Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η πανδημία και η άρση των προγραμμάτων στήριξης οδηγούν εκατομμύρια Ευρωπαίους σε μία οδυνηρή παγίδα ιδιωτικού χρέους

Η πανδημία και η άρση των προγραμμάτων στήριξης οδηγούν εκατομμύρια Ευρωπαίους σε μία οδυνηρή παγίδα ιδιωτικού χρέους

Η άρση των προγραμμάτων στήριξης θα οδηγήσει εκατομμύρια Ευρωπαίων σε δεινή θέση
Μεγάλη οικονομική αναταραχή βρίσκεται στον ορίζοντα για την Ευρώπη, καθώς τα σχέδια για τον τερματισμό της άνευ προηγουμένου στήριξης των κυβερνήσεων για τους εργαζόμενους κατά τη διάρκεια της πανδημίας απειλούν να οδηγήσουν εκατομμύρια νοικοκυριά σε μία παγίδα χρέους.
Υπηρεσίες και οργανισμοί, που παρέχουν συμβουλευτική υποστήριξη για τη διευθέτηση οικονομικών προβλημάτων, προειδοποιούν για μια απότομη αύξηση του αριθμού των οικογενειών που επιβαρύνονται από λογαριασμούς που δεν μπορούν να πληρώσουν, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
Ακόμα και σε χώρες που είναι πλούσιες σε αποταμιεύσεις όπως η Γερμανία και η Αυστρία, οι πολίτες αρχίζουν να ανησυχούν.
«Σε ορισμένες επαρχίες, βλέπουμε ήδη πολύ περισσότερες αιτήσεις από άτομα που ζητούν συμβουλές σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος», δήλωσε η Maria Kemmetmueller, αναπληρώτρια διευθύντρια του οργανισμού ιδιωτικού χρέους στην Αυστρία.
«Το φθινόπωρο, αναμένουμε μια αύξηση της παροχής συμβουλών παντού έως και 40%», σημείωσε.
Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Καταναλωτικού Χρέους, το οποίο προσπαθεί να καταπολεμήσει την υπερχρέωση, εκτιμά ότι το 10% των νοικοκυριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη πρόβλημα, και ο σύμβουλος Kosta Skliris εκτιμά ότι αυτό το ποσοστό τουλάχιστον θα διπλασιαστεί.
Μελέτη του Bruegel στις Βρυξέλλες διαπίστωσε ότι σχεδόν το 1/3 των ευρωπαϊκών νοικοκυριών υπολόγιζε, πως δεν θα μπορούσε να καλύψει μία ξαφνική δαπάνη ακόμη και πριν από αυτή την υγειονομική κρίση.
Τα κράτη της Νότιας Ευρώπης βρέθηκαν να έχουν περισσότερες «οικονομικά ευάλωτες» οικογένειες.
Αξίζει να σημειωθεί πως το 44% των βρετανικών νοικοκυριών πριν ακόμη από την κρίση αυτή δεν ήταν σε θέση να καλύψει τους λογαριασμούς του.
Η απώλεια μισθού είναι η βασική αιτία οικονομικών προβλημάτων αλλά εξισορροπητικό ρόλο διαδραμάτισε η κρατική στήριξη.
Image
Ωστόσο, πολλές κυβερνήσεις, που ανησυχούν για τις δικές τους επιβαρύνσεις χρέους, σχεδιάζουν να άρουν αυτή τη στήριξη, προκαλώντας πιθανώς την άνοδο της ανεργίας.
«Η ανάγκη για συμβουλές θα αυξηθεί σημαντικά», δήλωσε ο Roman Schlag, εκπρόσωπος της γερμανικής ένωσης συμβούλων χρέους και ειδικός στην Caritas, ο οποίος έχει δει τη ζήτηση για διαδικτυακή βοήθεια να αυξάνεται κατά 30%.
Εξάλλου η οικονομική κρίση απειλεί να διευρύνει τις ανισότητες.
Ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε τον Ιούλιο 2020 για έναν ιδιαίτερα σοβαρό αντίκτυπο στους χαμηλόμισθους, τις γυναίκες, τους μετανάστες και τους νέους.
Τομείς όπως ο τουρισμός, η εστίαση και το λιανικό εμπόριο πλήττονται σφοδρά ενώ προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι αυτοαπασχολούμενοι  καθώς τείνουν να βασίζονται σε μικρότερο αριθμό πελατών και ενδέχεται να μην έχουν πρόσβαση σε όλα τα κυβερνητικά προγράμματα υποστήριξης.
Σε μια ακόμη ευρύτερη κλίμακα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέφερε τη βιωσιμότητα του χρέους των νοικοκυριών ως έναν από τους κινδύνους στην τελευταία έκθεση χρηματοοικονομικής σταθερότητας τον Μάιο.
Η προσωρινή απαλλαγή από την αποπληρωμή δανείων θα μπορούσε να μετριάσει τους κινδύνους, αλλά μόνο βραχυπρόθεσμα.
Η αντιμετώπιση του προβλήματος εντείνεται από τις ανεπαρκείς υποδομές όπως οι οργανισμοί ελάφρυνσης του χρέους.
Σε πολλές χώρες, οι οφειλέτες θα παραμείνουν στα χέρια ιδιωτών δικηγόρων, ανεξέλεγκτων συμβούλων ή άλλων οργανισμών χωρίς γνώσεις από ειδικούς.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης