Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: Προβλέψεις 11 δισ. ευρώ από τις τράπεζες, λόγω της πανδημίας

tags :
Ισπανία: Προβλέψεις 11 δισ. ευρώ από τις τράπεζες, λόγω της πανδημίας
Oι ισπανικές τράπεζες Santander, Bankia, Sabadell, BBVA, Bankinter και Caixabank προετοιμάζονται για τις ζημιές, με προβλέψεις ύψους 11 δισ. ευρώ
(upd) Προβλέψεις ύψους 11 δισ. ευρώ περίπου ανακοίνωσαν οι  έξι μεγαλύτερες τράπεζες της Ισπανίας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020,  για την κάλυψη της αύξησης των αθετήσεων πληρωμών, λόγω της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού.
Μετά τη δημοσίευση των συμπερασμάτων των stress tests, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποκάλυψε ότι τα διάφορα προγράμματα εγγυήσεων που υποστηρίζονται από το κράτος, τα οποία ξεκίνησαν για την ενίσχυση της πίστωσης κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης, θα μετατραπούν σε αρνητικό επίδραση περίπου 21 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το πιθανότερο σενάριο.
Ωστόσο, ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να αυξηθεί στα 42 δισ. ευρώ σε περίπτωση που επαληθευτούν τα πιο απαισιόδοξα σενάρια.
Ως αποτέλεσμα, οι ισπανικές τράπεζες Santander, Bankia, Sabadell, BBVA, Bankinter και Caixabank προετοιμάζονται για τις ζημιές, με προβλέψεις ύψους 11 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν για το β΄τρίμηνο.
Και αυτό παρά το γεγονός ότι η Τράπεζα της Ισπανίας κάνει λόγο για ανάκαμψη της πίστωσης.

Scope: Τριπλασιάστηκαν οι προβλέψεις έναντι επισφαλειών για τις ισπανικές τράπεζες

Αδύναμα ήταν τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου για τις ισπανικές τράπεζες, ωστόσο θα μπορούσαν να είναι και χειρότερες.
Οι προβλέψεις έναντι επισφαλειών τριπλασιάστηκαν σε σχέση με τα χαμηλά επίπεδα του 2019, όπως αναφέρει ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings.
Το κόστος κινδύνου, που κυμαίνεται από 70 έως 100 μονάδες βάσης για τις περισσότερες τράπεζες, είναι διαχειρίσιμο και πιθανότατα θα απορροφηθεί από τα συνηθισμένα κέρδη.
Ερώτημα παραμένει η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων που έχουν στην κατοχή τους τα ισπανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Η τρέχουσα εκτίμηση είναι στην πραγματικότητα πολύ χαμηλότερη από το κόστος κινδύνου που παρατηρήθηκε κατά την κρίση χρέους στη ζώνη του ευρώ.
Βασικός λόγος για τον ήπιο πιστωτικό κύκλο είναι η μεγαλύτερη ρευστότητα.
Οι αρχές κινήθηκαν γρήγορα, επιτρέποντας τις στάσεις πληρωμών, παρέχοντας ρευστότητα και χαλαρώνοντας τους εποπτικούς περιορισμούς.
Ωστόσο, οι τράπεζες BBVA και Santander έχουν σημαντική έκθεση στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και το Μεξικό, όπου η πανδημία είναι λιγότερο ελεγχόμενη.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι καλά διαφοροποιημένες και η κατάσταση είναι ελεγχόμενη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης