Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μήνυμα Μητσοτάκη σε Erdogan: Είτε συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες σε Αιγαίο, αν. Μεσόγειο είτε προσφυγή στη Χάγη

Μήνυμα Μητσοτάκη σε Erdogan: Είτε συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες σε Αιγαίο, αν. Μεσόγειο είτε προσφυγή στη Χάγη
Τι είπε ο πρωθυπουργός σε διαδικτυακή συζήτηση με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ, Nicholas Burns
(upd) Μήνυμα στον πρόεδρο Erdogan για διάλογο σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο και εάν δεν υπάρξει συμφωνία, παραπομπή του θέματος στο Δικαστήριο της Χάγης έστειλε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης που είχε με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Nicholas Burns.
Μάλιστα, λίγες ώρες αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για διερευνητικές επαφές με την Τουρκία.
«Έχω συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ερντογάν δύο φορές από τότε που ανέλαβα τα καθήκοντα μου ως Πρωθυπουργός.
Στην πρώτη συνάντηση του είπα ειλικρινά να προσπαθήσουμε να κάνουμε μία επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, διότι όπως είπατε είμαστε και θα είμαστε γείτονες για πάντα.
Πραγματικά δεν πιστεύω ότι υπάρχει έχθρα, παρά τα διάφορα στερεότυπα, μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού λαού.
Δυστυχώς, δεν έλαβα την ανταπόκριση που ανέμενα.
Αυτό που είδαμε από την Τουρκία το τελευταίο έτος είναι ουσιαστικά η υπογραφή ενός Μνημονίου Συνεννόησης, το οποίο θεωρούμε άκυρο και παράνομο, μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, και το οποίο σαφώς παραβιάζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, επειδή δεν αναγνωρίζει καθόλου Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη για τα ελληνικά νησιά.
Είναι κάτι εντελώς απαράδεκτο, εντελώς παράνομο και όχι μόνο κατά τη δική μας άποψη.
Όλοι νομίζω θα την συμμερίζονταν.
Είδαμε εντελώς παράνομες γεωτρήσεις, και όχι απλώς για ερευνητικούς σκοπούς, εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης κατά σαφή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου.
Είδαμε υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά, είδαμε την απόπειρα οπλοποίησης μεταναστών και προσφύγων στις αρχές Μαρτίου.
Θα θυμόσαστε ότι δεκάδες χιλιάδες προσπάθησαν να διασχίσουν τα ελληνικά σύνορα, τα οποία υπερασπιστήκαμε και καταστήσαμε σαφές ότι δεν επρόκειτο να συμβεί.
Νομίζω ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται με αναξιόπιστο τρόπο και εντός του ΝΑΤΟ.
Εγείρονται ανησυχίες συλλογικής ασφάλειας.
Η αγορά, λόγου χάρη, του οπλικού συστήματος S400 γεγονός που μας ανησυχεί όλους, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, καθώς εκθέτει σε κίνδυνο τα F35 που αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του ΝΑΤΟ, ως τα πλέον προηγμένα αεροσκάφη που διαθέτει η συμμαχία.
Είδαμε την παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.
Συνεπώς, η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι, κατά την άποψή μου, αποσταθεροποιητική και αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για την Ελλάδα.
Αποτελεί πρόβλημα για την Ευρώπη και νομίζω ότι αποτελεί πρόβλημα και για τις ΗΠΑ από την άποψη ότι ενδιαφερόταν πάντα για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ναι στο διάλογο, αλλά όχι υπό απειλές και εκβιασμούς

Κατέστησα πολύ σαφές στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι είμαι πάντα πρόθυμος να συζητήσω το ένα εκκρεμές ζήτημα που θεωρούμε ότι έχουμε με την Τουρκία, δηλαδή την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Από την εποχή που ήσασταν Πρέσβης, πραγματοποιούνταν διερευνητικές συνομιλίες, οι οποίες συνεχίστηκαν επί μακρόν και σημειώθηκε πρόοδος, ωσότου η Τουρκία τις διέκοψε το 2016.
Δηλώσαμε, λοιπόν, ότι είμαστε πρόθυμοι να ξαναρχίσουμε τις συνομιλίες, αλλά δεν μπορούμε να το πράξουμε υπό το καθεστώς απειλών ούτε θα προσέλθουμε εκβιαζόμενοι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επειδή απειλείτε ότι θα παραβιάσετε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Αυτό απορρίπτεται.
Επίσης καταστήσαμε σαφές όταν συνέβη το πρόσφατο περιστατικό στο οποίο η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX απειλώντας να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ότι δεν επρόκειτο να αποδεχθούμε.
Το καλό είναι ότι τελικά δεν κατέπλευσε κανένα πλοίο, γεγονός που εκλαμβάνω ως θετική ένδειξη, επειδή όσο συνομιλούμε -εάν πραγματικά θέλουμε να συνομιλήσουμε, δεν μπορούμε να υπονομεύουμε την ουσία των συνομιλίων, η οποία είναι πώς θα λύσουμε το πρόβλημα των αξιώσεών μας αναφορικά με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Πάμε στη Χάγη

Επίσης υπήρξα πολύ ειλικρινής απέναντι στην Τουρκία και την παγκόσμια κοινότητα, λέγοντας ότι εάν δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, ας πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης.
Να συμφωνήσουμε ότι αυτή είναι η μόνη διαφορά μας, να θέσουμε τις παραμέτρους, να συμφωνήσουμε σε όσα συμφωνούμε και σε όσα διαφωνούμε και να σεβαστούμε την απόφαση του δικαστηρίου.
Να σεβαστούμε το διεθνές δίκαιο.
Πιστεύω ότι αυτή είναι μία δίκαιη προσέγγιση στον βαθμό που δεν μπορούμε -εάν δεν μπορούμε- να λύσουμε τη διαφορά μας απευθείας μεταξύ μας.
Όμως σημειώθηκαν και άλλες προκλητικές ενέργειες.
Η μετατροπή και πάλι της Αγιάς Σοφιάς σε τέμενος ήταν, κατά την άποψή μου, μία εντελώς περιττή ενέργεια.
Ήταν μουσείο για 86 χρόνια.
Η Κωνσταντινούπολη δεν στερείται τεμένων.
Έχει όμορφα και πολλά τεμένη.
Άρα γιατί να πάρει κάποιος μια εκκλησία που μετατράπηκε σε τέμενος κι έπειτα σε μουσείο και αποτελούσε διαθρησκευτικού διαλόγου και να το πολιτικοποιήσει με τέτοιον τρόπο. Μια εντελώς περιττή ενέργεια, η οποία ταυτόχρονα εγείρει ζητήματα, επειδή πρόκειται για Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, το οποίο ανακηρύχθηκε σε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς ως μουσείο όχι ως τέμενος.
Επίσης κατέστησα σαφές και στους Ευρωπαίους εταίρους μας, ότι εάν η Τουρκία συνεχίσει να προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες, θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες.
Θα πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις.
Άρα είτε η σχέση θα βελτιωθεί ή, εάν η Τουρκία συνεχίσει να παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιδράσει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «για πρώτη φορά διαπιστώνω μεγαλύτερη κατανόηση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή μας δεν είναι ιδιαίτερα εποικοδομητικός».

Όχι στην απομόνωση της Τουρκίας

«Δεν επιθυμούμε να απομονώσουμε την Τουρκία.
Θα ήμουν ο πρώτος υπέρμαχος μιας παραγωγικής σχέσης μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Θέλω να συνεργαστούμε με την Τουρκία στο θέμα της μετανάστευσης.
Γνωρίζετε ότι φιλοξενούν 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες και έχουμε συνεργαστεί μαζί της, αλλά δεν μπορούμε να λειτουργούμε υπό τη διαρκή απειλή ότι θα ανοίξουν τις πύλες και θα μας στείλουν πρόσφυγες και μετανάστες, για να ασκήσουν πίεση.
Έχουμε αποδείξει ότι δεν ανεχόμαστε την πίεση, αντιδρούμε.
Έχουμε τη δυνατότητα, τη βούληση, την εθνική ενότητα να αντιδράσουμε και να στηρίξουμε αυτή την πολιτική.
Είμαι μία προσέγγιση καρότου και μαστίγιου, όπου το καρότο και μαστίγιο πρέπει να χρησιμοποιούνται εξίσου απέναντι στην Τουρκία», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

Δεν είναι αποδεκτή πλέον η στάση ουδετερότητας του ΝΑΤΟ

Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη στάση που έχει τηρήσει το ΝΑΤΟ όλο αυτό το διάστημα.
«Στο ΝΑΤΟ νομίζω πώς είναι πολύ σαφές ότι αυτή η στάση ουδετερότητας, ότι δηλαδή έχουμε να κάνουμε με δύο μέλη του ΝΑΤΟ και άρα δεν θα παρέμβουμε, δεν θα είναι πλέον αποδεκτή από εμένα.
Το έθεσα και στον Γενικό Γραμματέα Στόλτενμπεργκ, ότι συνεισφέρουμε στον ΝΑΤΟ, είμαστε σύμμαχος χώρα και προσδοκούμε, όταν αισθανόμαστε πως ένας άλλος ΝΑΤΟϊκός σύμμαχος συμπεριφέρεται κατά τρόπο που θέτει σε κίνδυνο τα δικά μας συμφέροντα, να μην υιοθετεί το ΝΑΤΟ αυτή την στάση των ίσων αποστάσεων και της μη παρέμβασης στις εσωτερικές διαφορές.
Είναι βαθύτατα άδικο για την Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
Πέρα από τα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην επιδημία του κορωνοϊού αλλά και στην πρόσφατη απόφαση της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης.
«Καταλήξαμε σε μια πολύ σημαντική απόφαση που προβλέπει συνολικές επιχορηγήσεις ύψους 390 δισ. ευρώ• και γιατί είναι σημαντικές οι επιχορηγήσεις;
Επειδή εμείς, οι Ιταλοί, οι Ισπανοί, οι Πορτογάλοι, έχουμε υψηλά επίπεδα χρέους και δεν μπορούμε να προσθέσουμε πολύ επιπλέον χρέος στο ήδη υπάρχον απόθεμα, και έτσι χρειαζόμαστε δανεισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να μην επιβαρυνθούμε με επιπλέον χρέος.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, υπάρχουν 40 δισ. ευρώ από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, τον επταετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 32 δισ. από το νέο Ταμείο Ανάκαμψης από τα οποία τα 19 δισ. αποτελούν επιχορηγήσεις.
Έχουμε ήδη οργανώσει τις ομάδες μας και τη δομή εσωτερικής διακυβέρνησης καθώς πρέπει να υποβάλουμε το σχέδιό μας μέχρι τις 15 Οκτωβρίου», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Πέτσας: Η Ελλάδα έτοιμη για διερευνητικές επαφές με Τουρκία

Πάντως, λίγες ώρες αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη για διερευνητικές επαφές με την Τουρκία.
«Εμείς είμαστε έτοιμοι για τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, ακόμα και μέσα στον Αύγουστο.
Έχει επιλεγεί ο επικεφαλής των επαφών, ο οποίος θα είναι ο κ. Αποστολίδης» δήλωσε ο κ. Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης