Τελεσίγραφο Δένδια σε Τουρκία: Δεν θα υπάρξει καμία ανοχή - Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα - Η Ελλάδα θα υπερασπίσει την κυριαρχία της

Τελεσίγραφο Δένδια σε Τουρκία: Δεν θα υπάρξει καμία ανοχή - Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα - Η Ελλάδα θα υπερασπίσει την κυριαρχία της
Νωρίτερα ο Νίκος Δένδιας, είχε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου αποφασίστηκε η Ελλάδα να καταθέσει αίτημα για σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ
Τελεσίγραφο προς την Τουρκία για την απομάκρυνση του Oruc Reis από την Ανατολική Μεσόγειο απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος νωρίτερα σήμερα μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου που είχε σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Δεν θα υπάρξει καμία ανοχή.
Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα» τόνισε σε δήλωση του ο κ. Δένδιας επισημαίνοντας για ακόμα μία φορά την πρόθεση της Ελλάδα να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Ο ίδιος έκανε λόγο για σαφή τουρκική απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.
«Καλούμε την Τουρκία να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα» τόνισε.
Νωρίτερα, ο κ. Δένδιας είχε στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, οπότε και αποφασίστηκε να κατατεθεί αίτημα για την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Η δήλωση του Νίκου Δένδια

Πιο αναλυτικά, ο κ. Δένδιας αναφέρει στη δήλωση του:
«Μετά από τη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ζήτησα την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών, με θέμα την διευρυνόμενη τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα.
Το αίτημα διατυπώνεται σε συγκυρία κατά την οποία υφίσταται σαφής τουρκική απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Παρά την προσήλωση της χώρας μας στον διάλογο επί τη βάσει των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, προσήλωση την οποία και τώρα επαναλαμβάνουμε, η Τουρκία αποφάσισε να επιδοθεί στη γνώριμη παραβατικότητά της.
Απέδειξε και πάλι ότι οι δηλώσεις της περί ετοιμότητας για διάλογο ήταν ανειλικρινείς και προσχηματικές.
Ότι αποστρέφεται τις σύγχρονες αντιλήψεις που διέπουν τα κράτη τον 21ο αιώνα.
Ότι ζει και ενεργεί στον 19ο αιώνα.
Ότι εφαρμόζει πολιτική κανονιοφόρων.
Ότι εμμένει στον αποσταθεροποιητικό της ρόλο.
Ότι δρα εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου.
Ότι επιδιώκει να επιβάλλει τετελεσμένα.
Να γίνω λοιπόν απολύτως σαφής: Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα.
Δεν θα υπάρξει ανοχή στις απόπειρες της Τουρκίας.
Απευθυνόμαστε προς όλους.
Καθιστούμε σαφές ότι η Ελλάδα θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Καλούμε την Τουρκία να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS