Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με την πλάτη στον τοίχο η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας – Με τεχνάσματα κρύβει… από τον Erdogan την αύξηση του κόστους χρήματος

Με την πλάτη στον τοίχο η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας – Με τεχνάσματα κρύβει… από τον Erdogan την αύξηση του κόστους χρήματος
Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας σπαταλά συναλλαγματικά αποθέματα για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του Erdogan
Η τουρκική κεντρική τράπεζα έκανε ένα ακόμη βήμα για να αυξήσει το κόστος χρήματος χωρίς να καταφύγει σε αύξηση των επιτοκίων.
Μια ημέρα μετά την τελευταία έκκληση του Προέδρου Recep Tayyip Erdogan για χαμηλότερο κόστος δανεισμού, προκειμένου να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη, η κεντρική τράπεζα μείωσε τη φθηνότερη ρευστότητα που παρέχει στους primary dealers στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της ανοιχτής αγοράς, στο μηδέν από τις 12 Αυγούστου, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Οι  primary dealers ή οι εταιρείες που διαπραγματεύονται απευθείας με την τουρκική κεντρική τράπεζα, είχαν ήδη μειώσει τα όρια ρευστότητάς τους.
The Turkish central bank's average cost of funding is on the rise
Η απόφαση είναι ουσιαστικά ένας τρόπος για να ενισχυθεί η νομισματική πολιτική, διότι αναμένεται να αυξήσει το μέσο σταθμισμένο κόστος χρηματοδότησης της κεντρικής τράπεζας.
Παρόλο που έρχεται σε αντίθεση με το αίτημα του Erdogan για χαμηλότερα επιτόκια, η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας ενδέχεται να μην προκαλέσει τη διαμαρτυρία του τούρκου προέδρου όσο και αύξηση του επιτοκίου αναφοράς της Τουρκίας.
Άλλωστε, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, αντιμετωπίζοντας πιέσεις για αυστηρότερη πολιτική, ακολουθεί πλέον ένα πιο περίπλοκο καθεστώς πολλαπλών επιτοκίων.
Την περασμένη εβδομάδα, σταμάτησε να παρέχει ρευστότητα με το φθηνότερο επιτόκιο 8,25%, αναστέλλοντας τις δημοπρασίες repo μιας εβδομάδας.
«Το πρόβλημα με αυτό το είδος σύσφιξης είναι ότι είναι ευέλικτο και θεωρείται προσωρινό», δήλωσε ο Timothy Ash της BlueBay Asset Management.
«Η αγορά πρέπει να πιστέψει ότι η κεντρική τράπεζα πρόκειται να σφίξει την πολιτική και να διατηρήσει την πολιτική σφιχτή για μεγάλο χρονικό διάστημα».
Η τελευταία κίνηση αναγκάζει όλες τις τοπικές τράπεζες να καλύψουν τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες μέσω της overnight διευκόλυνσης με επιτόκιο 9,75%.
Εάν η κεντρική τράπεζα ακολουθήσει το playbook που χρησιμοποιούσε για να αντιμετωπίσει το κραχ του νομίσματος το 2018, το επόμενο βήμα θα μπορούσε να είναι να αυξήσει το κόστος χρήματος στο 11,25%, μεταβαίνοντας στο παράθυρο της καθυστερημένης ρευστότητας.
Το μέσο σταθμικό κόστος χρηματοδότησης της κεντρικής τράπεζας αυξήθηκε κατά 60 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα στο 8,32%, κινούνμενο πάνω από 8% για πρώτη φορά από τα τέλη Μαΐου.
Η πρόκληση για τον Κυβερνήτη Murat Uysal είναι ο τρόπος αντιμετώπισης των ανταγωνιστικών απαιτήσεων της προεδρίας και των επενδυτών.
Ο Τούρκος ηγέτης πιστεύει ακράδαντα ότι το υψηλό κόστος δανεισμού τροφοδοτεί τον πληθωρισμό.
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι και κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο πιστεύουν ότι ισχύει το αντίθετο.
Η κεντρική τράπεζα κράτησε τη γραμμή τον Ιούλιο για δεύτερο μήνα μετά από μια σειρά μειώσεων που έφεραν το βασικό επιτόκιο στο 8,25% από 24% τον Ιούλιο του 2019.
«Το βασικό επιτόκιο πρέπει να αυξηθεί», είπε ο Ash.
«Όλοι όμως γνωρίζουμε ότι ο Erdogan δεν μπορεί να το ανεχθεί αυτό.
Και το τίμημα θα είναι ένας άλλος οικονομικός κύκλος πιέσεων και τεράστια σπατάλη συναλλαγματικών αποθεμάτων ώστε να διατηρηθεί σταθερή η λίρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης