Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ένταση σε Αιγαίο και επιδείνωση κορωνοιού παρέσυραν τράπεζες έως -8% και ΧΑ -2,42% στις 617 μον. – Καθοδική διάσπαση των 600 μον. οδηγεί στις 580 μον.

Ένταση σε Αιγαίο και επιδείνωση κορωνοιού παρέσυραν τράπεζες έως -8% και ΧΑ -2,42% στις 617 μον. – Καθοδική διάσπαση των 600 μον. οδηγεί στις 580 μον.
Ο Γενικός Δείκτης υπό το βάρος της έντασης με την Τουρκία και την επιδείνωση του κορωνοιού διέσπασε καθοδικά τις 630 μονάδες, ανοίγει ο δρόμος για τις 600 μονάδες
(upd15) Σημαντικές απώλειες αλλά χωρίς μεγάλη συναλλακτική δραστηριότητα και χωρίς στοιχεία πανικού, καταγράφηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο που υποχώρησε στις 617 μονάδες, με επίκεντρο την τουρκική προκλητικότητα που διατηρείται στο Αιγαίο και επηρεάζει την επενδυτική ψυχολογία.
Η κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία αποθάρρυνε τους επενδυτές.
Αρνητικά επέδρασε στο ελληνικό χρηματιστήριο και η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, αλλά και τα νέα μέτρα περιορισμού που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Η Ελλάδα βρέθηκε στο αρνητικό επίκεντρο με τον κορωνοιό και από χώρα πρότυπο ήδη στιγματίζεται στα διεθνή μέσα ενημέρωσης λόγω της αύξησης των κρουσμάτων.
Ο Γενικός Δείκτης έχασε την πρώτη στήριξη των 630 μονάδων ανοίγοντας το δρόμο για τις 600 μονάδες.
Η καθοδική διάσπαση των 600 μονάδων θα έρθει εάν υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στο Αιγαίο.

Στις τράπεζες, συνεχίστηκαν οι πιέσεις με απώλειες που έφτασαν το -5% έως -7,5% σε Εθνική και Πειραιώς, ενώ η Eurobank εμφάνισε στηρίξεις στα 0,3650 με 0,3680 ευρώ.
Συνολικά οι τραπεζικές μετοχές έχουν κατακρημνιστεί απόρροια των σοβαρών παθογενειών στον κλάδο, της ανάγκης για νέα κεφάλαια και βεβαίως στις διάχυτης ανησυχίας για την πορεία της οικονομίας.
Οι τράπεζες έχουν χρηματιστηριακή αξία 3,5 δισεκ. ευρώ ενώ τα συνολικά τους assets είναι 260 δισεκ. ευρώ και τα κεφάλαια τους 29,2 δισεκ.
Είναι προφανές ότι υπάρχει τραπεζικό πρόβλημα στο ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο επιδεινώνεται κάθε φορά που υπάρχει κάποια αρνητική είδηση στην Ελλάδα.
Πτωτικά κινήθηκε το σύνολο των μη τραπεζικών blue chips με Aegean -5,56% και Μυτιληναίο -4,8%, την Βιοχάλκο -4,77% κ.α. και με τις συναλλαγές  σε χαμηλά επίπεδα απουσία ξένων επενδυτών.
Εξαίρεση αποτέλεσε η Τέρνα Ενεργειακή που σημείωσε κέρδη +2,21% στα 12 ευρώ.

Κλιμακώνει η Τουρκία...

Έντονες είναι οι ανησυχίες καθώς η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο με το Oruc Reis να πλέει προς την Κάρπαθο, συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων.
Προηγήθηκε η έκδοση νέας τουρκικής Navtex για έρευνες του Οruc Reris, σε περιοχή νοτίως του συμπλέγματος της Μεγίστης, στην ελληνική ΑΟΖ.
H NAVTEX ενεργοποιείται από σήμερα, 10 Αυγούστου, και θα ισχύει έως και τις 23 Αυγούστου.
Επίσης, από σήμερα το πρωί, στις 05:00, ενεργοποιείται και η Navtex για την άσκηση με πραγματικά πυρά των τουρκικών πολεμικών πλοίων.
Υπό αυτό το πρίσμα συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση.
Αυτή την ώρα συνεδριάζει αυτή την ώρα στο ΓΕΕΘΑ το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, με Θέμα την κτίμηση της κατάστασης όπως διαμορφώνεται μετά από τη νέα πρόκληση των Τούρκων στη περιοχή νότια του Καστελόριζου και της Καρπάθου.

Επιδείνωση κρουσμάτων κορωνοιού στην Ελλάδα

Επιδείνωση κρουσμάτων κορωνοιού καταγράφονται στην Ελλάδα, οδηγώντας τα διεθνή μέσα ενημέρωσης από υμνητές της Ελλάδος έχουν μετατραπεί σε επικριτές.
Είναι αληθές ότι η Ελλάδα στην δεύτερη φάση παρουσιάζει επιδείνωση αλλά ήταν αναπόφευκτο επειδή πόνταρε στον τουρισμό.
Στην προσπάθεια να διαχειριστεί το οικονομικό σοκ η κυβέρνηση προχώρησε σε σπασμωδικές κινήσεις.

Χωρίς αλλαγές η αναδιάρθρωση διεκτών για τον MSCI

Στο μεταξύ στις 12 Αυγούστου ο MSCI θα ανακοινώσει την τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών.
Σήμερα ο MSCI Greece αριθμεί μόλις 4 ελληνικές μετοχές και συγκεκριμένα τις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo και Motor Oil.
Στην αγορά υπάρχουν σενάρια για αύξηση αυτού του αριθμού αλλά κάποιοι αναλυτές σημειώνουν με νόημα πως σε αυτή την αναδιάρθρωση δεν υπάρχει ελληνικό ενδιαφέρον.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα


Σταθεροποίηση καταγράφηκε στην αγορά ομολόγων με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 1,08% -  επιτόκιο έκδοσης 1,57% στις 9 Ιουνίου 2020  - και το ιταλικό 10ετές στο 0,99%  και με το μεταξύ τους spread στις 9 μονάδες βάσης...
Σταθεροποίηση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 151 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6692 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Το κλίμα αβεβαιότητας που προκαλούν ένταση στο Αιγαίο και κορωνοιός παρέσυραν πτωτικά το ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο κατέγραψε μεγάλες απώλειες.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο σημείωσε σημαντική πτώση -2,42% στις 617 μονάδες έχοντας υψηλό στις 627,79 μονάδες και χαμηλό 613,75 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και έχει επικεντρωθεί στο τραπεζικό κλάδο.   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 42,1 εκατ. ευρώ, ο όγκος 38,2 εκατ.  τεμάχια εκ των οποίων τα 30,5 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης διέσπασε την πρώτη στήριξη των 630 μονάδων και ακολουθούν οι 610 και οι 600 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 650 μονάδες και ακολουθούν οι  660 και οι 680 μονάδες.
Καθοδική διάσπαση των 600 μονάδων θα οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη στις 580 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης πέριξ των 310 μονάδων, με πρώτη στήριξη τις 300 μονάδες και ακολουθούν οι 295-285 και ακολουθούν οι 275-265  
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 330-335 μονάδες και ακολουθούν οι 350 μονάδες.

Τι περιλαμβάνουν τα προσχέδια των τραπεζών για τα κόκκινα δάνεια

Περιλήψεις των πλάνων τους για τα κόκκινα δάνεια και όχι ολόκληρη τη στρατηγική τους θα ξεδιπλώσουν οι ελληνικές τράπεζες το Σεπτέμβριο 2020 στον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των Τραπεζών - SSM μιας και πρόκειται για τις μόνες ευρωπαϊκές τράπεζες που θα δώσουν τα σχέδιά τους δύο φορές μία το Σεπτέμβριο του 2020 και μία το Μάρτιο του 2021 μαζί και με τις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες.
Με χαλαρή ατζέντα σύμφωνα με mail που έλαβαν οι Eλληνικές τράπεζες την περασμένη εβδομάδα θα καταρτισθούν οι αναφορές αλλά και τα τριετή σχέδια των ελληνικών τραπεζών το Σεπτέμβριο στον SSM.
Οπως εξηγεί στην επιστολή- mail προς τις ελληνικές τράπεζες, με δεδομένο πως όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες - μαζί και οι ελληνικές - θα δώσουν πλήρη στοιχεία για τα NPEs το Μάρτιο του 2021, το Σεπτέμβριο, η υποβολή στοιχείων θα περιοριστεί σε κάποιους πίνακες.
Οι πίνακες αυτοί  θα αναφέρονται:
- Στη διάρκεια ζωής των NPEs
- Στις επικείμενες επιδράσεις του Covid σε ρυθμισμένα δάνεια και μη δάνεια
- Στα  νέα κόκκινα δάνεια
- Στις προγραμματισμένες  πωλήσεις NPEs.

H επικαιρότητα

Στη λήψη νέων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού προχωρά η ελληνική κυβέρνηση, διαπιστώνοντας νέα έξαρση της νόσου σε ολόκληρη την χώρα, όπου οι νεκροί φτάνουν τους 212 και τα κρούσματα τα 5.623.
Ο κ. Μητσοτάκης προέδρευσε από το Μέγαρο Μαξίμου τηλεδιάσκεψης για την επιδημία ενώ τραπέζι της συζήτησης θα βρεθεί η επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων στα πρότυπα του Πόρου.
Την Κυριακή 9/8/2020 καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο 2020 με 203 μολύνσεις.
Παράλληλα αυξήθηκαν στους 22 οι διασωληνωμένοι.
Την ίδια ώρα, για εφιαλτικό φθινόπωρο στην Ελλάδα και ημερήσιο ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων που θα ξεπερνά τα 700 μέχρι το τέλος του 2020, σε περίπτωση που δεν ανακοπεί η πορεία εξάπλωσης του κορωνοϊού, κάνουν λόγο οι προβλέψεις από την ερευνητική ομάδα HERACLES και το ΑΠΘ, προτείνοντας σειρά μέτρων.
Στο μεταξύ, ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε ότι είναι πρακτικά αδύνατον να αναπληρωθούν στο ακέραιο τα εισοδήματα όσων επλήγησαν από την πανδημία, διαφορετικά δεν θα μιλούσαμε για ύφεση.
Αναφερθείς στα μέτρα ανακούφισης πολιτών και επιχειρήσεων, είπε χαρακτηριστικά ότι από το πρόγραμμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ΙΙ, ενισχύθηκαν περισσότερες από 19.000 επιχειρήσεις στα νησιά με ποσό πάνω από 400 εκ. ευρώ.
Αποκάλυψε δε ότι στο πρόγραμμα Επιστρεπτέας Προκαταβολής ΙΙΙ που θα ακολουθήσει θα διευρυνθούν τα κριτήρια για τους δικαιούχους με τον συνολικό προϋπολογισμό να υπερβαίνει το 1 δις ευρώ.
Σε ότι αφορά το πρόγραμμα «Γέφυρα» για την επιδότηση δανειοληπτών που επλήγησαν από τον κορονοϊό, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι μέσα σε 5 ημέρες, υπέβαλλαν αιτήσεις 20.366 δανειλήπτες, όταν στο αντίστοιχο πρόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης είχαν ωφεληθεί 6-7 χιλιάδες δανειολήπτες μέσα σε 13 μήνες.

Ήπια άνοδος στις αγορές με το βλέμμα σε ΗΠΑ - Κίνα

Ήπια ανοδικά κινούνται σήμερα 10/8 τα διεθνή χρηματιστήρια, μετά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να υπογράψει μια σειρά εκτελεστικών προεδρικών διαταγμάτων τα οποία επεκτείνουν ορισμένα οικονομικά μέτρα ανακούφισης από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται και στην λιμακούμενη ένταση ΗΠΑ - Κίνας.
Η Wall Street έρχεται από μία ισχυρή εβδομάδα, με τον Dow Jones να ενισχύεται κατά 3,8%, τον S&P 500 +2,5%, ενώ ανάλογα ήταν και τα κέρδη του Nasdaq.
Ο S&P 500 απέχει πλέον μόλις 1,2% από τα ιστορικά υψηλά του της 19ης Φεβρουαρίου 2020.
Ο δείκτης Dow Jones
Ο δείκτης S&P 500
Ο δείκτης Nasdaq
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - ενισχύεται στις 22,7 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX διαπραγματεύεται στο +0,1% και τις 12.684 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει οριακή μεταβολή -0,1% στις 19.505 μονάδες.

Πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα

Πιέσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές αλλά με τις χαμηλές συναλλαγές να συνεχίζονται
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική διαπραγματεύτηκε στα 1,08 ευρώ, με πτώση -6,17% με όγκο 2,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 987 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,4950 ευρώ, με πτώση -4,62%, με όγκο 9,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 764 κατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 14/5/2020 στα 0,4860 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,10 ευρώ, με πτώση -7,56% με όγκο 1,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 480 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,37 ευρώ, με πτώση -1,3% με όγκο 15,9 εκατ τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,37 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρέθηκε στα 0,52 ευρώ, με πτώση 6,64% και με κεφαλαιοποίηση 232 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1690 ευρώ, με πτώση -6,42% και όγκο 310 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 77 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στα 12,96 ευρώ με απώλειες 0,77% και κεφαλαιοποίηση 251 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Απώλειες κατέγραψαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι Μυτιληναίος και Aegean.
H Coca Cola έκλεισε στα 23,16 ευρώ με πτώση -1,40% και κεφαλαιοποίηση στα 8,57 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,86 ευρώ, με πτώση -1,08% και αποτίμηση 6 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,7020 ευρώ, με πτώση -4,59% και αποτίμηση 858 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,19 ευρώ, με πτώση -2,01% και κεφαλαιοποίηση 508 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 7,7550 ευρώ με πτώση -3,06% και αποτίμηση 2,59 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,20 ευρώ, με πτώση -0,36% και κεφαλαιοποίηση 923 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,10 ευρώ, με πτώση -4,67% και κεφαλαιοποίηση 1,55 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 11,31 ευρώ, με πτώση -0,79% και κεφαλαιοποίηση 1,25 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,70 ευρώ με πτώση -4,82% και κεφαλαιοποίηση 1,10 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,84 ευρώ με πτώση -2,82% και κεφαλαιοποίηση 2,15 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,40 ευρώ, με πτώση -2,44% και κεφαλαιοποίηση 681 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0511 ευρώ, με πτώση -3,40% και κεφαλαιοποίηση 50 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετες στο 1,03% με το Ιταλικό 0,93% - Στα 11 δισ τα ελληνικά ομόλογα που έχει αγοράσει η ΕΚΤ

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 10 Αυγούστου 2020 στα ελληνικά ομόλογα, παρά το κλίμα έντασης με την Τουρκία οι επενδυτές των ομολόγων στηρίζονται στην ασφάλεια της ΕΚΤ.
Μέσω του προγράμματος πανδημίας η ΕΚΤ έχει αγοράσει 11 δισεκ. ελληνικά ομολόγα ενώ δυνητικά μπορεί να φθάσει στα 25 δισ
Τα ελληνικά και Ιταλικά ομόλογα έχουν σημειώσει την μεγαλύτερη κίνηση με το μεταξύ τους spread στις 10 μονάδες βάσης.
Σε αντίθεση με την χρηματιστηριακή αγορά όπου η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, στην αγορά ομολόγων το κλίμα παραμένει σταθερό λόγω της χειραγώγησης της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος Πανδημίας.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές ομόλογο έχει απόδοση 1,03% με το αμερικανικό 10ετές 0,56% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 10 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 75 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,47 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,07% με απόδοση αγοράς 0,09% και απόδοση πώλησης 0,05%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 108,28 μονάδες βάσης και απόδοση 0,14%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,75 μονάδες βάσης και απόδοση 0,20% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Αυγούστου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,39 μονάδες βάσης και απόδοση 0,38% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,77 μονάδες βάσης και απόδοση 0,54%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 108,24 μονάδες βάσης και απόδοση 0,73%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,16 μονάδες βάσης και απόδοση 0,82% με απόδοση αγοράς 0,84% και απόδοση πώλησης 0,80%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 124,37 μονάδες βάσης και απόδοση 0,91% με απόδοση αγοράς 0,93% και απόδοση πώλησης 0,89%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 έχει μέση τιμή 104,35 και μέση απόδοση 1,03% με απόδοση αγοράς 1,05% και απόδοση πώλησης 1,01%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 131,69 μονάδες βάσης και απόδοση 1,16%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 109,18 μονάδες βάσης και 1,18% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 138,65 μονάδες βάσης και απόδοση 1,36%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 149,71 μονάδες βάσης και απόδοση 1,48%
Το ιστορικό χαμηλό 1,44% σημειώθηκε στις 7 Ιουλίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 156 μονάδες βάσης από 157 μονάδες βάσης...
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 159 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.692 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,58% ή 159 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της ευρωζώνης

Σταθεροποίηση καταγράφονται σήμερα 10/8 στις τιμές ομολόγων της ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 10 Αυγούστου 2020 στο 0,93%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 10/8/2020 στο -0,52% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,16% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,28% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,26% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,93% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,82%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης