Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Γιατί ο χρυσός εκτοξεύθηκε πάνω από τα 2.000 δολ.

Citigroup: Γιατί ο χρυσός εκτοξεύθηκε πάνω από τα 2.000 δολ.
Οι οικονομολόγοι της Citigroup εκτιμούν ότι η τιμή του χρυσού μπορεί να φτάσει τα 2.100 δολ. το γ' τρίμηνο του 2020
Με τον χρυσό να φτάνει το ορόσημο των 2.000 δολ. αυτή την εβδομάδα, οι οικονομολόγοι της Citi αναλύουν τι συνέβη.
Η τιμή σποτ του χρυσού, που βρίσκεται στα 2.058 δολ., έχει ενισχυθεί κατά περισσότερο από 4% αυτή την εβδομάδα και οδεύει προς τη ένατη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών.
Ενώ υπάρχουν αμφιβολίες ότι ο χρυσός μπορεί να φτάσει τα 3.000 δολ., οι οικονομολόγοι της επενδυτικής τράπεζα αναφέρουν σε ενημερωτικό τους σημείωμα ότι εκτιμούν πως το κίτρινο μέταλλο μπορεί να φτάσει τα 2.100 δολ. αυτό το τρίμηνο και τα 2.300 δολ. τους επόμενους έξι με δώδεκα μήνες.
Ωστόσο, διευκρίνισαν ότι το ράλι του χρυσού δεν προειδοποιεί για «έκρηξη του πληθωρισμού», όπως μερικοί υποπτεύονται, παρά την τόνωση της κεντρικής τράπεζας και την αύξηση της πιστωτικής ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα.
«Η νομισματική θεωρία του πληθωρισμού έχει αντικατασταθεί από τις micro θεωρίες στην αγορά εργασίας και προϊόντων και η αποτίμηση της αγοράς για τον κίνδυνο πληθωρισμού είναι χαμηλή», ανέφεραν οι οικονομολόγοι της Citi.
«Άρα ο χρυσός δεν προαναγγέλλει πληθωρισμό».
Το ράλι του χρυσού δεν ήταν επίσης ένας δείκτης ότι το δολάριο θα χάσει το στέμμα του ως το «κορυφαίο διεθνές αποθεματικό asset».
Οι οικονομολόγοι ανέφεραν ότι, ενώ ορισμένοι εκτιμούν ότι η άνοδος του χρυσού ακολουθεί την υποτίμηση του δολαρίου, «κανένα άλλο νόμισμα ή χώρα δεν είναι έτοιμη ή πρόθυμη να αναλάβει το ρόλο του δολαρίου».
«Ακόμα κι αν το δολάριο αξίζει τώρα λιγότερο σε χρυσό, το ίδιο ισχύει και για όλα τα άλλα νομίσματα», είπαν, πράγμα που σημαίνει ότι «παραμένει το υπερβολικό προνόμιο».
Στον πυρήνα του, οι οικονομολόγοι ανέφεραν ότι το ράλι του χρυσού βασίστηκε στη νομισματική χαλάρωση των κεντρικών τραπεζών, που είχε ως αποτέλεσμα αρνητικές πραγματικές αποδόσεις.
Αυτό συμβαίνει όταν οι αποδόσεις των ομολόγων είναι ίσες ή χαμηλότερες από τον ρυθμό πληθωρισμού.
Αυτό μείωσε το «κόστος ευκαιρίας κατοχής ενός asset μηδενικού κουπονιού όπως ο χρυσός».
Ωστόσο, πρόσθεσαν ότι όλοι οι παραπάνω παράγοντες, και πολλοί άλλοι, έπαιξαν κάποιο ρόλο στη διατήρηση του χρυσού ράλι.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης