Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

H Τουρκία κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο με το Oruc Reis και 24 πολεμικά πλοία με στόχο… την αποκλιμάκωση - Στο προσκήνιο Barbaros και Yavuz

H Τουρκία κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο με το Oruc Reis και 24 πολεμικά πλοία με στόχο… την αποκλιμάκωση  - Στο προσκήνιο Barbaros και Yavuz
Η Τουρκία ακόμη μια φορά παίζει παιχνίδια εντυπώσεων στο Αιγαίο
(upd7) Η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο με στόχο να… την αποκλιμακώσει.
Παρ΄ ότι το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis βρίσκεται ήδη 22 μίλια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας όλος ο σχεδιασμός των Τούρκων… δεν υποδηλώνει κλιμάκωση.
Και ενώ δεν είναι μόνο το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis που πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο, τόσο το Yavuz όσο και το Barbaros έχουν κινητοποιηθεί περικυκλώνοντας ουσιαστικά την Κύπρο.

Αν και έχουν παραταχθεί είτε συνοδεύοντας το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis είτε υλοποιούν ναυτικές ασκήσεις 24 πολεμικά πλοία της Τουρκίας σε απόσταση 30-40 ναυτικά μίλα… η πιθανότητα θερμού επεισοδίου μειώνεται.
Η Ελλάδα έχει παρατάξει 6 πολεμικά πλοία τα οποία παρακολουθούν από απόσταση.  
Η Τουρκία με διάφορες φωτογραφίες και video που δημοσιεύει προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμακα αλλά στην πράξη στόχος είναι η αποκλιμάκωση, θέλουν να φέρουν την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Συν τοις άλλοις για τους Τούρκους η κίνηση της Ελλάδος να ανακηρύξει ΑΟΖ με την Αίγυπτο θεωρήθηκε εχθρική πράξη και για λόγους εσωτερικών εντυπώσεων ξεκίνησε ένα επικοινωνιακό show.
Οι τούρκοι υποστηρίζουν ότι «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα στο πλαίσιο της αποφασιστικότητάς τους να προστατεύσουν τα δικαιώματα, και τα συμφέροντά μας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας».
Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki deniz yetki alanlarında sismik araştırma faaliyetine başlayan MTA ORUÇ REİS araştırma gemisine Türk Deniz Kuvvetleri tarafından refakat ve koruma sağlanmaktadır
Πάντως όπως αναφέρουν ειδικοί η παρουσία του Oruc Reis να συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά πλοία δεν είναι τίποτε άλλο από κινήσεις εντυπώσεων μιας Τουρκίας που αγωνιά τόσο για τον αποκλεισμό της στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Image

https://www.pronews.gr/sites/default/files/styles/default-inner/public/article/2020/8/10/image_from_ios_1.jpg?itok=kloqDVFo

Image

Image
Η Τουρκία πάντως επιδιώκει διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα θα θέσει 6 άξονες  ποντάροντας ότι στο τέλος κάτι θα κερδίσει.
Η Τουρκία δεν είναι έτοιμη για πόλεμο αλλά ούτε και η Ελλάδα.

 1)Δεν μπορεί ένα νησί που απέχει 2 χιλιόμετρα από την Τουρκία και είναι ελληνικό το Καστελόριζο να έχει ΑΟΖ αποκλειστική οικονομική ζώνη.
Κατά τους τούρκους το Καστελόριζο απέχει 360 μίλια από την ηπειρωτική Ελλάδα και δεν μπορεί να αποτελεί εμπόδιο στα σχέδια για τουρκική ΑΟΖ.
Να σημειωθεί ότι με την ανακήρυξη ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου το Καστελόριζο βρέθηκε σε γκρίζα ζώνη.

2)Για την Τουρκία υφίσταται θέμα ευρύτερο για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες δηλαδή, αποκλειστική οικονομική ζώνη, χωρικά ύδατα, υφαλοκρηπίδα κ.α.

3)Η Ελλάδα εάν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια θα αποκτήσει τον έλεγχο του 58% της θαλάσσιας περιοχής του Αιγαίου και η Τουρκία μόλις 21%.
Το υπόλοιπο ποσοστό είναι διεθνή χωρικά ύδατα.

4) Η Ελλάδα παραβιάζει συστηματικά την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου αλλά και της Κύπρου ενάντια σε όλες τις Συνθήκες που έχουν υπογραφεί.

5)Η Τουρκία επιδιώκει καθαρή πρόσβαση στο Αιγαίο.
Αν και η Γαλάζια Πατρίδα των Τούρκων είναι κάτι σαν την μεγάλη ιδέα των ελλήνων για την Κωνσταντινούπολη και Μικρά Ασία, στην πράξη οι Τούρκοι θα θέσουν ξεκάθαρα στις διαπραγματεύσεις με τους έλληνες δυνατότητα πρόσβασης στο Αιγαίο.
55
6)Η Τουρκία υποστηρίζει ότι υπάρχει και η Βόρεια Κύπρος η οποία έχει δικαιώματα.
Το ζήτημα  της αποστρατιωτικοποίησης εσχάτως και ειδικά στην Κύπρο απασχολεί τους τούρκους.
Κατά το Dogu Akdeniz Politik που απηχεί την μεγάλη ιδέα της Τουρκίας για την Γαλάζια Πατρίδα αναφέρει ότι ο συστηματικός στρατιωτικός εξοπλισμός υπερβαίνει τον αμυντικό σκοπό της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης (GASC) και αποτελεί σοβαρή απειλή στην περιοχή.
Η ελληνική διοίκηση, η οποία προσπαθεί να μετατρέψει το νησί της Κύπρου σε οπλοστάσιο, συνεχίζει τις δραστηριότητές της με ταχύτητα.
Η ελληνική διοίκηση αύξησε τη χερσαία και θαλάσσια ισχύ της αγοράζοντας βαριά όπλα από τη Σερβία και τη Γερμανία και δύο πολεμικά πλοία από τη Γαλλία.
Ενώ η εξοπλιστική δραστηριότητα συνεχίζεται, υπογράφηκε επιστολή προθέσεων μεταξύ της Νότιας Κύπρου και της Γαλλίας για διευρυμένη στρατηγική συνεργασία προκειμένου να ενισχυθεί η ναυτική ικανότητα της ελληνοκυπριακής διοίκησης.
Η Γαλλία σχεδιάζει μόνιμη ναυτική βάση στην Νότια Κύπρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης