Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Oxford Economics: Ο κορωνοϊός απειλεί την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη

Oxford Economics: Ο κορωνοϊός απειλεί την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη
Ο δρόμος για την πλήρη ανάκαμψη της Ευρωζώνης θα είναι μακρύς και γεμάτος εμπόδια
Το νέο κύμα κρουσμάτων του κορωνοϊού απειλεί την ανάκαμψη της Ευρωζώνης, παρά τη βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας, σύμφωνα με τους αναλυτές της Oxford Economics.
Όπως τονίζεται, ο δρόμος για την πλήρη ανάκαμψη θα είναι μακρύς και γεμάτος εμπόδια, καθώς επιδεινώνονται τα υγειονομικά δεδομένα σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης.
Τα νέα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, είναι πιθανό να επηρεάσουν αρνητικά τις καταναλωτικές δαπάνες, ενώ προς το παρόν κανείς δεν γνωρίζει το μέγεθος της ζημιάς στην αγορά εργασίας.
Την ίδια ώρα, το ευρώ συνεχίζει τη σταθερή ανοδική του πορεία έναντι του δολαρίου, πάνω από τα 1,18 δολάρια, στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και δύο χρόνια.
Ενώ ο αντίκτυπος από ένα ισχυρότερο ευρώ είναι πιθανό να είναι περιορισμένος λόγω των τρεχουσών συνθηκών, ένα επιπλέον εμπόδιο στις εξαγωγικές εταιρείες της Ευρώπης, οι οποίες προσπαθούν να ανακάμψουν.
Μετά την άνευ προηγουμένου κατάρρευση του ΑΕΠ το 2ο τρίμηνο, τα τελευταία στοιχεία καταγράφουν ότι η ανάκαμψη της δραστηριότητας είναι ακόμη σε εξέλιξη.
Αν και τα συνολικά στοιχεία του 2ου τριμήνου βυθίστηκαν κάτω από το βάρος της κατάρρευσης της οικονομικής δραστηριότητας τον Απρίλιο, τα δεδομένα δείχνουν μια ισχυρή ανάκαμψη τον Μάιο και τον Ιούνιο, καθώς άρχισε η άρση των περιοριστικών μέτρων.
 Η ανάκαμψη ιδιαίτερα από την πλευρά των καταναλωτών ήταν εκπληκτικά ισχυρή, με τις λιανικές πωλήσεις της ευρωζώνης να βλέπουν μια κλασική ανάκαμψη σε σχήμα V (Σχήμα 1) και να επιστρέφουν ήδη τον Ιούνιο στα προ κρίσης επίπεδα.
Τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή δείχνουν ότι ο μεταποιητικός τομέας ανακάμπτει με βραδύτερο ρυθμό, με την παραγωγή τον Ιούνιο να είναι περίπου 10-20% κάτω από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν πριν από την πανδημία.
Image 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης