Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στην Εύβοια ο Μητσοτάκης - Εισαγγελική έρευνα για την τραγωδία από την κακοκαιρία - Στους 8 οι νεκροί, ανυπολόγιστες ζημιές

Στην Εύβοια ο Μητσοτάκης - Εισαγγελική έρευνα για την τραγωδία από την κακοκαιρία - Στους 8 οι νεκροί, ανυπολόγιστες ζημιές
Οκτώ τα θύματα της κακοκαιρίας, ταυτοποιήθηκε η σορός του 70χρονου στον Κάλαμο
(upd7) Στην κεντρική Εύβοια βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέπτεται τις πληγείσες από τις φονικές πλημμύρες περιοχές.
Ο πρωθυπουργός έκανε αυτοψία στο Μπούρτζι, συνοδευόμενος από τοπικούς παράγοντες της περιοχής και κατευθύνεται στην περιφέρεια της Χαλκίδας.
Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκίδας, Δ. Προκοπίου, διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια και να αποδοθούν τυχόν ευθύνες και σε βαθμό κακουργήματος για τον τραγικό χαμό οκτώ ανθρώπων από τις πλημμύρες που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή. 
Η Εύβοια θρηνεί οκτώ νεκρούς από την κακοκαιρία που έπληξε τα ξημερώματα του Σαββάτου την περιοχή, καθώς ταυτοποιήθηκε η σορός που εντοπίστηκε στον Κάλαμο, η οποία ανήκει στο 70χρονο που αγνοούνταν.
Ο 70χρονος παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του χειμάρρου στο Μπούρτζι και κατέληξε στη θάλασσα.
Ανάμεσα στους νεκρούς κι ένα βρέφος 8 μηνών, ενώ όλα τα θύματα έχασαν τη ζωή τους όταν τα ορμητικά νερά εισέβαλαν στο σπίτι τους.

Μια 86χρονη, ένας 85χρονος και ένα βρέφος στα Πολιτικιά Ευβοίας, δύο ενήλικες- μεταξύ των οποίων και ένας 75χρονος - στο Μπούρτζι, καθώς και μία 37χρονη και ο 42χρονος σύζυγός της κοντά στο χωριό Αμφιθέα, είναι τα τραγικά θύματα της κακοκαιρίας.
Ο 42χρονος βρέθηκε μέσα στο σπίτι το οποίο είχε πλημμυρίσει.
Στην περιοχή μετέβη την Κυριακή 9/8  ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς για να εκτιμήσει την κατάσταση.
Στην Εύβοια βρίσκονται 75 πυροσβέστες με 30 οχήματα και βάρκες και ένα ελικόπτερο για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων.
Μέχρι στιγμής έχουν απεγκλωβιστεί με ασφάλεια περισσότεροι από 200 συνάνθρωποι μας.
Στο μεταξύ, συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ προσπαθούν να αποκαταστήσουν όσο το δυνατόν ταχύτερα τις εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία στο Δίκτυο ηλεκτροδότησης στην κεντρική Εύβοια.

Εντοπίστηκε και διασώθηκε η μία αγνοούμενη

Εντοπίστηκε το απόγευμα της Κυριακής (9/8/2020) ζωντανή και διασώθηκε με ελικόπτερο μια η μία εκ των δύο αγνοούμενων στην Εύβοια.
Η γυναίκα, όπως αναφέρουν πηγές της Πολιτικής Προστασίας, παρασύρθηκε από το ρεύμα του νερού καθώς προσπαθούσε να απομακρυνθεί από το σπίτι της στο Μπούρτζι, αλλά οι διασώστες την εντόπισαν προς την θάλασσα και την απομάκρυναν με ελικόπτερο.
Αγνοείται ακόμα ένας άνδρας που ήταν μαζί της και παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά, ενώ στην ίδια περιοχή βρέθηκαν και οι δυο από τους έξι νεκρούς.
Πρόκειται για ένα 74χρονο άνδρα και μια 73χρονη γυναίκα.
Ακόμη,μια 38χρονη εντοπίστηκε νεκρή κοντά στο χωριό Αμφιθέα.
Στις 664 έχουν φτάσει μέχρι στιγμής οι κλήσεις στην Πυροσβεστική για εγκλωβισμένους και παροχές βοήθειας στην Εύβοια, ενώ 97 άτομα έχουν απομακρυνθεί συνολικά από τα σωστικά συνεργεία, από οικίες και σημεία που είχαν παγιδευτεί.

Στην Εύβοια τη Δευτέρα 10/8 ο Μητσοτάκης

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ενημερώνεται από την πρώτη στιγμή για το μέγεθος της καταστροφής στην Εύβοια και την απώλεια ανθρώπινων ζωών,  έστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στους κατοίκους, ενώ πρόκειται τη Δευτέρα  (10/8) να μεταβεί στις πληγείσες περιοχές.
Θα προηγηθεί της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στην Εύβοια,  το πρωί της Δευτέρας 10/8 η τακτική τηλεδιάσκεψη για την επιδημία του κορονοϊού, μετά το πέρας της οποίας θα αναχωρήσει για να  επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές.
Σε ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει: "Εκφράζω τη βαθιά μου οδύνη για τους συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους στην Εύβοια και τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους τους. Ενημερώνομαι συνεχώς γα την πορεία των διασώσεων και την έκταση της καταστροφής και αύριο θα μεταβώ στην πληγείσα περιοχή".

Image

Χαρδαλιάς: Είμαστε μπροστά σε φαινόμενα που δεν έχουμε ξαναζήσει

«Δυστυχώς, η ένταση του φαινομένου ήταν πολύ μεγάλη και χτύπησε και στον τομέα των υποδομών. Η πρόβλεψη που είχαμε έκανε εκτίμηση για 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες, ενώ η βροχή έφτασε τα 350 χιλιοστά μέσα σε έξι ώρες. Δεν είχαμε σωστή πρόβλεψη, αλλιώς θα είχαμε ενεργήσει διαφορετικά» δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος εξέφρασε τη θλίψη του για τον χαμό των ανθρώπων από την θεομηνία στην Εύβοια και ταυτόχρονα ευχαρίστησε τους ανθρώπους του κρατικού μηχανισμού που κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες στην πρώτη γραμμή της καταστροφής.
Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι η Πολιτεία αντέδρασε αμέσως κινητοποιώντας όλο τον μηχανισμό από χτες, ενώ αναφέρθηκε και στο 112, για το οποίο υπογράμμισε ότι η χρησιμοποίησή του γίνεται εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια.
«Θεωρήσαμε πως η χρήση του υπήρχε περίπτωση να δημιουργήσει μεγαλύτερο ρίσκο», είπε ο υφυπουργός και συμπλήρωσε: «Μία σαφής εντολή εκκένωσης θα έβαζε σε κίνδυνο πολλές ζωές.
Ενώ η εντολή να μείνουν στα σπίτια τους με βάση την κατάσταση των περισσότερων κατοικιών στην περιοχή (ημιυπόγεια και ισόγεια, αλλά και μονοκατοικίες με δώματα 1 και 2 μέτρα κάτω από το ύψος του δρόμου), μπορεί να οδηγούσε σε περισσότερους πνιγμούς. Γι' αυτό και προκρίναμε τα συμβατικά διασωστικά μέσα».
Ολόκληρη η δήλωση του κ. Χαρδαλιά αναφέρει: «Θέλω να εκφράσω τη θλίψη μου για τους συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους στην Εύβοια και να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειές τους. Οφείλω, όμως, να ευχαριστήσω και τους ανθρώπους του κρατικού μηχανισμού που κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες δίνοντας μια δύσκολη μάχη σε δύσκολες συνθήκες και απεγκλώβισαν πριν από λίγο ακόμη έναν συμπολίτη μας.
Η Πολιτεία αντέδρασε αμέσως κινητοποιώντας όλο τον κρατικό μηχανισμό και τους εμπλεκόμενους φορείς που τέθηκαν σε πλήρη επιφυλακή από χθες. Δυστυχώς, η ένταση του φαινομένου ήταν πολύ μεγάλη και χτύπησε και στον τομέα των υποδομών. Η πρόβλεψη που είχαμε έκανε εκτίμηση για 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες, ενώ η βροχή έφτασε τα 350 χιλιοστά μέσα σε έξι ώρες. Δεν είχαμε σωστή πρόβλεψη. Θα είχαμε ενεργήσει διαφορετικά. Ο μηχανισμός τέθηκε σε πλήρη επιφυλακή και αξιοποιήθηκαν τα συμβατικά επιχειρησιακά μέσα. Απεγκλωβίστηκαν 97 συμπολίτες μας. Πραγματοποιήθηκαν 28 εναέριες διασώσεις από το Super Puma του Πυροσβεστικού Σώματος και 15 εναέριες διασώσεις από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, ενώ 54 απεγκλωβισμοί έγιναν με επίγεια μέσα και σωστικές λέμβους».

Για το 112

«Η επιλογή της αποστολής του 112 σε μια περίσταση όπως τη συγκεκριμένη της Εύβοιας επιβάλλει την αξιολόγηση και πλήρωση κάποιων κριτηρίων ανάλογα και με το περιεχόμενο της εντολής.
Στην περίπτωση αυτή, θεωρήσαμε πως η χρήση του υπήρχε περίπτωση να δημιουργήσει μεγαλύτερο ρίσκο από την μη χρήση του.
Μία σαφής εντολή εκκένωσης θα έβαζε σε κίνδυνο πολλές ζωές. Ενώ η εντολή να μείνουν στα σπίτια τους με βάση την κατάσταση των περισσότερων κατοικιών στην περιοχή (ημιυπόγεια και ισόγεια, αλλά και μονοκατοικίες με δώματα 1 και 2 μέτρα κάτω από το ύψος του δρόμου), μπορεί να οδηγούσε σε περισσότερους πνιγμούς. Γι' αυτό και προκρίναμε τα συμβατικά διασωστικά μέσα.
Την ώρα της μάχης παλεύουμε, δίνουμε τη μάχη με τα προβλήματα και τον χρόνο. Και σε αυτό τον δρόμο θα συνεχίσουμε».



Σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις διάσωσης - Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε 664 κλήσεις

Στο μεταξύ, η Πυροσβεστική Υπηρεσία συνεχίζει τις επιχειρήσεις για απομακρύνσεις των εγκλωβισμένων από τις πλημμύρες στην Εύβοια και σε επιφυλακή εξακολουθεί να βρίσκεται όλος ο μηχανισμός.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι επιχειρήσεις διάσωσης στην  Εύβοια, που μετρά τις πληγές της από την κακοκαιρία.
Το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δέχτηκε κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων (Δ.Κ. Ψαχνών και Τ.Κ. Πολιτικών) και Δήμου Χαλκιδέων Ευβοίας και κυρίως στις περιοχές Μπούρτζι, Βασιλικό, Πολιτικά, Λευκαντί, Σταυρό, Κοντοδεσπότι, Ψαχνά και Χαλκίδα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική αναφορικά με τα πλημμυρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 9/8 στην Κεντρική Εύβοια, η  Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 664 κλήσεις,  οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούν αντλήσεις υδάτων.
Μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 97 παροχές βοηθείας για απομακρύνσεις ατόμων, τα οποία έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημεία από οχήματα και οικίες.
Συγκεκριμένα , το Π.Σ. έχει πραγματοποιήσει 82 απομακρύνσεις ατόμων εκ των οποίων:
- 54 απομακρύνσεις με επίγεια μέσα και 28 ακόμη με 1 Ε/Π SAR και
-το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) έχει πραγματοποιήσει 15 απομακρύνσεις ατόμων με 2 ελικόπτερα SAR.
Για τον εναέριο συντονισμό των δυνάμεων επιχειρούν δύο ελικόπτερα, του ΠΣ και της ΕΛΑΣ.

Συνεχή επικοινωνία Θεοδωρικάκου με περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας και δημάρχους

Σε συνεχή επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό, τη δήμαρχο Χαλκιδέων, Ελένη Βακα, αλλά  και τον δήμαρχο Διρφύων – Μεσσαπίων, Γιώργο Ψαθά, βρίσκεται ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικακος.
Ο κ. Θεοδωρικάκος, σε ανάρτησή στο προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, σημειώνει χαρακτηριστικά «πολύ δύσκολη μέρα στην Εύβοια.
Επιχείρηση διάσωσης πολλών συνανθρώπων μας είναι σε εξέλιξη.
Δυστυχώς έχουμε ανθρώπινες απώλειες.
Είναι επί τόπου δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, της αυτοδιοίκησης».
«Είμαι σε συνεχή επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό, τη δήμαρχο Χαλκιδέων Ελένη Βακα και τον δήμαρχο Διρφύων- Μεσσαπίων Γιώργο Ψαθά», καταλήγει ο κ. Θεοδωρικάκος.
Image

Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ στην κεντρική Εύβοια για την αποκατάσταση των βλαβών στο Δίκτυο

Άμεση ήταν η κινητοποίηση των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 9/8, προκειμένου να αποκαταστήσουν όσο το δυνατόν ταχύτερα τις εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία στο Δίκτυο ηλεκτροδότησης στην κεντρική Εύβοια.
Αναλυτικότερα από το πρωί έχουν κινητοποιηθεί 8 συνεργεία με συνολικό αριθμό τεχνικού προσωπικού που φθάνει περίπου τα 30 άτομα για τη αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στο Δίκτυο από την νεροποντή.
Αυτή την ώρα τα συνεργεία συνεχίζουν πυρετωδώς τις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στο Δίκτυο προκειμένου να επανηλεκτροδοτηθούν όσο το δυνατόν ταχύτερα τα χωριά Θεολόγος, Γέροντας, Πούρνος, Σκούντερι, Μίστρος, Μαυρόπουλο, Πισσώνας και Βατώντας καθώς και τμήματα στις περιοχές Βασιλικό, Αμάρυνθος, Ερέτρια, Βαθύ, Πολιτικά, Νεροτριβιά και Νέα Αρτάκη.
 Να σημειωθεί ότι αρκετές διακοπές ηλεκτροδότησης πραγματοποιήθηκαν για προληπτικούς λόγους με τις υποδείξεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Ο ΔΕΔΔΗΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Προβλήματα στο Μπούρτζι

Σύμφωνα με το egnomi.gr, υπερχείλισε ο ποταμός Λήλας και το νερό πέρασε πάνω από τις γέφυρες του Αφρατίου και του Βασιλικού, ενώ πολλά προβλήματα με υπερχειλίσεις και πλημμύρες παρατηρούνται στις περιοχές Ψαχνών και Πολιτικών.
Προβλήματα με πλημμύρες καταγράφονται και στο Μπούρτζι του Δήμου Χαλκιδέων.

Image

Οι δρόμοι έγιναν ποτάμια, πολλά σπίτια πλημμύρισαν, αυτοκίνητα μετακινήθηκαν από τα ορμητικά νερά, μάντρες έσπασαν, ενώ κινδύνευσαν και ανθρώπινες ζωές, σύμφωνα με αναφορές κατοίκων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
Μάλιστα, όπως επιβεβαίωσε και ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, με δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό, υπάρχουν εγκλωβισμένοι κάτοικοι της περιοχής και γίνεται επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό τους.

floods1

Προβλήματα και στα Πολιτικά


Ανεξέλεγκτη είναι, σύμφωνα με το eviathema.gr η πλημμύρα λόγο της βροχής στην περιοχή των Πολιτικών Ευβοίας καθώς και στην περιοχή Άγιος Πανοράματος. Να σημειωθεί ότι σε αυτό το χωριό έχουν καταγραφεί οι δύο θάνατοι.
Αρκετές οικογένειες με μικρά παιδιά βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε διαφορετικά σημεία των περιοχών. Αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται σε αυτήν την περιοχή, σύμφωνα με το eviathema.gr, ώστε να μεταφέρουν σε ασφαλή σημεία τους εγκλωβισμένους.
Σε αρκετά σημεία το ύψος του νερό τουλάχιστον 1,5 μέτρο καθιστώντας την κατάσταση κρίσιμη περνώντας η ώρα…

Image

Στην προσπάθεια του αστυνομικό όχημα να μεταφέρει κάποιους από αυτούς από τα Πολιτικά στα Ψαχνά, ανετράπη εκτός δρόμου ενώ ο χείμαρρος δεν άφηνε τα υπόλοιπα οχήματα να πλησιάσουν ώστε να βοηθήσουν στην διάσωση. Στο σημείο έσπευσε γερανός ώστε να απεγκλωβίσει το όχημα και εν συνεχεία οι άνθρωποι να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο.
Ενώ την ίδια ώρα όχημα βρίσκεται εγκλωβισμένο στην Περιοχή Άγιος Πανοράματος όπου η κατάσταση παρόμοια. Έσπευσε όσο πιο γρήγορα μπορούσε όχημα της Πυροσβεστικής και τον απεγκλώβισε οδηγώντας τον σε ασφαλές σημείο.

floods3

Διεκόπη η κυκλοφορία στο δρόμο Χαλκίδας - Αρτάκης

Σοβαρό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στο δρόμο Χαλκίδας-Αρτάκης, στην Έξω Παναγίτσα, στο ύψος του καταστήματος "Σταθμός", όπου στο οδόστρωμα έχει συγκεντρωθεί μεγάλος όγκος νερού και υπάρχει κίνδυνος για τους διερχόμενους οδηγούς.
Η Τροχαία Χαλκίδας διέκοψε πριν από λίγο την κυκλοφορία των οχημάτων, προκειμένου να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα. Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της βροχόπτωσης.

Διεκόπη η κυκλοφορία προς τα Ψαχνά

Δραματικές ώρες ζουν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής Ψαχνών. Η καταρρακτώδης βροχή, που πέφτει από το βράδυ του Σαββάτου 8 Αυγούστου έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα.
Σπίτια έχουν πλημμυρίσει, οι δρόμοι έχουν γίνει ποτάμια και υπάρχουν πολλές αναφορές για εγκλωβισμένους και δεκάδες εκκλήσεις για βοήθεια.
Πριν από λίγο η Αστυνομία διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων προς Ψαχνά, αφού εγκυμονούνται σοβαροί κίνδυνοι για τους οδηγούς και επιπλέον πρέπει να είναι ανοιχτοί οι δρόμοι για την κίνηση οχημάτων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Πολιτικής Προστασίας.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης