Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σε ελεύθερη πτώση ο Λίβανος, η καταστροφή της Βηρυτού επιτάχυνε την οικονομική κατάρρευση

Σε ελεύθερη πτώση ο Λίβανος, η καταστροφή της Βηρυτού επιτάχυνε την οικονομική κατάρρευση
Στον Λίβανο έχουν ξεσπάσει ταραχές και οι φονικές εκρήξεις, από ό,τι φαίνεται, θα φέρουν κοινωνική έκρηξη.
Πολύ καιρό πριν σημειωθεί το τραγικό γεγονός των διαδοχικών εκρήξεων οι οποίες ισοπέδωσαν, στην κυριολεξία, τη μισή Βηρυτό, η οικονομία του Λιβάνου βυθιζόταν.
Πλέον, όμως, η βιβλική καταστροφή αναμένεται να διπλασιάσει τη συρρίκνωση της λιβανέζικης οικονομίας, καθιστώντας ακόμη δυσχερέστερη την εξασφάλιση της χρηματοδότησης που πρέπει να πάρει η χώρα για να επανέλθει στην κανονικότητα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Οι οικονομολόγοι λένε ότι η έκρηξη της Τρίτης, η οποία προκάλεσε κολοσσιαίες ζημιές σε μεγάλα τμήματα της εμπορικής Βηρυτού, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ύφεση μεγαλύτερη από 20-25% το 2020.
Υπενθυμίζεται πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έκανε λόγο για ύφεση -12% λόγω της βαθιάς οικονομικής και πολιτικής κρίσης που κατατρύχει τη χώρα.
Σύμφωνα με τους Λιβανέζους αξιωματούχους, που εκτίμησαν το οικονομικό κόστος του τραγικού συμβάντος, το οποίο προκάλεσε τον θάνατο 150 ατόμων και τον τραυματισμό χιλιάδων, αυτό θα μπορούσε να ανέλθει σε δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Λίβανος είχε ήδη στραφεί στο ΔΝΤ για οικονομική βοήθεια, καθώς δεν μπόρεσε να εξυπηρετήσει χρέος εκφρασμένο σε ξένο νόμισμα.
Ωστόσο, οι συνομιλίες ατόνησαν λόγω έλλειψης μεταρρυθμίσεων.
Αναλυτές λένε ότι η έκρηξη δείχνει πόσο αμελής είναι η κυβέρνηση του Λιβάνου και πως είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν άμεσα μεταρρυθμίσεις.
Μάλιστα, ενώ η διεθνής κοινότητα προσέτρεξε να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, υπήρξε αξιοσημείωτη απουσία δεσμεύσεων σε οικονομικό επίπεδο.
«Εάν δεν πραγματοποιηθούν μεταρρυθμίσεις, ο Λίβανος θα συνεχίσει να βυθίζεται», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron την Πέμπτη από το λιμάνι της Βηρυτού.
Τα κράτη του Κόλπου, τα οποία κάποτε βοήθησαν τον Λίβανο, φοβούνται τη Χεζμπολάχ, που υποστηρίζεται από το Ιράν.
«Είναι απίθανο ο Λίβανος να μπορέσει να λάβει τη χρηματοδότηση που χρειάζεται για να ξεπεράσει τα θεμελιώδη οικονομικά του προβλήματα.
Ορισμένοι εταίροι μπορεί να είναι απρόθυμοι να παράσχουν υποστήριξη, δεδομένου του ρόλου της Χεζμπολάχ, που υποστηρίζεται από το Ιράν» δήλωσε ο Jason Tuvey της Capital Economics.
Το χρέος της χώρας «καλπάζει» ταχύτατα, η λιβανέζικη λίρα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, η ανεργία έχει εκτιναχθεί στα ύψη, ενώ τα διαρκή κρούσματα διαφθοράς στην πολιτική ηγεσία έχουν προκαλέσει μια ευρεία και παρατεταμένη κοινωνική αναταραχή.
Στη χώρα έχουν ξεσπάσει ταραχές και οι φονικές εκρήξεις, από ό,τι φαίνεται, θα φέρουν κοινωνική έκρηξη.
Η έκρηξη άσκησε νέα πίεση στη λιβανέζικη λίρα, η οποία διαπραγματευόταν στα 8.300 δολάρια ανά δολάριο στη μαύρη αγορά μετά την έκρηξη, έναντι των 8.000 προ του τραγικού συμβάντος, λένε οι traders.
Η λίρα έχει χάσει σχεδόν το 80% της αξίας της από τον Οκτώβριο, με τον πληθωρισμό να ανεβαίνει στο 56%.
«Πιστεύουμε ότι η έκρηξη θα καθυστερήσει τις μεταρρυθμίσεις, καθώς η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να τις χρησιμοποιήσει ως… δικαιολογία, για να μην καταναλώσει το πολιτικό κεφάλαιό της για δύσκολες αλλά απαραίτητες αποφάσεις», δήλωσε ο Patrick Curran, της Tellimer, μια βρετανική εταιρεία ερευνών.
Επιχειρηματίες και οικονομολόγοι λένε ότι το λιμάνι - ένα από τα μεγαλύτερα στην ανατολική Μεσόγειο- έχει ήδη απολέσει έσοδα, καθώς οι ναυτιλιακές έχουν εκτρέψει την πορεία των φορτίων.
«Το λιμάνι αποδείχθηκε αδυναμία του Λιβάνου» δήλωσε ο Jawad Anani, οικονομικός σύμβουλος και πρώην υπουργός της Ιορδανίας.
«Υπήρχε τόσο μεγάλη εξάρτηση από αυτό» συμπληρώνει.
Στο μεταξύ, οι πολίτες του Λιβάνου έχουν από καιρό «γυρίσει την πλάτη» στο πολιτικό τους σύστημα, γιατί έχουν εξαντληθεί από τα μαζικά φαινόμενα κακοδιαχείρισης και διαφθοράς.
Όσο η κατάσταση θα επιδεινώνεται και η οικονομική κρίση θα βαθαίνει, τόσο πιο εξοργισμένοι θα καθίστανται οι πολίτες.

www.bankingnews.g

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης