Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πισσαρίδης: Στόχος μας να γίνει η Ελλάδα Καλιφόρνια της Ευρώπης - Μείωση φορολογίας και ελάφρυνση του κόστους εργασίας

Πισσαρίδης: Στόχος μας να γίνει η Ελλάδα Καλιφόρνια της Ευρώπης - Μείωση φορολογίας και ελάφρυνση του κόστους εργασίας
Η μισθωτή εργασία επιβαρύνεται υπερβολικά και πρέπει να ελαφρυνθεί, κάτι που βρίσκεται στο επίκεντρο των φορολογικών προτάσεων της Επιτροπής
Σε μια οικονομία με χαρακτηριστικά «Καλιφόρνιας της Ευρώπης» υποστηρίζει ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης ότι πρέπει να εξαλλαχθεί η Ελλάδα αναφέροντας ότι οι κλάδοι με προοπτικές περιλαμβάνουν εκτός από του τουριστικού και αγροτουριστικού την τεχνολογία και τη μεταποίηση.
Σε συνέντευξη του στην Καθημερινή ο κ. Πισσαρίδης και ο καθηγητής Νίκος Βρεττός, πρόεδρος και αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Σοφών, που παρέδωσε το πρώτο κείμενο της έκθεσης για την ανάπτυξη της χώρας εξηγούν τις προτεραιότητες τους και υποστηρίζουν ότι η μισθωτή εργασία επιβαρύνεται υπερβολικά και πρέπει να ελαφρυνθεί, κάτι που βρίσκεται στο επίκεντρο των φορολογικών προτάσεων τους.
Ακόμη τάσσονται υπέρ της φορολόγησης των εισοδημάτων σε ενιαία κλίμακα.
Για το ασφαλιστικό προτείνουν σταδιακή μετάβαση σε ένα νέο σύστημα, με κεφαλαιοποιητικό πυλώνα σε δευτερεύοντα ρόλο, θέτοντας το ερώτημα, σε αντίθετη περίπτωση, πως θα χρηματοδοτούνται οι αυριανές συντάξεις από γενεές εργαζομένων που θα βαρύνονται όλο και περισσότερο.
Για το λόγο αυτό προτείνουν τη διαγενεακή δικαιοσύνη ώστε να μην φορτώνονται οι νέοι εργαζόμενοι όλο και περισσότερα βάρη.
Ο κ. Πισσαρίδης τονίζει ότι απαιτούνται συγκεκριμένες δράσεις στήριξης της εργασίας που αφορούν μεταξύ άλλων την κατάρτιση και την εκπαίδευση.
Η έκθεση θα πάρει την τελική της μορφή τον Σεπτέμβριο και θα τροφοδοτήσει το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης, που θα υποβληθεί στις Βρυξέλλες ενόψει της χρηματοδότησης από το πακέτο των 32 δισ ευρώ.
Ερωτηθείς για το υψηλό χρέος της χώρας και αν απειλεί να μας βγάλει από τις αγορές ο κ. Πισσαρίδης τόνισε ότι «στη σημερινή συγκυρία το δημόσιο χρέος, που προφανώς είναι μεγάλο, δεν αποτελεί πρόβλημα, ιδίως μετά τις πρόσφατες αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο που σηματοδοτούν και μια πορείς εμβάθυνσης της νομισματικής ένωσης.
Θα μπορούσε όμως να γίνει σημαντικό εάν υπήρχαν παρατεταμένα ελλείμματα τα επόμενα χρόνια και κυρίως εάν η χώρα δεν ενδυνάμωνε την παραγωγική της βάση ώστε να είναι εφικτοί ρυθμοί μεγέθυνσης μεσοπρόθεσμα. 
Στην Επιτροπή συμμετέχουν ακόμη οι καθηγητές Δημήτρης Βαγιανός και Κώστας Μεγήρ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης