Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Με τις ευλογίες των ΗΠΑ η συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ – Απόλυτος αιφνιδιασμός Erdogan

Με τις ευλογίες των ΗΠΑ η συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ –  Απόλυτος αιφνιδιασμός Erdogan
Η συμφωνία της Πέμπτης (6/8/2020) δημιουργεί νέα δεδομένα και προκαλεί εκνευρισμό στην Άγκυρα
Έντονο εκνευρισμό προκάλεσε στην Άγκυρα η υπογραφή συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για μερική οριοθέτηση μεταξύ τους ΑΟΖ, που όπως όλα δείχνουν είχε λάβει το υπερατλαντικό πράσινο φως.
Η αιφνιδιαστική εξέλιξη στο Κάιρο την Πέμπτη (6/8/2020), αδειάζει την παράνομη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, δημιουργώντας νέα δεδομένα και ισορροπίες και θέτοντας την Αθήνα σε θέση ισχύος έναντι των τουρκικών αξιώσεων.
Το γεγονός φαίνεται από τις αντιδράσεις που ακολούθησαν και τον αιφνιδιασμό της κυβέρνησης Erdogan, με τον Τούρκο πρόεδρο να μοιράζει απειλές για επάνοδο των τουρκικών γεωτρύπανων στην Ανατολική Μεσόγειο, μια βδομάδα μετά την ανακοίνωση αναστολής των γεωτρήσεων.
«Επαναλάβαμε τις δραστηριότητες γεώτρησης και προς τον σκοπό αυτό έχουμε στείλει εκ νέου το (πλοίο σεισμικών ερευνών) Barbaros Hayrettin σε αποστολή», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στην Κωνσταντινούπολη όπου πήγε την Παρασκευή (7/8) για την προσευχή της Παρασκευής στην Αγία Σοφία.
Ο Tayyip Erdogan δήλωσε πως συναίνεσε να αναστείλει τις έρευνες έπειτα από αίτημα της Γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel προκειμένου να «διευκολύνει» τις συνομιλίες ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ελλάδα αλλά κατηγόρησε την Αθήνα ότι «δεν τήρησε τις υποσχέσεις της», όπως γράφει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος».
Ο Τούρκος πρόεδρος δεν είπε περισσότερα για το θέμα αυτό, όμως η ανακοίνωση γίνεται την επομένη της υπογραφής της συμφωνίας οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Ελλάδα.
Δήλωσε ακόμα πως η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία «δεν έχει καμία αξία» και πρόσθεσε πως η Τουρκία «θα εφαρμόσει με αποφασιστικότητα» τη δική της συμφωνία που συνήψε με τη Λιβύη.


Η συμφωνία

Στο Προοίμιο της Συμφωνίας αναφέρεται ρητώς ότι τα δύο κράτη αναγνωρίζουν τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), ενώ στο Άρθρο 1 ορίζεται σαφώς ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μερική θαλάσσια οριοθετική γραμμή.
Αν οποιοδήποτε από τα δύο συμβαλλόμενα Μέρη αρχίσει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με σκοπό την οριοθέτηση ΑΟΖ με άλλο κράτος που μοιράζεται με τα δύο Μέρη τις θαλάσσιες ζώνες τους, το Μέρος αυτό προτού καταλήξει σε συμφωνία με το τρίτο κράτος θα πρέπει να διαβουλευθεί και να ενημερώσει το άλλο Μέρος της Συμφωνίας, όπως αποκαλύπτει το «ΒΗΜΑ».
Παράλληλα, προβλέπεται ότι όπου υπάρχουν φυσικοί πόροι που εκτείνονται στις δύο ΑΟΖ των Μερών, τότε οι δύο χώρες θα συνεργαστούν ώστε να βρεθεί μία συμφωνία κοινής εκμετάλλευσης.

Η απογοήτευση Cavusoglu


Πριν τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του ΥΠΕΞ της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu όπου μετά τη συνάντηση με τον Ύπατο Αρμοστή της ΕΕ Josep Borrell  θέλησε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι η ΕΕ δεν υιοθετεί τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, υποστηρίζοντας ότι προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση.
Ανέφερε ότι άκουσαν εκεί για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο και υποστήριξε ότι με βάση τις συντεταγμένες που είδαν, η συμφωνία παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας την οποία είχε ανακοινώσει στα ΗΕ και επομένως δεν έχει ισχύ.
«Γνωρίζετε ότι για τη μείωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο έγιναν κάποιες προσπάθειες, τόσο από τη Γερμανία, όσο και από την ΕΕ και ιδιαίτερα από τον Josep Borrell », είπε.
Πρόσθεσε ότι, άλλωστε, η στάση της Τουρκίας σε αυτά τα θέματα είναι γνωστή.
Κάνουμε βήματα ως μια χώρα με αυτοπεποίθηση και κάναμε ανασκόπηση όλων αυτών».
Ακριβώς εκείνη τη στιγμή, ανέφερε ο Cavusoglu, «ήρθε η είδηση ότι η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία με την Αίγυπτο. Και ειδικά από την πλευρά της ΕΕ υπήρξε μεγάλη απογοήτευση.
Γι’ αυτό το θέμα θα προβούμε σε καθαρές δηλώσεις. Άλλωστε το ΥΠΕΞ μας προέβη σε δήλωση».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι άκουσαν για τη συμφωνία εκεί, πρώτα προέβη σε δήλωση ο ΥΠΕΞ της Αιγύπτου και στη συνέχεια κοίταξαν τις συντεταγμένες που δόθηκαν, ωστόσο ακόμη δεν είδαν το κείμενο της συμφωνίας, ούτε και τον χάρτη.
Η απάντηση στις δηλώσεις Cavusoglu ήρθε από την ίδια την ΕΕ με επίσημη διάψευση από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν και της ΕΥΕΔ Peter Stano, ο οποίος ανέφερε ότι η εν λόγω συμφωνία είναι διμερές θέμα ενός κράτους-μέλους με ένα τρίτο κράτος και δεν εναπόκειται στην Κομισιόν να τη σχολιάσει.
Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτημα του KYΠΕ κατά την καθημερινή ενημέρωση των συντακτών στις Βρυξέλλες, ο Peter Stano δήλωσε, «δεν γνωρίζω η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει εξουσιοδοτήσει κανέναν υπουργό Εξωτερικών τρίτης χώρας ώστε να μπορεί να μιλάει εκ μέρους της ΕΕ».
Σημείωσε ακόμα ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας συναντήθηκαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης στη Μάλτα και συζήτησαν πράγματι την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ανάγκη αποκλιμάκωσης, «αλλά συζητούσαν την ανάγκη να αποκλιμακωθεί η ένταση που δημιουργήθηκε από πράξεις ενάντια σε δύο από τα κράτη-μέλη της ΕΕ -σε ευθεία γραμμή με τις συζητήσεις στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών (ΣΕΥ) στις 13 Ιουλίου και ενόψει της άτυπης συνάντησης των ΥΠΕΞ στο Βερολίνο τον Αύγουστο».
Πρόσθεσε επίσης ότι αυτή ήταν η ουσία των συζητήσεων και είχε να κάνει με τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και την εξεύρεση τρόπων να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα και των συνεπειών κυρίως μέσω των κινήσεων της Τουρκίας.
Στη γραμμή της Άγκυρας κινήθηκε και η αντίδραση της κυβέρνησης της Τρίπολης για τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου.
Διά μέσου του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Mohamed Elgeblawi, η Λιβύη αναφέρει πως «δεν θα επιτρέψει παραβιάσεις των θαλάσσιων δικαιωμάτων της».
Ο Mohamed Elgeblawi στον λογαριασμό του στο Twitter ανέφερε πως «κανείς δεν πρέπει να παραβιάζει τα θαλάσσια δικαιώματά μας και επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας να εφαρμόσουμε το Μνημόνιο Συνεργασίας που έχει υπογραφεί με την Τουρκία».
Υποστήριξε ακόμη πως «η Λιβύη προτρέπει τα κράτη που συνορεύουν με τη Μεσόγειο να ενεργούν σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου».
36

Ισχυρή αντίδραση Αιγύπτου


Την πρώτη αντίδραση της Αιγύπτου στις τουρκικές δηλώσεις μετά τη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου, εξέφρασε μέσω Twitter ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου Ahmed Hafez  σημειώνοντας ότι προκαλεί έκπληξη η απάντηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Ο Hafez τόνισε ότι «προκαλεί έκπληξη» η απάντηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Αιγύπτου-Ελλάδας που καθορίζει μια αποκλειστική οικονομική ζώνη μεταξύ των δύο χωρών. 
Όπως δήλωσε από το Κάιρο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, «προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τέτοιες (σ.σ. τουρκικές) δηλώσεις και ισχυρισμοί παρουσιάστηκαν από ένα μέρος που δεν είχε αρχικά δει τη συμφωνία και τις λεπτομέρειές της».  

Με τις ευλογίες των ΗΠΑ η υπογραφή

Όπως αποκάλυψε  ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τόσο η προεδρεύουσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση Γερμανία όσο και οι ΗΠΑ είχαν ενημερωθεί για τη διαπραγμάτευση με την Αίγυπτο και μάλιστα, όπως είπε, την ώρα της διαπραγμάτευσης το μεσημέρι της Πέμπτης στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του τηλεφώνησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo.
«Δεν νομίζω ότι δεν είχε τι να κάνει εκείνη την ώρα και έψαξε απλώς τον κατάλογό του για να δει ποιον θα πάρει τηλέφωνο», χαριτολόγησε ο κ. Δένδιας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες μέσω του εκπροσώπου του State Department έκαναν την Παρασκευή (8/8) το πρώτο σχόλιο για τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ, αλλά και για την προκλητική αντίδραση της Τουρκίας.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν όλα τα κράτη να επιλύουν ειρηνικά τις διαφωνίες τους για ζητήματα που αφορούν τα όρια θαλάσσιας δικαιοδοσίας», επισήμανε εκπρόσωπος του State Department σχετικά με τη συμφωνία της Ελλάδας και της Αιγύπτου.
https://doguakdenizpolitik.com/wp-content/uploads/2020/07/s55.png

Ισραήλ: Με την Τουρκία συζητούσαμε έως το 2017, για συμφωνία στα ενεργειακά

Η προσέγγιση της Τουρκίας στην Μεσόγειο και στο Ανατολικό Αιγαίο είναι λάθος, γιατί είναι επιθετική και όχι σε πνεύμα συνεργασίας αναφέρει ο Ισραηλινός αναλυτής Gabriel Mitchell.
Το Ισραήλ στην ανατολική Μεσόγειο, ως γεωπολιτική στρατηγική δεν άρεσε στην Τουρκία η οποία απογοητεύτηκε λόγω της επιθετικής προσέγγισης της.
Η Τουρκία προσεγγίζει επιθετικά σε γεγονότα.
Το Ισραήλ, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος έχουν επενδύσει σε συνεργασία με εταίρους και θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται και να υιοθετούν αυτή την στρατηγική.
Το Ισραήλ εάν εκμεταλλευτεί ευκαιρίες, μπορεί να είναι ένας σημαντικός ενεργειακός εταίρος με την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά το ίδιο μπορεί να συμβεί και με την Τουρκία εάν αλλάξει στρατηγική και κατευθυνθεί προς πρακτικές συνεργασίας.
Το Ισραήλ και η Τουρκία συζητούσαν τον αγωγό Ισραήλ - Τουρκίας έως το 2017.
Οι τιμές ήταν το βασικό εμπόδιο και όχι πολιτικά ζητήματα ανέφερε ο Gabriel Mitchell
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης