Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Έρευνα ΑΠΘ: Πάνω 700 κρούσματα ημερησίως μέχρι το τέλος του 2020 αν δεν ανακοπεί η πορεία εξάπλωσης του κορωνοϊού – Τι προτείνει

Έρευνα ΑΠΘ: Πάνω 700 κρούσματα ημερησίως μέχρι το τέλος του 2020 αν δεν ανακοπεί η πορεία εξάπλωσης του κορωνοϊού – Τι προτείνει
Aν συνεχιστεί η παρατηρούμενη χαλάρωση και για το υπόλοιπο της θερινής περιόδου στο τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουμε γύρω στα 430 κρούσματα ημερησίως, αναφέρει η έρευνα
Για εφιαλτικό φθινόπωρο στην Ελλάδα και ημερήσιο ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων που θα ξεπερνά τα 700 μέχρι το τέλος του 2020, σε περίπτωση που δεν ανακοπεί η πορεία εξάπλωσης του κορωνοϊού, κάνουν λόγο οι προβλέψεις από την ερευνητική ομάδα HERACLES και το ΑΠΘ, προτείνοντας σειρά μέτρων.
Σύμφωνα με τη μελέτη,  αν συνεχιστεί η παρατηρούμενη χαλάρωση και για το υπόλοιπο της θερινής περιόδου στο τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουμε γύρω στα 430 κρούσματα ημερησίως και συσσωρευτικά 22.000 κρούσματα από την αρχή της πανδημίας από τα 5420 που έχουμε σήμερα, ενώ εάν δεν ανακοπεί η πορεία εξάπλωσης του ιού, ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων θα φτάσει τα 573 στο τέλος Οκτωβρίου και αναμένεται να ξεπεράσει τα 700 ανά ημέρα μέχρι το τέλος του 2020.
Μάλιστα, με βάση τις προβλέψεις, διαφαίνεται μια συνεχής αύξηση των κρουσμάτων, η οποία έχει ήδη ξεπεράσει τα 150 νέα κρούσματα την ημέρα και εάν δεν ανακοπεί με την αυστηρή εφαρμογή των μέτρων που έχουν προταθεί τις προηγούμενες μέρες (χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, μέγιστος αριθμός ατόμων σε γάμους, μόνο καθισμένοι πελάτες σε μπαρ), θα φτάσει τα 260 νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου και στις 30 Σεπτεμβρίου ο συνολικός αριθμός τους από την έναρξη της πανδημίας στην Ελλάδα αναμένεται να διαμορφωθεί σε 22.000, οι θάνατοι θα είναι περίπου 660 και οι ημερήσιες ανάγκες για κλίνες ΜΕΘ θα είναι περίπου 210.
  Αυτά είναι τα δεδομένα που παρουσιάζει η ερευνητική ομάδα HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας και το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη, σε σχέση με τον υγειονομικό κίνδυνο από την Covid-19.
Η ανάλυση της δυναμικής της πανδημίας στη χώρα έδειξε ότι η σημερινή κατάσταση οφείλεται στη χαλάρωση στην εφαρμογή των μέτρων προστασίας, κοινωνικής απόστασης και προσωπικής υγιεινής από τον ελληνικό πληθυσμό σε συνδυασμό με τις αυξημένες ροές ασυμπτωματικών και προσυμπτωματικών φορέων λόγω του ανοίγματος των πυλών εισόδου της χώρας στη διάρκεια του Ιουλίου.
Μάλιστα, η έρευνα προειδοποιεί πως «έχουμε μπροστά μας το ενδεχόμενο σχεδόν τετραπλασιασμού σε διάστημα 2 μηνών (Αυγούστου- Σεπτεμβρίου) αν συνεχίσουμε να λειτουργούμε με τον ίδιο ρυθμό χαλαρότητας  σε ό,τι αφορά την εφαρμογή μέτρων κοινωνικής απόστασης, προστασίας και προσωπικής υγιεινής».
Για τη διαχείριση του υγειονομικού κινδύνου από την Covid-19, προτείνονται τα ακόλουθα μέτρα:
- H διατήρηση και μαζική εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης σε κλειστούς χώρους, εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, χώρους γραφείων (δημοσίων υπηρεσιών ή ιδιωτικών επιχειρήσεων) και άλλους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους συνάθροισης κοινού) και σε μέσα μαζικής μεταφοράς (με περιορισμό στο 50% της πληρότητάς τους και ανάλογη αύξηση των δρομολογίων για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού).
- Η αποφυγή άσκοπου συγχρωτισμού και μαζικών κοινωνικών εκδηλώσεων (απαγορεύοντάς τις και θέτοντας όριο 9-10 ατόμων για ιδιωτικές συναθροίσεις) και η τήρηση κανόνων κοινωνικής απόστασης και χρησιμοποίησης μέσων προστασίας σε χώρους θρησκευτικής λατρείας.
- Η υποχρεωτική και ορθή χρήση μάσκας από όλους σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και σε εξωτερικούς χώρους όπου κρίνεται αναγκαίο (εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, χώροι γραφείων (δημοσίων υπηρεσιών ή ιδιωτικών επιχειρήσεων) και άλλοι κλειστοί και ανοιχτοί χώροι συνάθροισης κοινού)
- Η υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους εργαζόμενους σε όλους τους εργασιακούς χώρους και μάλιστα οι μάσκες θα πρέπει να είναι διαθέσιμες και να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά με την ευθύνη του εργοδότη, ο οποίος θα πρέπει να φέρει το οικονομικό βάρος για τη διαθεσιμότητά τους. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να βοηθήσει με φορολογικές ελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις.
- Η τηλεργασία μεγάλου αριθμού δημοσίων υπαλλήλων (προτείνεται το 75%, αν είναι εφικτό)
- Εφαρμογή τεχνολογικών μέτρων, όπως η εγκατάσταση συσκευών απολύμανσης του αέρα στους εσωτερικούς χώρους σε εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, χώρους γραφείων,  (δημόσιων υπηρεσιών ή ιδιωτικών επιχειρήσεων) και άλλους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους συνάθροισης κοινού και σε χώρους θρησκευτικής λατρείας και τουλάχιστον σε  ιατρεία, οδοντιατρεία, φαρμακεία, γραφεία και σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος. Και πάλι θα μπορούσαν να δοθούν φορολογικά κίνητρα για την αγορά και χρήση/συντήρηση των συγκεκριμένων τεχνολογικών συστημάτων.   
-Η αυστηρή εφαρμογή αυτών των μέτρων για δύο μήνες με αύξηση του ύψους των διοικητικών προστίμων για την μη τήρηση των κανόνων κοινωνικής απόστασης και της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας προστασίας προτείνεται να ανέλθει στα 300 ευρώ.
- Η εντατικοποίηση των ελέγχων σε όλες τις πύλες εισόδου με ταυτόχρονη μείωση του χρόνου αντίχνευσης του ιού, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας και την ενεργοποίηση των πανεπιστημιακών εργαστηρίων για να αυξηθεί η ικανότητα ανίχνευσης του κορωνoϊού.
- Χρήση προηγμένων συστημάτων περιβαλλοντικής επιδημιολογίας σε περιβαλλοντικά μέσα όπως τα  αστικά ή ξενοδοχειακά λύματα , αλλά και σε υπέρλεπτα αιωρούμενα σωματίδια σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, που δυνητικά μπορούν να αποτελέσουν εστίες υπερμετάδοσης του SARS–CoV-2.
Τέλος, με δεδομένη την αρνητική επιδημιολογική εικόνα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, αναλύεται και η περίπτωση της εφαρμογής lockdown στην περιοχή της Θεσσαλονίκης μετά το Δεκαπενταύγουστο και μέχρι τις 31 Αυγούστου και σημειώνεται ότι «το μέτρο θα συνεισέφερε επιπλέον στη μείωση της διασποράς του ιού».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης