Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Τα ισχυρά έσοδα οδηγούν τις ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά η αβεβαιότητα παραμένει

DBRS: Τα ισχυρά έσοδα οδηγούν τις ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά η αβεβαιότητα παραμένει
Το β’ τρίμηνο παρήλθε με τις ευρωπαϊκές τράπεζες να εμφανίζουν ισχυρά έσοδα, αναφέρει του ο καναδικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS Morningstar
Το β’ τρίμηνο του 2020 παρήλθε με τις ευρωπαϊκές τράπεζες να εμφανίζουν ισχυρά έσοδα, ωστόσο η αβεβαιότητα έχει σημαδέψει την οικονομική δραστηριότητα, υποστηρίζει με σχόλιό του ο καναδικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS Morningstar.
Σε αυτό το ιδιαίτερα αβέβαιο περιβάλλον, λόγω της πανδημικής κρίσης του κορωνοϊού, τα αποτελέσματα των κεφαλαιαγορών αντισταθμίζουν τον αντίκτυπο των χαμηλών επιτοκίων, δεδομένου ότι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι αρκετά διαφοροποιημένες.
Σε αυτό το τρίμηνο, τα έσοδα από τις κεφαλαιαγορές οφείλονται στους πολύ υψηλούς συναλλακτικούς όγκους και τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης των κεντρικών τραπεζών.
Ωστόσο, τα επίπεδα μεταβλητότητας παρέμειναν υψηλά, αν και κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα χαμηλά του Μαρτίου – κάτι που ενθάρρυνε τους επενδυτές και έδωσε το έναυσμα για ισχυρά έσοδα σε ετήσια βάση.
Βέβαια, η καθαρή κερδοφορία επηρεάστηκε από τις αυξημένες προβλέψεις.
Παράλληλα, η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων, λόγω του Covid-19, μειώθηκε.
Image
Ισχυρά έσοδα λόγω συναλλακτικού όγκου

Τα έσοδα από τις κεφαλαιαγορές ανήλθαν σε 12,6 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το β’ τρίμηνο (+33% σε ετήσια βάση).
Όπως επισημαίνει η DBRS Μorningstar, ήταν ισχυρά διότι πολλές τράπεζες αξιοποίησαν τις αγορές για να ενισχύσουν τη ρευστότητα και τις κεφαλαιακές τους θέσεις, αντισταθμίζοντας την αβεβαιότητα που προκάλεσε η πανδημία COVID-19.
Συνολικά, οι ευρωπαϊκές τράπεζες αύξησαν τα έσοδα από αναδοχές κατά 54% σε ετήσια βάση και 91% σε επίπεδο τριμήνου, φτάνοντας τα επίπεδα εσόδων που σημειώθηκαν πριν από το τρίτο τρίμηνο του 2018.
Όλες οι τράπεζες αύξησαν τα έσοδα από αναδοχές και όλες οι τράπεζες εκτός από την UBSG μπόρεσαν να αναπτυχθούν διαδοχικά.
Αυτό θα μπορούσε εν μέρει να εξηγηθεί από το γεγονός ότι η UBS και η Barclays
παρουσίασαν ισχυρή αύξηση εσόδων το α’ τρίμηνο, η οποία δεν επαναλήφθηκε στον ίδιο βαθμό στο β’ τρίμηνο.
Οι πωλήσεις και η διαπραγμάτευση περιουσιακών στοιχείων σταθερού εισοδήματος συνέχισαν να έχουν ισχυρή ανάπτυξη για ένα γ’ συνεχόμενο τρίμηνο, εν μέρει υποστηριζόμενες από τα υψηλά επίπεδα μεταβλητότητας και την αύξηση των συναλλαγματικών συναλλαγών.
Αδυναμία επέδειξα οι μεγάλες γαλλικές τράπεζες στο β’ τρίμηνο, με τιςς Société Générale, BNP Paribas και Groupe BPCE (αν και δεν λαμβάνονται υπόψη στο παρόν σχόλιο) να αναφέρουν χαμηλότερα έσοδα από παράγωγα μετοχών και δομημένα προϊόντα.
Image

Image
Image
Παρά τα ισχυρά έσοδα των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα χρηματιστήρια, οι ρυθμοί ανάπτυξης σε άλλες αγορές δεν είχαν ανάλογη επίδοση.
Η αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων δεν απέδωσε.
Τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υστέρησαν ως προς τα αντίστοιχα αμερικανικά αναφορικά με τη διαπραγμάτευση τίτλων χρέους και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών.
Image
Μειωμένες οι προβλέψεις το β’ τρίμηνο

Το β’ τρίμηνο οι προβλέψεις έναντι επισφαλειών για τις ευρωπαϊκές τράπεζες ήταν κατά 16% χαμηλότερες σε σχέση με το α’ τρίμηνο, ωστόσο παρέμειναν αυξημένες σε σχέση με έναν χρόνο πριν.
Αντιπροσωπεύουν δε ένα «μέτριο» 13% επί των συνολικών εσόδων στις κεφαλαιαγορές.
Οι προβλέψεις για αθετήσεις πληρωμών δανείων στις περισσότερες τράπεζες αντικατοπτρίζει τα μακροοικονομικά σενάρια που αναπτύσσουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής τις αρνητικές οικονομικές προοπτικές λόγω COVID-19.
Επίσης, ορισμένες τράπεζες συμπεριέλαβαν στα αποτελέσματά τους προβλέψεις
για δάνεια σταδίου 2 και 3.
Η UBSG, η CSG και η Barclays κατέγραψαν χαμηλότερες προβλέψεις έναντι επισφαλειών, μειούμενες από -20% έως -52% σε ετήσια βάση.
Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης