Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Βέλγιο αναστέλλει τις εξαγωγές όπλων προς τη Σαουδική Αραβία - Προορίζονταν για την εθνική φρουρά

Το Βέλγιο αναστέλλει τις εξαγωγές όπλων προς τη Σαουδική Αραβία - Προορίζονταν για την εθνική φρουρά
Η αιτιολογία της απαγόρευσης των εηαγωγών είναι οτι η Σαουδική Αραβία "εμπλέκεται άμεσα" στη σύρραξη στην Υεμένη
Αναστέλλει ορισμένες από τις εξαγωγές όπλων προς τη Σαουδική Αραβία το Νέλγιο μετά από απόφαση του Βελγικού Συμβουλίου της Επικρατείας. Πρόκειται για όπλα που κατασκευάζονται στο καντόνι της Βαλονίας και η εξαγωγή τους σταματά, κατόπιν αιτήματος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και άλλων οργανώσεων.
Τα όπλα αυτά προορίζονταν για την εθνική φρουρά του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, εξαιτίας ανησυχιών για δυνητικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το βελγικό ανώτατο διοικητικό δικαστήριο έχει τη δυνατότητα να αναστέλλει και ακόμη και να ακυρώνει διοικητικές πράξεις.
Οι εξαγωγές των όπλων που προγραμματίζονταν θα είχαν αμετάκλητες συνέπειες ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες διότι η Σαουδική Αραβία "εμπλέκεται άμεσα" στη σύρραξη στην Υεμένη, εξήγησε το βελγικό Συμβούλιο της Επικρατείας στο σκεπτικό της απόφασής του να αναστείλει τις άδειες.
Η δικαιούχος των αδειών, η FN Herstal, εδρεύει κοντά στη Λιέγη.
Η Βαλονία είχε ήδη αποφασίσει να απαγορεύσει εξαγωγές όπλων που προορίζονταν για το υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας εξαιτίας του πολέμου στην Υεμένη, σύμφωνα με δημοσιεύματα σε βελγικά ΜΜΕ.
Πάντως, το Συμβούλιο απέρριψε το αίτημα μη κυβερνητικών οργανώσεων να ανασταλούν εξαγωγές της CMI Defence (σ.σ. Cockerill Maintenance & Ingénierie Défense, μετονομάστηκε σε John Cockerill Group) στη Σαουδική Αραβία.
Η εταιρεία αυτή παράγει ιδίως πυργίσκους με πολυβόλα ή πυροβόλα 25-120 χιλιοστών προς χρήση σε ελαφριά τεθωρακισμένα οχήματα ως ελαφριά άρματα μάχης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης