Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Βουτιά 73,4% για τα κέρδη της Saudi Aramco το 2ο τρίμηνο του 2020 αλλά σημάδια ανάκαμψης για το πετρέλαιο στον ορίζοντα

Βουτιά 73,4% για τα κέρδη της Saudi Aramco το 2ο τρίμηνο του 2020 αλλά σημάδια ανάκαμψης για το πετρέλαιο στον ορίζοντα
Η Saudi Aramco ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 6,6 δισεκ. δολαρίων για το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου
Ο πετρελαϊκός κολοσσός της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε την Κυριακή (9/8/2020) βουτιά 73,4% των καθαρών κερδών του το δεύτερο τρίμηνο του 2020 σε ετήσια βάση, λόγω της κατάρρευσης των τιμών του μαύρου χρυσού.
Η Saudi Aramco ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 6,6 δισεκ. δολαρίων για το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου, συγκριτικά με 24,7 δισεκ. δολάρια για την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Οι μεγάλες απώλειες για την Aramco οφείλονται στην πανδημία και τα επακόλουθα δραστικά μέτρα, που  ελήφθησαν για τον περιορισμό της πανδημίας και είχαν ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των μετακινήσεων και τη μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου.
Καταγράφηκαν για τον μαύρο χρυσό οι χαμηλότερες τιμές της τελευταίας 20ετίας   
Η Aramco, η οποία εισήχθη στο χρηματιστήριο του Ριάντ το 2019 με 29,4 δισεκατομμύρια δολάρια, ανακοίνωσε ότι η ραγδαία εξάπλωση του Cοvid 1-9 παγκοσμίως έχει μειώσει σημαντικά τη ζήτηση για αργό πετρέλαιο, φυσικό αέριο και προϊόντα πετρελαίου.
«Η κρίση του Cοvid -19 δεν συγκρίνεται με οτιδήποτε έχει βιώσει ο κόσμος στην πρόσφατη ιστορία και προσαρμοζόμαστε σε ένα πολύ περίπλοκο και ταχέως μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον», δήλωσε ο CEO της εταιρείας Amin Nasser.
«Βλέπουμε μια μερική ανάκαμψη στην αγορά ενέργειας καθώς χώρες σε όλο τον κόσμο λαμβάνουν μέτρα για να άρουν τους περιορισμούς και να επανεκκινήσουν τις οικονομίες τους», πρόσθεσε ο Nasser.
«Τα αποτελέσματα της Aramco είναι υγιή σε σύγκριση με άλλους παγκόσμιους κολοσσούς», δήλωσε στο Reuters ο Mazen al-Sudairi από την  Al Rajhi Capital.
«Αυτό είναι το χειρότερο τρίμηνο στη σύγχρονη ιστορία της βιομηχανίας πετρελαίου και η επιβίωσή της με υγιή στοιχεία δείχνει μια πολύ θετική προοπτική», σημείωσε.
Οι μετοχές της Aramco σημείωσαν άνοδο 0,4% κατά την τελευταία διαπραγμάτευση.
Ο πετρελαϊκός όμιλος είναι αυτή τη στιγμή η δεύτερη πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο, μετά την Apple, η οποία ξεπέρασε την Aramco στην «κούρσα» για την πρωτοκαθεδρία.
Η Aramco ανακοίνωσε ότι θα διανείμει μέρισμα 18,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Τα μερίσματα του ομίλου παίζουν κρίσιμο ρόλο στην προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας να διαχειριστεί το δημοσιονομικό της έλλειμμα.
Η BP νωρίτερα αυτό το μήνα μείωσε το μέρισμα της για πρώτη φορά σε μια δεκαετία μετά από απώλειες ρεκόρ 6,7 δισ. δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο, ενώ η Royal Dutch Shell τον Απρίλιο μείωσε το μέρισμα της για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης