Τελευταία Νέα
Πολιτική

Συναγερμός στο Μέγαρο Μαξίμου - H Ελλάδα ζητά σύγκληση Συμβουλίου ΥΠΕΞ της ΕΕ για Τουρκία - Επικοινωνία Μητσοτάκη με πολιτικούς αρχηγούς

Συναγερμός στο Μέγαρο Μαξίμου - H Ελλάδα ζητά σύγκληση Συμβουλίου ΥΠΕΞ της ΕΕ για Τουρκία - Επικοινωνία Μητσοτάκη με πολιτικούς αρχηγούς
Η Ελλάδα ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ
(upd5) Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου μετά την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο με την παρουσία του τουρκικού Oruc Reis.  
Η κατάσταση κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σε διπλωματικό πυρετό, καθώς το τουρκικό ερευνητικό σκάφος έχει βγάλει καλώδια προκειμένου να προχωρήσει τα επόμενα βήματα.
Ωστόσο, όπως υποστηρίζει η Αθήνα, το τουρκικό σκάφος δεν μπορεί να διεξάγει έρευνες λόγω του θορύβου που προκαλείται από τις πολλές ναυτικές μονάδες που πλέουν στην περιοχή.
Στην περιοχή βρίσκονται επίσης δυνάμεις του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που παρακολουθούν στενά το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, ενώ κάθε περίπου 15 λεπτά εκπέμπονται μηνύματα με τα οποία ζητείται η απομάκρυνσή του από την περιοχή.

Σύγκληση Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων ζητά η Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση ζητά την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου και θα τεθούν επί τάπητος οι προκλήσεις της Τουρκίας.
Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια της έκτακτης σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.

Επικοινωνία Μητσοτάκη με Σακελλαροπούλου

Σήμερα το πρωί, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την οποία και ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ακολούθησε ο γύρος τηλεφωνικών επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς ώστε να τους ενημερώσει για την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και το τι διημείφθη στις διπλωματικές του επαφές.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «σταθερή επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη είναι η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων και ο εποικοδομητικός διάλογος για τα εθνικά θέματα».
Σημειώνεται πως αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα λίγων ημερών που ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για τα ελληνοτουρκικά.
Είχαν προηγηθεί τετ α τετ συζητήσεις στις 23 Ιουλίου μετά την έκδοση Navtex για έρευνες σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπου διαπιστώθηκε σε γενικότερες γραμμές κλίμα συναίνεσης και εθνικής ομοψυχίας, χωρίς ωστόσο να λείπουν παραινέσεις για διαφοροποιήσεις στην εξωτερική πολιτική.

Ο Τσίπρας ζητά σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών

Αιχμές για ανυπόστατα επιχειρήματα από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά την παρουσία του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο άφησε ο Αλέξης Τσίπρας σε δήλωση του μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη να σταματήσει να διαρρέει ανυπόστατα επιχειρήματα, όπως ότι οι έρευνες του Τουρκικού σκάφους εμποδίζονται ή και ακυρώνονται από το θόρυβο των παρακείμενων Τουρκικών πλοίων.
Αυτό που μας απασχολεί δεν είναι η ποιότητα των Τουρκικών ερευνών, αλλά το γεγονός ότι το Oruc Reis παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε ανάρτηση του στο facebook.
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας ζήτηση τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και επεσήμανε ότι «σε αυτήν την κρίσιμη φάση για τα εθνικά μας θέματα είναι απολύτως απαραίτητη η χάραξη εθνικής στρατηγικής».

Image

Γεννηματά: Απαιτείται εθνική γραμμή και αρραγές εσωτερικό μέτωπο απέναντι στην Τουρκία

«Απαιτείται εθνική γραμμή και αρραγές εσωτερικό μέτωπο που έπρεπε από καιρό να έχει διαμορφωθεί, όπως επίμονα έχουμε υποδείξει».
Στην επισήμανση αυτή καταλήγει η δήλωση της Φώφης Γεννηματά, μετά και την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο.
Το πλήρες κείμενο της δήλωσης της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής έχει ως εξής:
«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σήμερα έμπρακτη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της από την Τουρκία.
Η κυβέρνηση έχει εθνικό χρέος να την αποτρέψει.
Με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα ώστε να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα σε βάρος της χώρας μας με την παραμονή του Oruc Reis στις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες», επισημαίνει επίσης και συνεχίζει: «Όπως έχουμε τονίσει η ξεκάθαρη και σταθερή ελληνική στάση μπορεί να εξασφαλίσει τον πιο ενεργό ρόλο της ΕΕ και να μην επιτρέψει τη συνέχιση της αδράνειας του ΝΑΤΟ.
Οι κυρώσεις έπρεπε να έχουν ήδη αποφασιστεί.
Το ΝΑΤΟ να μην παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο, να σταματήσει την πολιτική των ίσων αποστάσεων.
Δεν μπορεί να κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι ένα κράτος-μέλος υφίσταται προσβολή των κυριαρχικών του δικαιωμάτων από άλλο μέλος της συμμαχίας.
Όμως τούτη την ώρα», καταλήγει η δήλωση της Φ. Γεννηματά, «που διακυβεύονται θεμελιώδη συμφέροντα και δικαιώματα της χώρας, η κυβέρνηση της ΝΔ, δείχνει να μην έχει ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική.
Οι επιλογές της αναιρούν η μια την άλλη, η πολιτική της διακρίνεται από αστάθεια και αντιφάσεις.
Σε αυτά τα κρίσιμα εθνικά θέματα απαιτείται εθνική γραμμή και αρραγές εσωτερικό μέτωπο που έπρεπε από καιρό να έχει διαμορφωθεί, όπως επίμονα έχουμε υποδείξει».

Κουτσούμπας:  Η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ υποθάλπουν την επιθετικότητα της Τουρκίας

«Όλοι αυτοί στους οποίους η κυβέρνηση απευθύνεται για την αποκλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και στους οποίους εμπιστεύεται την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, δηλαδή η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ, είναι οι ίδιοι που περιπλέκουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση, ανάβουν τη φωτιά σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο και τελικά υποθάλπουν την επιθετικότητα της Τουρκίας για τα δικά τους συμφέροντα» ανέφερε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΚΕ, ο κ. Κουτσούμπας εξέφρασε την ανησυχία του κόμματός του για τη συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου, για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, «αφού πρόκειται για τμηματική οριοθέτηση που αφήνει αδιευκρίνιστο το τι ανήκει σε ποιον από τη Ρόδο και ανατολικά μέχρι το Καστελόριζο και μειωμένη επήρεια ακόμα και για την Κρήτη».
«Η συμφωνία είναι ενταγμένη στις γενικότερες επιδιώξεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και ανοίγει την όρεξη για τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας» επισήμανε στον πρωθυπουργό ο γγ του ΚΚΕ, σημειώνοντας πως το ΚΚΕ θα μελετήσει τη συμφωνία και θα τοποθετηθεί αναλυτικά στη Βουλή όταν η κυβέρνηση τη φέρει για συζήτηση και επικύρωση.

Βαρουφάκης σε Μητσοτάκη: Επιβλαβής για την Ελλάδα η διμερής διαπραγμάτευση με την Τουρκία

H Tουρκία στοχεύει να σύρει την Αθήνα σε διμερή διαπραγμάτευση με επιδιαιτητές Ουάσιγκτον-Βερολίνο και ατζέντα Merkel - Erdogan, τόνισε ο Γραμματάς του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Για το ΜέΡΑ25 μια τέτοια διμερής διαπραγμάτευση θα αποδειχθεί επιβλαβής τόσο για τον ελληνικό όσο και για τον τουρκικό λαό.
Αντί για διμερή διάλογο, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 επανέλαβε στον πρωθυπουργό την έκκληση η Αθήνα να συγκαλέσει Διεθνή Διάσκεψη όλων των χωρών της Αν. Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.
Η Πολυμερής Διαπραγμάτευση που προτείνει το ΜέΡΑ25, τόνισε ο κ. Βαρουφάκης, είναι το μόνο αντίδοτο στην Διμερή Διαπραγμάτευση από την οποία οι λαοί της περιοχής δεν θα ωφεληθούν», αναφέρει η ανακοίνωση του ΜεΡΑ 25.
Όπως αναφέρεται, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Γ. Βαρουφάκη ότι το Oruc Reis δεν έχει (και δεν φαίνεται να σκοπεύει να) προβεί σε έρευνες. Απαντώντας σε ερώτημα του Γραμματέα του ΜέΡΑ25, ο πρωθυπουργός είπε ότι το Oruc Reis βρίσκεται σε περιοχή εκτός της ΑΟΖ που συμφωνήθηκε πρόσφατα με την Αίγυπτο και στο απώτατο όριο της υφαλοκρηπίδας που θα κατοχύρωνε το Δικαστήριο της Χάγης στην Ελλάδα ακόμα κι αν αποδεχόταν εκατό τοις εκατό τα ελληνικά επιχειρήματα.
Από αυτή την άποψη, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε αισιόδοξος ότι η ένταση των ημερών βαίνει προς εκτόνωση και δείχνει το δρόμο προς διαπραγματεύσεις. Επί πλέον, αναφέρθηκε στο αίτημα της κυβέρνησής του για άμεση σύγκληση του συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ αλλά και στη δέσμευση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για συζήτηση τον Σεπτέμβρη «και του ζητήματος της Τουρκίας».

Στο Μαξίμου ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Εν τω μεταξύ, στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβη και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΑΓΕΕΘΑ), Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η συνάντηση έγινε προκειμένου να τον ενημερώσει για την κατάσταση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, εντός της οποίας παραμένει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis.

Οι επαφές Μητσοτάκη με ΕΕ και ΝΑΤΟ

Μετά την έξοδο του Orus Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, η Αθήνα κινητοποιήθηκε άμεσα αρχίζοντας τις διπλωματικές επαφές με ΕΕ και ΝΑΤΟ.
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά σήμερα το απόγευμα με τον Γενικό Γραμματέα του NATO, Jens Stoltenberg.
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Stoltenberg για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για τη συμπεριφορά της Τουρκίας που υποσκάπτει τη σταθερότητα στην Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή.
Ακολούθησαν τηλεφωνικές συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Κύπρου και του Μπαχρέιν, κατά τις οποίες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ανέπτυξε το περιεχόμενο της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου που συνήφθη επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κανόνων καλής γειτονίας και αναφέρθηκε στις προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας στην περιοχή, ως αντίδραση στην καθόλα νόμιμη αυτή συμφωνία.
Οι επαφές του υπουργού Εξωτερικών θα συνεχιστούν και
Υπενθυμίζεται δε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε το πρωί και με τον πρόεδρο του Ε. Συμβουλίου, Charles Michel, τον οποίο ενημέρωσε για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Συνάντηση Δένδια με Pyatt

Συνάντηση με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt, είχε την Τρίτη το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Όπως αναφέρεται σε tweet από τον επίσημο λογαριασμό του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ενημέρωσε τον Αμερικανό πρέσβη για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο «και την τουρκική παραβατικότητα στην περιοχή».

Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης