Στη Λιβύη ο Ιταλός υπουργός Άμυνας - Συνομιλίες με τον Sarajj

Στη Λιβύη ο Ιταλός υπουργός Άμυνας - Συνομιλίες με τον Sarajj
Ο ΥΕΘΑ της Ιταλίας πραγματοποίησε επίσκεψη στην Τρίπολη της Λιβύης προκειμένου «να ενισχύσει τη συνεργασία» μεταξύ της Ρώμης και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας
Ο υπουργός Άμυνας της Ιταλίας L. Guerini πραγματοποίησε σήμερα 5/8 επίσκεψη στην Τρίπολη της Λιβύης προκειμένου «να ενισχύσει τη συνεργασία» μεταξύ της Ρώμης και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) του A; Sarajj, όπως έγινε γνωστό από επίσημη πηγή.
Ο Guerini είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας.
Και οι δύο εξέφρασαν «την αμοιβαία βούλησή τους να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον τομέα της άμυνας» ώστε να υπάρξει «ένα ποιοτικό άλμα στις σχέσεις» των δύο χωρών.
Η Λιβύη σπαράσσεται από ταραχές και έναν αγώνα για την εξουσία μετά την κατάρρευση του καθεστώτος του M. Qaddafi, το 2011.
Από το 2015, δύο αντίπαλες πλευρές ερίζουν για την εξουσία: η GNA του Guerini, που εδρεύει στην Τρίπολη και οι υποστηρικτές του στρατάρχη K. Haftar στην ανατολική Λιβύη.
Η GNA, που είναι αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, στηρίζεται στρατιωτικά από την Τουρκία, ενώ ο Haftar έχει τη στήριξη της Ρωσίας, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Τους τελευταίους μήνες η GNA, που είχε βρεθεί σε δύσκολη θέση με την πολιορκία της Τρίπολης από τις δυνάμεις του Χάφταρ, κατάφερε να αναστρέψει την κατάσταση, κυρίως με τη βοήθεια τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Ξένοι μισθοφόροι συμμετέχουν επίσης στη σύγκρουση, στο πλευρό των αντίπαλων μερών.
Η Ιταλία έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη το τελευταίο διάστημα να σταματήσουν οι ξένες παρεμβάσεις στη Λιβύη, την πρώην αποικία της.
Στα τέλη Ιουλίου ο υπουργός Εξωτερικών Di Maio επισκέφθηκε την Τρίπολη, θέτοντας τις βάσεις για μια διμερή συνεργασία με τη GNA, με άξονα προγράμματα αποναρκοθέτησης και ιατρικής συνεργασίας.
«Η συνεργασία που ζητήθηκε από την Ιταλία όσον αφορά την αποναρκοθέτηση επιβεβαιώθηκε», ανέφερε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών.
«Αναπτύσσεται επίσης η συνεργασία στον τομέα της στρατιωτικής ιατρικής και της υγείας, με την μεταφορά του νοσοκομείου της Μιζουράτα –που θα μεταφερθεί σε μια πιο λειτουργική ζώνη– και την κατασκευή ενός νέου ιταλολιβυκού νοσοκομειακού κέντρου στην Τρίπολη», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά εξάλλου «θα υπάρξει ένα νέο σχέδιο εκπαίδευσης των Λίβυων σπουδαστών (στρατιωτικών σχολών), των αξιωματικών και των υπαξιωματικών στην Ιταλία και τη Λιβύη», καταλήγει η ανακοίνωση, χωρίς να δίνει περισσότερες διευκρινίσεις.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS