Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Άρχισαν τα δύσκολα για την Αργεντινή - Μετά τη συμφωνία για το χρέος, σειρά έχει η οικονομία

Άρχισαν τα δύσκολα για την Αργεντινή - Μετά τη συμφωνία για το χρέος, σειρά έχει η οικονομία
Η κυβέρνηση της Αργεντινής συμφώνησε με τους πιστωτές για αναδιάρθρωση χρέους 65 δισ. ευρώ
Χρειάστηκαν μήνες δύσκολων συνομιλιών ώστε η Αργεντινή να καταφέρει να κλείσει συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους 65 δισ. δολ..
Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι τα δύσκολα αρχίζουν τώρα, καθώς η κυβέρνηση της χώρας πρέπει να διορθώσει τα κακώς κείμενα της οικονομίας.
«Αυτό ήταν το εύκολο κομμάτι» επισημαίνει ο Stephen Liston από το Council of the Americas αναφερόμενος στη συμφωνία για το χρέος.
Σημειώνεται ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και οι πιστωτές της γιόρτασαν τη συμφωνία της Τρίτης (4/8/2020) για το χρέος.
Η χώρα όμως αντιμετωπίζει τον κίνδυνο για συρρίκνωση της οικονομίας άνω του 10% το 2020, ένα υπερτιμημένο peso, εκτόξευση της λίρας και μεγάλη δημοσιονομική τρύπα.
Το πώς θα κινηθεί από εδώ και πέρα, είναι η δοκιμασία οξέος για τον πρόεδρο της χώρας, Alberto Fernandez, και τον υπουργό Οικονομίας, Martin Guzman.
«Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα», δήλωσε ο Guzman για τη συμφωνία, «αλλά αυτό δεν επιλύει όλα τα προβλήματα της οικονομίας της Αργεντινής».
Το πέσο της Αργεντινής έχει στηριχθεί από αυστηρούς ελέγχους κεφαλαίων, με αποτέλεσμα η αξία του νομίσματος στις συναλλαγές της μαύρης αγοράς να απομακρύνει επικίνδυνα από την επίσημη τιμή, με τη διαφορά αυτή τη στιγμή να διαμορφώνεται σε περίπου 76%.
Η κυβέρνηση λέει ότι σκοπεύει να χαλαρώσει τους ελέγχους, αλλά μόνο όταν η οικονομία έχει εξυγιανθεί, αφήνοντας ένα τεχνητά ισχυρό πέσο που οι επιχειρήσεις λένε ότι εμποδίζει το εμπόριο.
«Είναι μια πολύ αβέβαιη κατάσταση εκεί όπου έχετε ένα πολύτιμο νόμισμα, αλλά η αποδυνάμωση θα επιδεινώσει μόνο την κατάσταση του χρέους», δήλωσε ο Nikhil Sanghani της Capital Economics.
Ο πληθωρισμός, το αγκάθι στην πλευρά των αξιωματούχων της Αργεντινής, δείχνει ελάχιστα σημάσια μείωσης.
Οι τιμές καταναλωτή έχουν επιβραδυνθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά παραμένουν σε ετήσια βάση άνω του 40% και πιθανότατα θα ενισχυθεί καθώς η οικονομία ανακάμπτει.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας της χώρας έχει δεσμευτεί για επιστροφή στη δημοσιονομική ισορροπία και τη διατήρηση του ελλείμματος υπό έλεγχο, αλλά είναι δύσκολη η ισορροπία μεταξύ αυτού και των πολιτικών που δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη.
«Το δημοσιονομικό έλλειμμα έχει εκτοξευθεί και πιστεύουμε ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα κυμανθεί στο εύρος του 8% το 2020» είπε ο Sanghani από την Capital Economics, συμπληρώνοντας ότι αυτό θα μπορούσε να αναγκάσει την κυβέρνηση να  υιοθετήσει πολιτικά μη αποδεκτά μέτρα εν μέσω αυξημένης φτώχειας.
«Εάν επιβάλλουν κάποιου είδους λιτότητα, απλά η οικονομία θα παραμείνει αδύναμη με αποτέλεσμα η χώρα να μην μπορεί να αποπληρώσει ούτε τώρα το χρέος της» τόνισε ο ίδιος.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης