Ο Cavusoglu τραβάει το σχοινί - Προαναγγέλλει νέες έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο Cavusoglu τραβάει το σχοινί - Προαναγγέλλει νέες έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι η Τουρκία θα πραγματοποιήσει μέχρι το τέλος του Αυγούστου έρευνες με νέες οδηγίες
Αποφασισμένη να τραβήξει ακόμα περισσότερο το σχοινί της ελληνοτουρκικής κρίσης εμφανίζεται η Τουρκία με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Mevlut Cavusoglu, να προειδοποιεί για την έκδοση περισσότερων NAVTEX που θα αφορούν έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Όπως μεταδίδει το Reuters, o Cavusoglu επεσήμανε ότι στόχος της Τουρκίας είναι «να φέρει εις πέρας κι άλλες αποστολές».
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, η Τουρκία θα πραγματοποιήσει μέχρι τέλος Αυγούστου έρευνες με νέες οδηγίες.
«Θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας χωρίς συμβιβασμό» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αυτό σημαίνει, ότι το τουρκικό ερευνητικό θα μετακινηθεί δυτικότερα, στα όρια Ρόδου, Καρπάθου, Κάσου και Κρήτης.
«Θα παραχωρήσουμε οικόπεδα εκεί.
Το Oruc Reis θα πραγματοποιήσει έρευνες σε εκείνη την περιοχή», ανακοίνωσε ο Cavusoglu.

Νέος χάρτης - πρόκληση από την Τουρκία - Προαναγγέλλει έρευνες μέχρι την Κάρπαθο

Συνεχίζει την τακτική των προκλήσεων η Τουρκία, δίνοντας στη δημοσιότητα χάρτη με τις «υπεράκτιες δραστηριότητες του ερευνητικού σκάφους "Oruc Reis"» στη θαλάσσια περιοχή που οριοθετήθηκε πρόσφατα με τη συμφωνία ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου και σε ελάχιστη απόσταση από την Κάρπαθο, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο της Κύπρου.
Ταυτόχρονα ο ανώτερος αξιωματούχος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Cagatay Erciyes με ανάρτησή του στο Twitter, αναδημοσιεύει τον χάρτη και θέτει πάλι θέμα Καστελορίζου, κατηγορώντας την Ελλάδα για «μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς».
To πρακτορείο Anadolu παρουσιάζει τις απόψεις του Τούρκου διπλωμάτη, ο οποίος τονίζει πως οι αξιώσεις της Ελλάδας έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο.Image
Image


«Η Ελλάδα έχει προκαλέσει αναστάτωση»

«Το "Oruc Reis" ξεκίνησε τη δραστηριότητα της υπεράκτιας έρευνας σήμερα (σ.σ. χθες) στην τουρκική υφαλοκρηπίδα όπως αυτή δηλώθηκε στον ΟΗΕ. Η Ελλάδα έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση για αυτήν τη δραστηριότητα», σημειώνει ο Εrciyes.
Ο ίδιος αναφέρει στην ανάρτησή του ότι η Ελλάδα έχει προκαλέσει προβλήματα λόγω ενός ελληνικού νησιού 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων με το όνομα Καστελόριζο που βρίσκεται 2 χιλιόμετρα (1,24 μίλια) μακριά από την ηπειρωτική τουρκική χώρα και 580 χιλιόμετρα (360 μίλια) από την ελληνική ηπειρωτική χώρα.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS