Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ζητείται ρευστό για να χρηματοδοτηθεί το φθινοπωρινό πακέτο μέτρων - Πιθανή έξοδος στις διεθνείς αγορές με νέο 5ετές στις 1/9

Ζητείται ρευστό για να χρηματοδοτηθεί το φθινοπωρινό πακέτο μέτρων - Πιθανή έξοδος στις διεθνείς αγορές με νέο 5ετές στις 1/9
Η έξαρση του κορωνοϊού απειλεί με βαθύτερη ύφεση την ελληνική οικονομία, ενώ θέτει σε κατάσταση συναγερμού το οικονομικό επιτελείο για τη λήψη ενός νέου πακέτου μέτρων
Η έξαρση του κορωνοϊού απειλεί με βαθύτερη ύφεση την ελληνική οικονομία, ενώ θέτει σε κατάσταση συναγερμού το οικονομικό επιτελείο για τη λήψη ενός νέου πακέτου μέτρων για τη στήριξη εργαζόμενων, επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
Το θέμα είναι ότι το δεύτερο κύμα της πανδημικής κρίσης ήρθε πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι περίμενε η κυβέρνηση και μάλιστα σε μια στιγμή όπου η στάθμη των ταμειακών διαθεσίμων στον προϋπολογισμό έχει αρχίσει να υποχωρεί επικίνδυνα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Γενικό Λογιστήριο βρίσκονται σε μια διαρκή αναζήτηση εργαλείων για την ενίσχυση της ρευστότητας του Δημοσίου ώστε να μη βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο, καθώς το «μαξιλάρι» των εσόδων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί έχει πέσει στα 33 δισ. ευρώ από 37 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιούνιο.
Σε αυτό το πλαίσιο στο υπουργείο Οικονομικών και σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) επιταχύνουν τα σχέδια εξόδου στις διεθνείς αγορές σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτούν το θετικό momentum που καταγράφεται στους ελληνικούς τίτλους. Παρά τη νέα κλιμάκωση των εντάσεων με την Αγκυρα τα επιτόκια δανεισμού παρέμειναν χαμηλά, με την απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου να κινείται οριακά πάνω από το 1%, ενώ τις προηγούμενες μέρες είχε φτάσει ακόμη και σε προ πανδημίας επίπεδα (κάτω από το 1%).
Το ενδιαφέρον βέβαια συγκεντρώνει το ελληνικό 5ετές, η απόδοση του οποίου κινείται χαμηλά στην περιοχή του 0,242 και είναι ο τίτλος που θεωρείται υποψήφιος για τη νέα έξοδο στις αγορές.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, στο υπουργείο Οικονομικών δεν επιθυμούν -τουλάχιστον σε αυτή τη φάση– έξοδο με ένα ομόλογο μεγαλύτερης διάρκειας και έτσι αν δεν ευοδωθούν τα σενάρια για re-opening κάποιας προηγούμενης έκδοσης θα προχωρήσουν στην έκδοση ενός νέου 5ετούς ομολόγου.
Ο χρόνος έκδοσης θα γίνει το συντομότερο δυνατό, πιθανότερα αρχές Σεπτεμβρίου 2020 και πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων στις 4 Σεπτεμβρίου για την πορεία της οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 που θα δείχνουν ύφεση πάνω από 15%-16% από μόλις 1,6% που ήταν στο πρώτο.
Εξάλλου το ζητούμενο δεν είναι μόνο να γεμίσουν τα άδεια κρατικά ταμεία αλλά να διατηρηθεί η σχέση με την επενδυτική κοινότητα. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν προχωρήσει σε νέα αναθεώρηση των σχεδίων τους εντάσσοντας μέσα σε αυτά και τα 650 εκατ. ευρώ από τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης και θα εκταμιευθούν τον Δεκέμβριο με την ολοκλήρωση της 8ης αξιολόγησης.
Πρόκειται για λεφτά τα οποία θα χρησιμοποιηθούν και αυτά με τη σειρά τους για την αναχαίτιση των συνεπειών από την κρίση. Αλλωστε στο κυβερνητικό στρατόπεδο πληθαίνουν και εντείνονται οι ανησυχίες ότι η αυξητική τάση των κρουσμάτων ανατρέπει τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις για την έκταση και το είδος των παρεμβάσεων. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που παρακολουθούν καθημερινά τις εξελίξεις δεν αποκλείουν ο κορονοϊός να ανοίξει νέες πληγές στον παραγωγικό ιστό της χώρας και να εντείνει τους δημοσιονομικούς κραδασμούς με επιδείνωση της υστέρησης των φορολογικών εσόδων λόγω πτώσης της κατανάλωσης.
Τα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες με το κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις 12 τη νύχτα σε πολλές περιοχές της χώρας σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είναι ορατό πλέον το ενδεχόμενο γενίκευσης των μέτρων, ακόμα και της επιβολής τοπικών lockdown, εκ των πραγμάτων δημιουργούν σκηνικό ρευστότητας και αυξάνουν τις αβεβαιότητες για την πορεία του προϋπολογισμού που έχει ήδη εκτροχιαστεί.
Ο λογαριασμός της ζημιάς έχει ξεπεράσει τα 6,1 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου, ενώ σε αχαρτογράφητα νερά βαδίζουν οι εισπράξεις του Ιουλίου μετά τις χαμηλές πτήσεις των εσόδων από τον τουρισμό και τις συναφείς δραστηριότητες.
Η πυξίδα του ελλείμματος στο ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης δείχνει ήδη στα 6,8 δισ. ευρώ, ενώ ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής για το Ταμείο Ανάκαμψης Θεόδωρος Σκυλακάκης προέβλεψε πρόσφατα ότι το πρωτογενές έλλειμμα το 2020 θα κινηθεί -αν δεν το ξεπεράσει- στο 5% του ΑΕΠ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης