Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης η Τουρκία, κινήσεις απελπισίας από την κεντρική τράπεζα

Στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης η Τουρκία, κινήσεις απελπισίας από την κεντρική τράπεζα
Ο πρόεδρος Erdogan προσπαθεί να διαβεβαιώσει τον πληθυσμό πως όλα βαίνουν καλώς, ωστόσο η αλήθεια είναι διαφορετική
Στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης βρίσκεται η τουρκική οικονομία, όπως αποτυπώνεται στο νόμισμα της χώρας, την τουρκική λίρα και στα συναλλαγματικά διαθέσιμα, ενώ η "εθνικοποίηση της αγοράς συναλλάγματος" επιτείνει την αβεβαιότητα στους επενδυτικούς κύκλους.
Πριν από μια εβδομάδα, η τουρκική λίρα, η οποία για περισσότερο από ένα μήνα είχε τάσεις σταθεροποίησης, άρχισε να κλυδωνίζεται επικίνδυνα, με τις τουρκικές νομισματικές αρχές να χάνουν τον έλεγχο του νομίσματος.
H ισοτιμία της τουρκικής λίρας διαμορφώνεται σε 1 δολάριο ανά 7 τουρκικές λίρες, όταν το 2012 η συναλλαγματική ισοτιμία ήταν 1 δολάριο προς 3 τουρκικές λίρες.
Η κεντρική τράπεζα άρχισε να αυξάνει το κόστος μεταφοράς κεφαλαίων, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις short θέσεις.
Επίσης, προσπαθώντας εναγωνίως να στηρίξει το νόμισμα της χώρας, αύξησε τις συναλλαγές swap στην αγορά του Λονδίνου κατά 280% την Τρίτη, από 6,8% στις 29 Ιουλίου, σύμφωνα με τα δεδομένα του Refinitiv, προτού αυτές εκτοξευθούν στις 1.024 μονάδες βάσης.
Οι τουρκικές τράπεζες μείωσαν τη χρηματοδότηση στην αγορά ανταλλαγής συναλλάγματος του Λονδίνου, πράγμα που καθιστά αδύνατο το σορτάρισμα της λίρας και περιορίζει την πτώση της.
Αυτή η κίνηση απελπισίας ακολουθεί τις αθρόες πωλήσεις δολαρίων από τις κρατικές τράπεζες την περασμένη εβδομάδα, οι οποίες εξάντλησαν τη ρευστότητά τους.
Περιττό να ειπωθεί πως η εθνικοποίηση της αγοράς συναλλάγματος στην Τουρκία σημαίνει πως η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης.
Εκτός των άλλων, η χώρα χτυπήθηκε και από την πανδημική κρίση, με τον τουρισμό να έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα.
Ο πρόεδρος Erdogan προσπαθεί να διαβεβαιώσει τον πληθυσμό πως όλα βαίνουν καλώς, ωστόσο η αλήθεια είναι διαφορετική.
Η κατάρρευση του τουρισμού λόγω του κορωνοϊού άφησε μια κενή τρύπα στα οικονομικά της χώρας, ενώ οι ξένοι επενδυτές έχουν φύγει, παίρνοντας μαζί τους μεγάλο όγκο κεφαλαίων τους τελευταίους 12 μήνες.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης