Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί το τελευταίο bank run στη βορειοδυτική Κίνα αποτελεί τμήμα μίας γενικότερης απειλής

Γιατί το τελευταίο bank run στη βορειοδυτική Κίνα αποτελεί τμήμα μίας γενικότερης απειλής
Τι υποκρύπτουν τα γεωγραφικά διασκορπισμένα σε ολόκληρη την Κίνα bank runs
To τελευταίο bank run στην τράπεζα του Huludao στην επαρχία Liaoning της Κίνας σημειώθηκε τη Δευτέρα 3/8/2020, μια ημέρα αφότου το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ανακοίνωσε στον επίσημο ιστότοπό του ότι ο πρώην πρόεδρος της, Wang Xueling, βρίσκεται υπό έρευνα για σωρεία πειθαρχικών παραπτωμάτων.
Το όριο, που μπορεί να πυροδοτήσει μία τέτοια εξέλιξη, είχε οριστεί για το 2019 στη μείωση συνολικών κερδών  κατά 57,86% και 59,40 των καθαρών.
Νωρίτερα όμως τον Απρίλιο του 2020 ένα παρόμοιο bank run συνέβη στη Gansu στη δυτική Κίνα και οι εκροές καταθέσεων εμφανίστηκαν σε γεωγραφικά διασκορπισμένα σημεία σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των επαρχιών Hebei και Shanxi, γεγονός που υποδηλώνει ότι το τελευταίο περιστατικό στην τράπεζα του Huludao δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση,γράφουν οι Epoch Times.
Στις 29 Ιουλίου, ο 10ος μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας, η ASEM Industry & Trade, ελέγχθηκε για οικονομικές ατασθαλίες ενώ πρόστιμα έχουν επιβληθεί στην  Shenyang Dajun Ceramic Industry, τον  δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο.
Η τράπεζα του Huludao, γνωστή στο παρελθόν ως εμπορική τράπεζα Huludao, ιδρύθηκε το 2001, με εγγεγραμμένο κεφάλαιο 2.5 δισεκ. δολαρίων γιουάν (περίπου 288,8 εκατομμύρια δολάρια). Πρόκειται για μια περιφερειακή εμπορική τράπεζα που βρίσκεται στο Huludao στην επαρχία Liaoning και το 2006 βρέθηκε στο μικροσκόπιο των ρυθμιστικών αρχών για υπόθεση διαφθοράς.
Ο Wang Xueling,  πρόεδρος της Τράπεζας του Huludao κρίθηκε άμεσα υπαίτιος κατάχρησης και απολύθηκε πριν από 14 χρόνια..
Ωστόσο, επέστρεψε στην τράπεζα τον Αύγουστο του 2017 και διορίστηκε πρόεδρος από το διοικητικό συμβούλιο έχοντας λάβει το πράσινο φως της ρυθμιστικής αρχής.
Τα τέλη του 2019, τα καθαρά κέρδη της τράπεζας μειώθηκαν κατά περίπου 60% και πιστεύεται ότι οφείλεται στο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, που αυξήθηκε στο 3,73%, μια ετήσια αύξηση 1,96%.
Η γενική πρακτική του καθεστώτος για τη διατήρηση της λεγόμενης κοινωνικής σταθερότητας είναι πάντα να χαρακτηρίζει φήμες τα περί κατάρρευσης των τραπεζών  με τον ισχυρισμό, πως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας σε είναι σε καλή οικονομική κατάσταση και με χρηστή διαχείριση.
Να σημειωθεί πως οι φήμες σχετικά με την κατάρρευση των τραπεζών εμφανίζονται με άνευ προηγουμένου συχνότητα στην Κίνα, αναγκάζοντας τις ρυθμιστικές αρχές και ακόμη και την αστυνομία να παρεμβαίνουν διαρκώς για να ηρεμήσουν τους καταθέτες.
Οι φήμες, που διακινούνται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για έλλειψη χρημάτων, ακολουθούνται συνήθως από μαζικές συλλήψεις.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης