Δυναμιτίζει την ένταση ΗΠΑ - Κίνας η επικείμενη επίσκεψη Azar στην Ταϊβάν

Δυναμιτίζει την ένταση ΗΠΑ - Κίνας η επικείμενη επίσκεψη Azar στην Ταϊβάν
Γιατί η επίσκεψη του υπουργού Υγείας των ΗΠΑ στην Ταϊβάν θα εξοργίσει την Κίνα
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα στείλει, για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες, «υψηλόβαθμο» στέλεχός της στην Ταϊβάν, γνωστοποίησε η αμερικανική εμπορική αντιπροσωπεία στην Ταϊπέι, ενώ λίγη ώρα αργότερα οι υπηρεσίες του υπουργού Υγείας A. Azar επιβεβαίωσαν πως θα τεθεί επικεφαλής αντιπροσωπείας που θα πραγματοποιήσει «ιστορική», κατ’ αυτές, επίσκεψη στη νήσο.
Αυτή θα είναι «η πρώτη επίσκεψη μέλους της (αμερικανικής) κυβέρνησης έπειτα από έξι χρόνια», σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο της Ταϊβάν.
Θα πρόκειται επίσης για την πρώτη επίσκεψη τόσο υψηλόβαθμου στελέχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ «από το 1979», σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν, ο Azar σχεδιάζεται να συναντηθεί με την πρόεδρο της Ταϊβάν Tsai Ing-wen και στελέχη της κυβέρνησής της.
Η εξέλιξη εγγράφεται στη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου.
Θεωρείται a priori βέβαιο πως θα επιτείνει την οργή της Κίνας, που θεωρεί πάντα την Ταϊβάν αποσχισμένη κινεζική επαρχία.
Επισήμως, η αμερικανική κυβέρνηση δεν αναιρεί τη λεγόμενη πολιτική της ενιαίας Κίνας, ωστόσο διατηρεί άτυπα στενές σχέσεις με την Ταϊπέι, είναι ο βασικός προμηθευτής στρατιωτικού εξοπλισμού της νήσου και η κύρια προστάτιδα δύναμή της σε διεθνές επίπεδο.
Η κινεζική διπλωματία χαρακτηρίζει την Ταϊβάν το πιο λεπτό ζήτημα στις σινοαμερικανικές σχέσεις.
Η επίσκεψη του Azar εξάλλου υπογραμμίζει τις βαριές αμερικανικές κατηγορίες εναντίον της κινεζικής κυβέρνησης όσον αφορά την πανδημία του κορωνοϊού.
«Η Ταϊβάν έχει αποτελέσει υπόδειγμα διαφάνειας και συνεργασίας» σε ζητήματα «παγκόσμιας υγείας» τόσο «κατά τη διάρκεια» της πανδημίας, όσο και «πολύ πριν» ξεσπάσει αυτή τον Δεκέμβριο, ανέφερε ο Azar, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του, υπαινισόμενος -εμμέσως πλην σαφώς- το αντίθετο για την Κίνα.
«Αδημονώ να μεταφέρω την υποστήριξη του προέδρου των ΗΠΑ στην ηγεσία που δείχνει η Ταϊβάν σε ζητήματα παγκόσμιας υγείας και να υπογραμμίσω την κοινή πεποίθησή μας ότι οι ανοικτές και δημοκρατικές κοινωνίες είναι το καλύτερο μοντέλο για την προστασία και την προώθηση της υγείας», πρόσθεσε ο Azar.
Κατά το αμερικανικό υπουργείο Υγείας, ο Azar θα συνοδεύεται από τον M. Wolf, ανώτερο στέλεχος των ομοσπονδιακών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, και άλλους αξιωματούχους.
Τον Μάρτιο, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Trump υπέγραψε νόμο που προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα αυξήσουν την υποστήριξή τους στον διεθνή ρόλο της Ταϊβάν.
Η κινεζική κυβέρνηση απείλησε ότι η Ουάσινγκτον προχωρήσει, θα υπάρξουν αντίποινα από πλευράς της, χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένη.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS