Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρόβλεψη κόλαφος IWH: Έως και στο 28% τα NPLs των γερμανικών τραπεζών στο δυσμενές σενάριο

tags :
Πρόβλεψη κόλαφος IWH: Έως και στο 28% τα NPLs των γερμανικών τραπεζών στο δυσμενές σενάριο
Το αισιόδοξο σενάριο τοποθετεί την αξία των κόκκινων δανείων στα 127 δισεκατομμύρια ευρώ και το απαισιόδοξο στα 624 δις
Μετά την ιστορικών διαστάσεων οικονομική ύφεση την άνοιξη, τους επόμενους μήνες αναμένεται στη Γερμανία κύμα πτωχεύσεων σε μεγάλο αριθμό εταιριών αλλά και διόγκωση των κόκκινων δανείων στις γερμανικές τράπεζες.
Θεωρείται δεδομένο ότι η κρίση του κορωνοϊού θα έχει αρνητική επίδραση στις τράπεζες.
Άγνωστο παραμένει ωστόσο ποιες συνέπειες θα έχει η πανδημία στο ύψους των κόκκινων δανείων και αν αυτά είναι σε θέση να πυροδοτήσουν μια νέα τραπεζική κρίση.
Σε δυσοίωνη πρόβλεψη του Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας Λάιμπνιτς IWH αναφέρεται ότι ακόμα και αν η Γερμανία καταφέρει να ξεπεράσει σχετικά εύκολα την οικονομική ύφεση δεκάδες τράπεζες θα χρεοκοπήσουν.
Η έκθεση των ειδικών εκτιμά ότι σε περίπτωση που χιλιάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις δεν θα είναι πλέον σε θέση να εξυπηρετήσουν τις πιστώσεις που έλαβαν τότε τα κόκκινα δάνεια θα απειλήσουν την ύπαρξη πολλών γερμανικών τραπεζών.
Το αισιόδοξο σενάριο του οικονομικού ινστιτούτου προβλέπει 6% κόκκινα δάνεια αν η γερμανική οικονομία ορθοποδήσει γρήγορα, ενώ το απαισιόδοξο μέχρι και για 28%.
Το αισιόδοξο σενάριο τοποθετεί την αξία των κόκκινων δανείων στα 127 δισεκατομμύρια ευρώ και το απαισιόδοξο στα 624 δις.
Στο ερώτημα πόσες γερμανικές επιχειρήσεις βρίσκονται υπό πίεση λόγω της πανδημίας απαντά το Γερμανικό Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο DIHK.
Το 40% των επιχειρήσεων αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας αλλά και δυσκολία να πληρώσει λογαριασμούς και ένα 10% δηλώνει ότι απειλείται από χρεοκοπία.
Επειδή όμως η γερμανική κυβέρνηση ανέστειλε μέχρι το φθινόπωρο την υποχρέωση των εταιριών να κηρύσσουν πτώχευση όταν παύουν να είναι φερέγγυες, οικονομικοί σύνδεσμοι και τραπεζικός κλάδος περιμένουν με αγωνία τι θα προκύψει τους επόμενους μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης