Τελευταία Νέα
Οικονομία

Για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ματαιώνεται η ΔΕΘ - Στα 150 εκατ. το κόστος της ακύρωσης, σε απόγνωση οι επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης

tags :
Για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ματαιώνεται η ΔΕΘ - Στα 150 εκατ. το κόστος της ακύρωσης, σε απόγνωση οι επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης
Η ΔΕΘ είχε διαξαχθεί και το 1928 όταν στην Ελλάδα υπήρχε η επιδημία του δάγκειου πυρετού
Είναι η πρώτη φορά μεταπολεμικά που δεν θα πραγματοποιηθεί η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, με τους επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης να βρίσκονται σε απόγνωση.
Η ΔΕΗ, η οποία άρχισε το 1926, είχε παύσει μόνο μια δεκαετία, από το 1941 ώς το 1950, λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του γεγονότος -μεταξύ άλλων- ότι πριν αποχωρήσουν από τη Θεσσαλονίκη οι Γερμανοί είχαν ανατινάξει τα κτίρια της ΔΕΘ, που τα χρησιμοποιούσαν ως αποθήκες στη διάρκεια της Κατοχής.
Η ΔΕΘ είχε πραγματοποιηθεί κανονικά και το 1928, όταν στην Ελλάδα είχε ενσκήψει η επιδημία του δάγκειου πυρετού.
Ωστόσο, το 2020 φαίνεται ότι θα είναι διαφορετικό, καθώς ακυρώνεται η 85η ΔΕΘ, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα 10 Αυγούστου η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελεία Πελώνη, στο πλαίσιο των νέων μέτρων που αποφασίστηκαν προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα».
Η ακύρωση της προγραμματισμένης για το διάστημα 5-13 Σεπτεμβρίου 2020, 85η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, συνεπάγεται τεράστιο οικονομικό κόστος για την διοργανώτρια αρχή ΔΕΘ-Helexpo, αλλά κυρίως για την οικονομία της πόλης και τις επιχειρήσεις που παραδοσιακά υποστηρίζουν την έκθεση, αναφέρουν οι επαγγελματίες της πόλης.
Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς το κόστος της ακύρωσης της έκθεσης υπολογίζεται σε πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ.
Υπολογίζεται ότι την τελευταία χρονιά, το 2019 τις πύλες της ΔΕΘ πέρασαν 263.737 επισκέπτες ενώ στα ταμεία της πόλης της Θεσσαλονίκης μπήκαν περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ.
Το γεγονός δημιούργησε πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα που οδήγησαν σε αύξηση της παραγωγής όλων των υπόλοιπων κλάδων – προμηθευτών με σταθερό πολλαπλασιαστή, έτσι εκτιμάται πως η 84η ΔΕΘ δημιούργησε δευτερογενές όφελος πάνω των 45 εκατομμυρίων ευρώ.
Αν προστεθούν τα 13,2 εκατομμύρια ευρώ του Ομίλου ΔΕΘ-Helexpo που προήλθε από υπηρεσίες διοργάνωσης εκθέσεων, συνεδρίων, εκδηλώσεων υπηρεσιών και τα έσοδα από την εκμετάλλευση χώρων στάθμευσης, το συνολικό κέρδος ξεπέρασε τα 150 εκατομμύρια ευρώ.
Αυτή θα είναι και η απώλεια για την οικονομία από την ακύρωση της φετινής διεξαγωγής.

Μιχάλης Ζορπίδης: «Πλήγμα για τη Θεσσαλονίκη η ματαίωση της ΔΕΘ»

Την απογοήτευση του κλάδου των επαγγελματιών για τη ματαίωση της φετινής Έκθεσης εκφράζει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.
Όπως τονίζει ο πρόεδρος του, Μιχάλης Ζορπίδης, με αφορμή την σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης, «η ματαίωση αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα στην Οικονομία της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας γενικότερα, πλήγμα από το οποίο πολύ δύσκολα θα συνέλθει η περιοχή μας.
Από τη στιγμή που οι υπεύθυνοι επιστήμονες το κρίνουν επιβεβλημένο θα πρέπει να το αποδεχθούμε αδιαμαρτύρητα, όπως άλλωστε και όλα τα περιοριστικά μέτρα», τονίζει ο κ. Ζορπίδης και καταλήγει:
«Ωστόσο, η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της αρχής που λέει ότι όποιος θίγεται θα πρέπει να ενισχύεται, είναι υποχρεωμένη απέναντι στο Λαό της Θεσσαλονίκης και τους φορείς να βρει άλλους τρόπους με τους οποίους θα μπορεί να ισοφαρίσει το χτύπημα αυτό.
Τέτοιοι τρόποι θα μπορούσε να είναι ένα χρηματοδοτημένο από ευρωπαϊκούς πόρους ειδικό πακέτο στήριξης προς την περιοχή μας, με κίνητρα και ελαφρύνσεις προς τις επιχειρήσεις αλλά και η επίσπευση της κατασκευής έργων υποδομής και η συμπλήρωση του σχεδιασμού τους με νέα. Είμαι βέβαιος ότι οι φορείς της πόλης θα μπορέσουν να συμβάλουν στο σχεδιασμό αυτού του πακέτου, εφόσον κληθούν από τον πρωθυπουργό»

Θλίψη για τον πρόεδρο της ΔΕΘ, Τάσο Τζήκα

Τη θλίψη, αλλά και την κατανόηση της HELEXPO-ΔΕΘ ΑΕ για «τη δύσκολη και στενάχωρη απόφαση» ακύρωσης της 85ης ΔΕΘ, εξέφρασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της εταιρείας, Τάσος Τζήκας, σημειώνοντας ότι η ζημία για την ίδια την εταιρεία, αλλά και ευρύτερα για την πόλη της Θεσσαλονίκης θα είναι μεγάλη, αλλά «σε κάθε περίπτωση η δημόσια υγεία προηγείται της οικονομίας».
Η διοίκηση της ΔΕΘ, που συνέχισε κανονικά τις προετοιμασίες για τη διοργάνωση μέχρι και αυτή την εβδομάδα, επικεντρώνεται τώρα στην επόμενη μέρα: «Η ΔΕΘ υπέστη πολύ μεγάλη ζημία σε όλη την περίοδο της πανδημίας.
Τώρα, μετά και την ακύρωση της ΔΕΘ, πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με τις κλαδικές εκθέσεις του φθινοπώρου, πώς θα τις προσαρμόσουμε στα νέα δεδομένα», εξηγεί.
Όσον αφορά το αν θα υπάρξει κάτι που θα μπορούσε -έστω σε περιορισμένο βαθμό- να λειτουργήσει σαν αντίβαρο στην ακύρωση της ΔΕΘ, σημειώνει ότι θα πρέπει να εξεταστούν εναλλακτικά σενάρια, όπως η διοργάνωση ενός πολιτικο-οικονομικού φόρουμ, ενός περιφερειακού ηλεκτρονικού «Νταβός» στη Θεσσαλονίκη.
Ακόμα και σήμερα το πρωί, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τζήκας, η γερμανική πλευρά διατηρούσε σταθερή την πρόθεσή της να συμμετάσχει με περίπου 60 εκθέτες στην έκθεση, στην οποία, σε πολιτικό επίπεδο, η χώρα θα εκπροσωπείτο από τον ομοσπονδιακό υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας, Πέτερ Αλτμάιερ και την υπουργό Τροφίμων και Γεωργίας, Τζούλια Κλόκνερ.
Οι κατασκευαστικές εργασίες στο γερμανικό περίπτερο επρόκειτο να αρχίσουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, όπως γνωστοποίησε ο κ. Τζήκας και η διαδικασία μεταφοράς στην Ελλάδα των εκθεμάτων ήταν προγραμματισμένη για τις 20 Αυγούστου.
Η ΔΕΘ του 2020 θα ήταν η πρώτη διεθνής έκθεση που θα πραγματοποιείτο στην Ευρώπη, με βάση τα νέα υγειονομικά δεδομένα, που διαμόρφωσε η πανδημία του κορονοϊού.
Στόχος της διοίκησης ήταν να πρόκειται για μια διαφορετική έκθεση, με την τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, η οποία θα έδινε διεθνώς το μήνυμα ότι η εκθεσιακή βιομηχανία και η οικονομία προσαρμόζονται και επανεκκινούν μετά το lockdown.

Αίτημα Τζιτζικώστα στην κυβέρνηση για άμεσα μέτρα στήριξης μετά την ακύρωση της ΔΕΘ

Να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης για την περιοχή μετά την αναπόφευκτη, όπως τη χαρακτηρίζει, ακύρωση της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) λόγω του κορωνοϊού, ζητά ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.
«Η υγεία των συμπολιτών μας έρχεται πριν και πάνω από όλα. Δεν μπορώ να μην εκφράσω την ανησυχία μου διότι η αναπόφευκτη ακύρωση της φετινής διοργάνωσης της ΔΕΘ θα δημιουργήσει τεράστια οικονομικά προβλήματα στην περιοχή μας», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών 90,1».
Παράλληλα επισήμανε ότι «η φετινή διοργάνωση έπρεπε να ακυρωθεί» καθώς «τα επιδημιολογικά δεδομένα το υπαγόρευσαν», ωστόσο, τόνισε:
«Αυτό που ζητάμε από την κυβέρνηση τώρα είναι μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων. Εμείς ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήδη, όπως και όλο το προηγούμενο διάστημα, θα συνεχίσουμε να αξιοποιήσουμε ευρωπαϊκούς πόρους για να στηρίξουμε τις πληγείσες επιχειρήσεις. Οφείλουν όλοι όμως να γνωρίζουν ότι σε κάθε περίπτωση μπαίνουμε σε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο οικονομικά. Σε μια δύσκολη χρονιά, η οποία συνδυασμένη με την υγειονομική κρίση μπορεί να δημιουργήσει -και θα δημιουργήσει πολύ φοβάμαι- τεράστια προβλήματα στη ζωή μας».
Ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε ακόμη -μεταξύ άλλων- ότι η Περιφέρεια, σε συνεργασία με τον εκθεσιακό φορέα αλλά και με όλους τους φορείς της περιοχής, θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της και θα διεκδικήσει τη στήριξη των επιχειρήσεων και του εκθεσιακού φορέα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης