Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για τον κορωνοϊό στις 10/8 – Ποια μέτρα εξετάζονται για τον περιορισμό της εξάπλωσης

Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για τον κορωνοϊό στις 10/8 – Ποια μέτρα εξετάζονται για τον περιορισμό της εξάπλωσης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί στις 11:00 το πρωί της Δευτέρας (10/08/2020) καθοριστικής σημασίας τηλεδιάσκεψη για την επιδημία
Προ των πυλών κυβερνητικές αποφάσεις μετά και το αρνητικό ρεκόρ των 203 νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας την  Κυριακή 9/8/2020.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί στις 11:00 το πρωί της Δευτέρας (10/08/2020) καθοριστικής σημασίας τηλεδιάσκεψη για την επιδημία και τα μέτρα με σκοπό τον περιορισμό της.
Ο κ. Μητσοτάκης θα προεδρεύσει από το Μέγαρο Μαξίμου της τηλεδιάσκεψης για την επιδημία ενώ τραπέζι της συζήτησης θα βρεθεί η επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων στα πρότυπα του Πόρου.

Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι

Καθοριστικό θεωρείται το χρονικό διάστημα του Δεκαπενταύγουστου για τη λήψη νέων μέτρων αναχαίτισης του ιού.
Μεταξύ άλλων εξετάζεται να υπάρχει ωράριο στα bar και στα κέντρα διασκέδασης.
Αρχικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το μέτρο θα αφορά τοπικές κοινωνίες ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων.
Θεωρείται πιθανό τα bar να κλείνουν στις 23:00 σε μία προσπάθεια περιορισμού της διασποράς.
Ήδη ο Πόρος έχει τεθεί σε τοπικό lockdown που περιλαμβάνει:
Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23:00 έως τις 7:00 της επομένης.
Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες και λαϊκές αγορές.
Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
Μέγιστος αριθμός έως 4 άτομα σε τραπεζοκαθίσματα σε χώρους εστίασης. Εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού επιτρέπονται έξι άτομα.
Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλο το νησί, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
Τα μέτρα αποτελούν και τον οδηγό για όπου χρειαστεί να επιβληθεί καραντίνα σε τοπικό επίπεδο, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Η περίοδος των κρίσιμων αποφάσεων για το εάν χρειαστούν πιο δραστικά μέτρα είναι το διάστημα 20 με 22 Αυγούστου.
Οι ειδικοί θα έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα στις 7 με 9 ημέρες μετά τον Δεκαπενταύγουστο για το πώς εξελίσσεται η κατάσταση.
Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα είναι πιθανό η κυβέρνηση να λάβει και άλλα μέτρα ανάλογα με τα κρούσματα.
Η τηλεδιάσκεψη ίσως φέρει και άλλα μέτρα, όπως ο περιορισμός του αριθμού των καλεσμένων (100 σήμερα) σε γάμους και βαπτίσεις.

Σε εφαρμογή το μοντέλο Πόρου

Αξίζει να σημειωθεί, πως λίγες ώρες πριν από την τηλεδιάσκεψη ανακοινώθηκαν έκτακτα μέτρα για τον Αμπελώνα Λάρισας λόγω του έντονου επιδημιολογικού φορτίου,  που επιβεβαιώνουν το «μοντέλο Πόρου».

Ειδικότερα αποφασίστηκε:

 - Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23.00 έως τις 07.00 της επομένης.

- Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.

- Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

- Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α' βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

- Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλη την περιοχή τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Κοινή Υπουργική Απόφαση για την απαγόρευση των λιτανειών

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκε την Κυριακή (9/8/2020) η Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά στην αναστολή των λιτανειών εκτός των εκκλησιών στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Συγκεκριμένα δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Εσωτερικών, που αφορά στην αναστολή διεξαγωγής θρησκευτικών τελετών, οποιασδήποτε θρησκείας ή δόγματος, που πραγματοποιούνται μέσω της διενέργειας πομπής εκτός των χωρών θρησκευτικής λατρείας, έως και τις 31/8.
Την Παρασκευή (7/8) η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε μετά από εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, αποφασίστηκε να μπει τέλος για το επόμενο διάστημα στις λιτανείες και στους όρθιους θαμώνες στα κέντρα διασκέδασης.
Παράλληλα, αναστέλλονται και πάσης φύσεως εμποροπανηγύρεις.


Χαρδαλιάς: Αναμένουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων

«Έχουμε στη διάθεσή μας πλήθος μέτρων που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πριν αποφασιστεί η επιβολή lockdown» τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.
O ίδιος δεν απέκλεισε να αυστηροποιηθούν περαιτέρω μέτρα που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ, όπως το όριο των 100 καλεσμένων σε κοινωνικές τελετές και συναθροίσεις.
«Περιμένουμε να δούμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί ώστε να αποφασίσουμε για τα επόμενα βήματα» επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς, καθώς βαρόμετρο των όποιων κυβερνητικών αποφάσεων θα αποτελέσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα του Σαββατοκύριακου, τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση συζήτησης για την πιθανή επιβολή νέων περιορισμών την ερχόμενη Δευτέρα (10/8), στην καθιερωμένη πια τηλεδιάσκεψη, παρουσία Μητσοτάκη.
Ο κ. Χαρδαλιάς θεωρεί ότι μετά το lockdown των περασμένων μηνών, ο μικρός αριθμός κρουσμάτων, η χαλαρή διάθεση που χαρακτηρίζει το καλοκαίρι και η επιθυμία να «αφήσουμε την πανδημία πίσω μας» επέφεραν χαλάρωση στον πληθυσμό και μη τήρηση των μέτρων προστασίας.
Θεωρεί ότι η πολιτεία έλαβε έγκαιρα μέτρα κατά των καταστάσεων συνωστισμού -όπως τα πανηγύρια που απαγορεύτηκαν- ενώ όσον αφορά τους γάμους και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις όπου ισχύει το όριο των 100 καλεσμένων, δεν αποκλείει να παρθούν και νέα μέτρα, καθώς, όπως τόνισε, «περιμένουμε να δούμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί ώστε να αποφασίσουμε για τα επόμενα βήματα».
 
Τι θα γίνει με τη ΔΕΘ

Στην κυβέρνηση εξετάζεται ακόμα και η ματαίωση της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).
Το ενδεχόμενο αυτό μάλιστα συζητήθηκε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς με τον επικεφαλής λοιμωξιολόγο, Σωτήρη Τσιόδρα, τον περιφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Απόστολο Τζιτζικώστα και τον δήμαρχο της συμπρωτεύουσας, Κωνσταντίνο Ζέρβα.
Με τη Θεσσαλονίκη να είναι η δεύτερη πόλη μετά την Αθήνα στη λίστα με τα περισσότερα κρούσματα, η ματαίωση της ΔΕΘ μοιάζει πολύ πιθανή, όπως πιθανό είναι και το ενδεχόμενο επιβολής περαιτέρω μέτρων, μεταξύ των οποίων ίσως θα υπάρξει αλλαγή στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων της πόλης.
Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ που αφορούν στη Θεσσαλονίκη, τα κρούσματα κορωνοϊού έχουν παρουσιάσει μεγάλη αύξηση στο δεύτερο μισό του Ιουλίου και τις πρώτες μέρες του Αυγούστου, αφού από τις 16 έως τις 31 Ιουλίου, καταγράφηκαν 85 κρούσματα.
 

bankingnews.gr

BREAKING NEWS