Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Προκλήσεις για Κύπρο στην προσπάθεια να σταθεροποιήσει τα επίπεδα χρέους της

Scope: Προκλήσεις για Κύπρο στην προσπάθεια να σταθεροποιήσει τα επίπεδα χρέους της
Ενώ το δημόσιο χρέος της Κύπρου αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά το 2020, το βασικό σενάριο της Scope προϋποθέτει επιστροφή σε μια πτωτική τάση χρέους που υποστηρίζεται από την ισχυρή ανάπτυξη και τη διαρκή δημοσιονομική πειθαρχία από το 2021 και μετά.
Η περίοδος 2014-19 χαρακτηρίστηκε από ισχυρή ανάπτυξη και συνετή δημοσιονομική απόδοση που έβαλε τον δείκτη χρέους προς ΑΕΠ της Κύπρου σε σταθερή πτωτική πορεία.
Η ικανότητα της κυπριακής κυβέρνησης να αναβιώσει την οικονομία της και να διατηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία είναι βασικός παράγοντας που υποστηρίζει τη βιωσιμότητα του χρέους της στο πλαίσιο της κρίσης Covid-19 αναφέρει στο εξαμηνιαίο του σχόλιο ο οίκος αξιολόγησης Scope Rating.
Ενώ το δημόσιο χρέος αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά το 2020, το βασικό σενάριο της Scope προϋποθέτει επιστροφή σε μια πτωτική τάση χρέους που υποστηρίζεται από την ισχυρή ανάπτυξη και τη διαρκή δημοσιονομική πειθαρχία από το 2021 και μετά.
Ωστόσο, παραμένουν σημαντικές προκλήσεις και απειλούν να εμποδίσουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης να σταθεροποιήσει τα επίπεδα χρέους της.
Αυτές περιλαμβάνουν:
i) μια οικονομία που εξαρτάται εξωτερικά, συγκεντρωμένη και προσανατολισμένη στις υπηρεσίες, η οποία είναι ευάλωτη στην επιδείνωση της εξωτερικής ζήτησης και του διεθνούς επενδυτικού κλίματος.
ii) ευπάθειες στον τραπεζικό τομέα, με πολύ υψηλό μερίδιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο περιορίζει την προσφορά πιστώσεων και θέτει ενδεχόμενους κινδύνους ευθύνης για την κυβέρνηση  και
iii) υψηλά επίπεδα δημόσιου και ιδιωτικού χρέους καθώς και μεγάλες εξωτερικές ανισορροπίες που αυξάνουν την ευαισθησία της οικονομίας σε κραδασμούς.
Το σταθερό Outlook αντικατοπτρίζει την εκτίμηση της Scope Ratings ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος κατά την κρίση του 2020 παραμένουν διαχειρίσιμες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης