα. Άλλες χώρες μπορεί να μπορούν να δώσουν παραπάνω στους πολίτες, εμείς έχουμε υψηλή τουριστική εξάρτηση και ήδη έχουν δοθεί πολλά.

Αν δεν έρθουν γρήγορα τα λεφτά του ταμείου ανάκαμψης η διαχείριση θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτική. Αυτά που ακούμε για μαξιλαράκια, που μας άφησαν που βρήκαμε κ.α. τα ακούμε βερεσέ… Όποιος κοιτάξει λίγο τα νούμερα θα καταβάλει σε τι κατάσταση είναι η χώρα.

Τι νομίζετε δηλαδή, ότι αντέχουν οι τράπεζες τέτοια ύφεση στην οικονομία, ή νομίζετε πως το ΧΑ δεν έχει επενδυτές και γι’ αυτό πέφτει. Είδαν τι πρόκειται να γίνει και έπαψαν να ασχολούνται. Καλά τα καταφέραμε στο πρώτο κύμα, αλλά όπως φαίνεται η ανάκαμψη θα είναι αργή και βασανιστική. Καθίστε να πλησιάσουμε το τέλος του 2020 να δούμε και πιο έγκυρες εκτιμήσεις για το 2021. Γιατί το πρώτο τρίμηνο του 2020 είχε καλό ξεκίνημα και ίσως του 2021 να μην έχει…

ΟΠΑΠ: Ξεχώρισε σήμερα και πιάνει την τιμή της επανεπένδυσης του μερίσματος. Στα 7,86 ευρώ και στο +3,01%.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Καλή η συμπεριφορά της μετοχής και αν έβρισκε καλύτερο κλίμα θα βλέπαμε και μεγαλύτερη άνοδο.

ΔΕΗ: Δε γίνεται να μην το γράψουμε: Όποτε παίρνει νέο δάνειο πάνω πάει η μετοχή…
Στο +2,25% η μετοχή.

ΤΙΤΑΝ: Διατηρείται πάνω από το επίπεδο που θέλουμε και αρχίζει να απομακρύνεται. Αν βρει καλό κλίμα θα θέλαμε ένα ανοδικό ξέσπασμα. Το χρωστάει… Δεν είναι και καμιά μετοχούλα χωρίς θεμελιώδη που απογοήτευσε στο εξάμηνο. Έλεος κάπου…

ΕΧΑΕ: Η πτώση «γέμισε» το gap που είχε αφήσει στις πρώτες μέρες της αντίδρασης μετά τη μεγάλη πτώση της πανδημίας. Εντάξει χαμηλός ο τζίρος αλλά όχι και τέτοιες τιμές. Μεθαύριο δίνει και την επιστροφή κεφαλαίου.

Στο -2,50% και στα 2,93 ευρώ με χαμηλό τα 2,8850 ευρώ. Ωραία δεν κάνει όγκο το ΧΑ, πέφτουν τα έσοδα, η διοίκηση δε μπορεί να φέρει καινούριες εισαγωγές ή να αναβαθμίσει το ρόλο του ΧΑ, αλλά όχι και 176 εκατ. ευρώ αποτίμηση. Αδάνειστη και με ταμείο που δίνει μέρισμα και επιστροφή κεφαλαίου και τρέχουν άλλες που έχουν δανειστεί με επιτόκια στη στρατόσφαιρα και βγάζουν ζημιές.

PERFORMANCE: Μεγάλη άνοδο σε μικρό χρονικό διάστημα έχει καταγράψει η μετοχή. Και το αξίζει και με το παραπάνω, αφού τα κέρδη της είναι υψηλά και η αποτίμηση έχει μονοψήφιο p/e. Αν μάλιστα πάμε σε συγκριτική αποτίμηση με άλλες του κλάδου, θα πρέπει να δει περαιτέρω άνοδο, για να φτάσει να παίζει με ίδιους δείκτες.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Πολλά χαρτιά πάλι στη μετοχή και μεγάλες απώλειες. Θεωρούμε πως αύριο θα τελειώσουμε με το fund. Κράτησε αρκετά η ταλαιπωρία. Συνήθως όταν βγαίνουν τα τελευταία κομμάτια πιέζονται περισσότερο οι μετοχές. Θέλουμε και εδώ δυνατή αντίδραση γιατί το γράφημα γέρνει και αν συνεχίσει θα πάμε πάλι στα 1,20 ευρώ.

ΕΛΑΣΤΡΟΝ: Το γράφημα έγερνε και σε κάποια στιγμή, μερικοί «ταλαντούχοι» επενδυτές την πήγαν μέχρι τα 0,79 ευρώ. Δηλαδή τι να πούμε. Μάλιστα έκανε και όγκο. Αμέσως όμως βγήκαν δυνατοί αγοραστές και απορρόφησαν την προσφορά κλείνοντας τη μετοχή στα 0,8880 ευρώ με άνοδο 8,29% και όγκο 25 χιλ. τεμάχια.

Την πήγαν μέχρι κεφαλαιοποίηση κάτω από τα 15 εκατ. ευρώ με τα ίδια κεφάλαια να είναι στα 64,2 εκατ. ευρώ και ποτέ όλα αυτά τα χρόνια δεν αντιμετώπισε τα προβλήματα άλλων του κλάδου. Με συνολικές υποχρεώσεις 62,6 εκατ. ευρώ, απαιτήσεις κοντά στα 17 εκατ. ευρώ και αποθέματα 28,3 εκατ. ευρώ. Ζημιές βέβαια στη χρήση, αλλά τις αντέχει.

Το γράφημα έγερνε επικίνδυνα και αν έκλεισε με σημαντικές απώλειες ίσως οι στόχοι να έμπαιναν αρκετά χαμηλότερα. Θέλουμε ήπια κίνηση με σταθεροποίηση και αν είναι δυνατόν να συνεχιστεί η άνοδος στις επόμενες συνεδριάσεις.

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ: Με λίγο όγκο αλλά καλό για τα δεδομένα της στο +10,76% και στα 0,9680 ευρώ. Η αποτίμηση στα 28,3 εκατ. ευρώ. Απώλειες 39% από την αρχή του έτους, με την ΟΤΟΕΛ να χάνει 55,6% στο ίδιο διάστημα.

CENTRIC: Που θα πάει κάποια στιγμή θα τη σπάσει τη συσσώρευση και θα κάνει την επόμενή της κίνηση.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης