Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σήμερα 4 Αυγούστου ο ανασχηματισμός - Οριακές αλλαγές στην κυβέρνηση με μικρές μετακινήσεις και λίγα νέα πρόσωπα

Σήμερα 4 Αυγούστου ο ανασχηματισμός - Οριακές αλλαγές στην κυβέρνηση με μικρές μετακινήσεις και λίγα νέα πρόσωπα
Οριακές οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα με μικρές μετακινήσεις και λίγα νέα πρόσωπα
(Upd) Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία των «διορθωτικών αλλαγών» του κυβερνητικού σχήματος το οποίο θα ανακοινωθεί σήμερα 4 Αυγούστου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αρχίσει η τελική φάση επαφών από το πρωθυπουργικό γραφείο για τους υπουργούς και τους υφυπουργούς που μετακινούνται ή που αναλαμβάνουν καθήκοντα.
Οι αλλαγές θα είναι περιορισμένες και θα αφορούν σε δύο ή τρεις υπουργούς, την αντικατάσταση των υφυπουργών που παραιτήθηκαν και την υφυπουργοποίηση ορισμένων βουλευτών ή γενικών γραμματέων.
Βασικό πρόσωπο του ανασχηματισμού σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες θα είναι ο κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, που αναλαμβάνει τον συντονισμό για το ταμείο ανάκαμψης των 72 δισ. ευρώ.
Ο ρόλος του είναι κομβικός αλλά και συντονιστικός προς τα άλλα υπουργεία που θα παράξουν νομοθετικό έργο.
Στην θέση του στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, κατά πάσα πιθανότητα θα πάει ο σημερινός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Αμετακίνητοι θεωρούνται οι Υπουργοί Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Παναγιωτόπουλος-Δένδιας, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Πιερακάκης, τον οποίο στηρίζει ιδιαίτερα το Μαξίμου ενώ απαραίτητος και αναντικατάστατος στην παρούσα φάση είναι ο Νίκος Χαρδαλιάς, υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αλλά και στο Υπουργείο Παιδείας η κ. Κεραμέως και στο Υπουργείο Μεταφορών κ. Καραμανλής.  
Στο Υπουργείο Οικονομικών ο Χρήστος Σταικούρας δεν μετακινείται, ούτε, όμως, και ο Άδωνις Γεωργιάδης στο Ανάπτυξης ενώ, υπάρχει μία περίπτωση να αναβαθμιστεί ο Νίκος Παπαθανασης ως Αναπληρωτής Υπουργός με συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο για την στήριξης της βιομηχανίας.
Στο Υπουργείο Εσωτερικών θα παραμείνει και ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, οι σχέσεις Μαξίμου- Θεοδωρικάκου δεν είναι και οι καλύτερες.
Ο Πρωθυπουργός έχει δείξει μία μεγάλη συμπάθεια στον Θοδωρή Λιβάνιο και τον έχει κατατάξει σε αυτούς που αργότερα θα αναβαθμιστούν.
Από την άλλη, είχε ακουστεί το πρόσωπο του Αλέξη Πατέλη να αναλαμβάνει κάποιο υπουργείο αλλά φαίνεται ότι θα διατηρηθεί ως χρυσή εφεδρεία για αργότερα.
Προς το παρόν θα παραμείνει ένας από τους πιο στενούς συμβούλους του Πρωθυπουργού στην οικονομική πολιτική.

Πού θα δούμε αλλαγές

Παρά τα όσα έχουν ειπωθεί τον τελευταίο καιρό για το Υπουργείο Τουρισμού, εκτός απροόπτου ο υπουργός Χάρης Θεοχάρης αναμένεται να διατηρηθεί στη θέση του.
Στο Υπουργείο Εργασίας, παρά τα όσα είχαν ειπωθεί, δεν θα υπάρξουν αλλαγές, θα παραμείνει Υπουργός ο Γιάννης Βρούτσης και ενδεχομένως να υπάρξει ενίσχυση με ένα ακόμα υφυπουργό.
Ένα από τα πρόσωπα που ακούγεται ότι θα δουν την πόρτα της εξόδου είναι ο Λευτέρης Αυγενάκης και για την θέση του έχουν ακουστεί ο Βασίλης Οικονόμου και ο Σταύρος Καλαφάτης. Το ζήτημα είναι ποια από αυτές τις επιλογές θα μπορέσει να ενώσει τα διαφορετικά συμφέροντα στο χώρο του Αθλητισμού.
Ωστόσο, υπάρχει πιθανότητα να δούμε αλλαγές και στο Υπουργείο Πολιτισμού με την κ. Μενδώνη να αποχωρεί και να παίρνει την θέση της ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος.
Ο Πρωθυπουργός, παράλληλα, σκέφτεται να αναβαθμίσει ορισμένα πρόσωπα που διαχειρίστηκαν την πανδημία μέσα από τις θέσεις των γενικών γραμματέων.
Οι πληροφορίες μας είναι ότι υποψήφιοι για αναβάθμιση είναι ο Θανάσης Πετραλιάς γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, η Άννα Στρατινάκη γενική γραμματέας Εργασίας και η γενική γραμματέας Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών.
Μπορεί να μην προχωρήσουν όλες αλλά εάν γίνουν η στόχευση είναι η εξής:
Ο πρώτος ενδεχομένως να βρεθεί σε θέση υφυπουργού Οικονομικών στην θέση του Αποστόλη Βεζυρόπουλου.
Η δεύτερη, ίσως σαν υφυπουργός Εργασίας με αρμοδιότητες αποκλειστικά τα εργασιακά θέματα, ενώ η Βίκυ Λοίζου ενδεχομένως να βρεθεί κοντά στον Κωστή Χατζηδάκη ή ακόμα και στο Υπουργείο Υγείας σε θέση υφυπουργού.
Υπάρχει ένα μικρό σενάριο να δούμε μία καραμπόλα ανάμεσα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αυτό της Δικαιοσύνης, με τον κ. Βορίδη να ενδιαφέρεται για το χαρτοφυλάκιο που έχει ο κ. Τσιάρας.
Ο τελευταίος, ως γιατρός, είχε ακουστεί και παλαιότερα για το Υγείας αλλά ένα επαγγελματικό κόλλημα τον είχε κρατήσει εκτός.
Στο μέτωπο των υφυπουργών θα δούμε πολλές αλλαγές.
Οι σίγουροι για αποχώρηση είναι οι υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης, Σκρέκας- Αραμπατζή, Μετανάστευσης Κουμουτσάκος, Δικαιοσύνης Κράνης, Εργασίας Μηχαηλίδου και ίσως Παιδείας Διγαλάκης.  
Τέλος, τα νέα πρόσωπα που θα αναλάβουν θέσεις κλειδιά είναι ο Χρήστος Ταραντίλης, ο ο Σπήλιος Λιβανός, η Ζωή Ράπτη, Γιάννης Μπούγας και ο Σταύρος Καλαφάτης. Τραντίλης-Λιβανός ακούγονται για την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο κ. Ρουσόπουλος για το Πολιτισμού, ο κ. Οικονόμου για το Αθλητισμού, ο κ. Μπούγας ως υφυπουργός Δικαιοσύνης, ο κ. Καλαφάτης για το Μακεδονίας-Θράκης και η κ. Ράπτη για υφυπουργός Εργασίας με αρμοδιότητες πρόνοιας.

Πέτσας: Δεν θα γίνει ανασχηματισμός, μόνον διορθωτικές κινήσεις

Δεν γίνεται ανασχηματισμός, μόνον διορθωτικές αλλαγές τις οποίες αποφασίζει ο Πρωθυπουργός για ενίσχυση του κυβερνητικού έργου», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Εξήγησε πως υπάρχουν τομείς που χρειάζονται επιτάχυνση και ενίσχυση κι ανέφερε ως παράδειγμα τη διαχείριση των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Ο Πρωθυπουργός σταθμίζει και θα πάρει τις αποφάσεις του», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 
Ως προς την αντιμετώπιση του κορονοϊού στη χώρας μας ο κ. Πέτσας μιλώντας στον ΑΝΤ1, χαρακτήρισε ως πηγές ανησυχίας τις μεγάλες συγκεντρώσεις, τα χερσαία  σύνορα, όπου, όπως είπε, μπαινοβγαίνουν ομογενείς, καθώς και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξαναμειωθεί η πληρότητα στα πλοία, εάν το ζητήσουν οι ειδικοί επιστήμονες. 
Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, επανέλαβε ότι η μόνη διαφορά μας με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Χαρακτήρισε θετικό βήμα την απομάκρυνση του "Oruc Reis" απο τη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου και υπογράμμισε πως εαν η Τουρκία εννοεί αυτά που λέει, «θα καθίσουμε στο τραπέζι των διαλόγου».
Σχολίασε και την αγορά φρεγατών από τη Γαλλία, σημειώνοντας ότι είναι μακροπρόθεσμη, καθώς προτεραιότητα της Ελλάδας είναι η άμεση ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Πρώτη ενημέρωση 2020-08-03 19:18:09
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης