Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Προετοιμάζονται οι εποπτικές διαδικασίες του Σεπτεμβρίου από τον SSM για τις τράπεζες - Πως θα αντιμετωπιστεί το DTC

Προετοιμάζονται οι εποπτικές διαδικασίες του Σεπτεμβρίου από τον SSM για τις τράπεζες - Πως θα αντιμετωπιστεί το DTC
Προετοιμάζονται οι εποπτικές διαδικασίες του Σεπτεμβρίου από τον SSM
Δε θα χρειασθεί όπως όλα δείχνουν να υπάρξει "holiday" σε ότι αφορά τον αναβαλλόμενο φόρο των ελληνικών αλλά και άλλων τραπεζών, σκέψη που κατ' αρχήν επικράτησε μόλις ξέσπασε η πανδημία αφού οι τράπεζες αντιμετώπισαν  πρόβλημα της κερδοφορίας  και συγχρόνως θα έπρεπε να εξυπηρετήσουν την αναγκαιότητα της άμεσης χρηματοδότησης της οικονομίας.
Μια όμως ενδεχόμενη αναβολή στον υπολογισμό του DTC (αναβαλλόμενος φόρος) θα μπορούσε να θέσει εν αμφιβόλω και τα προηγούμενα έτη στα οποία ο DTC αποτελούσε κομμάτι των κεφαλαίων των τραπεζών.
Υπ' αυτήν την έννοια οι συγκεκριμένες σκέψεις  φαίνεται να εγκαταλείφθηκαν και το θέμα θα αντιμετωπιστεί με το hive down  και τις εταιρίες συμμετοχών των τραπεζών που εκεί κατευθύνονται όλα τα κακά ενεργητικά που αποστερούν τα κέρδη από τα αποτελέσματα των τραπεζών.
Το θέμα είναι οι τράπεζες να δώσουν έναν αγώνα δρόμου να επιτύχουν εντός του έτους τις αλλαγές κάτι που έχει ήδη επιτύχει η  Eurobank.
Οι Alpha και Πειραιώς ως γνωστόν τρέχουν τις διαδικασίες ενώ η Εθνική φαίνεται να διαθέτει ικανοποιητικό μαξιλάρι για την περίσταση.
Οι τράπεζες συνομιλούν η κάθε μια ξεχωριστά για τα θέματά τους συνεχώς με τον SSM σε μια λογική να βρουν αξιόπιστες λύσεις και να προετοιμαστούν όσο το δυνατόν καλύτερα για τις εποπτικές διαδικασίες που θα ρθουν.
Οι διαδικασίες αυτές δεν είναι και λίγες καθώς ο επόπτης (ο SSM) αναμένεται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις το Σεπτέμβριο ή στις αρχές του Οκτώβρη γύρω από το πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες στο σύνολό τους θα αντιμετωπίσουν το κρίσιμο θέμα των προβλέψεων αλλά και άλλη μία σειρά από θέματα όπως ο πιστωτικός κίνδυνος και άλλοι κίνδυνοι που μπορεί να λειτουργήσουν βλαπτικά προς τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων..
Οπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές γύρω από τη διαδικασία, ο επόπτης δύσκολα θα αποδειχθεί αυστηρός γύρω από τα θέματα αυτά καθώς καίρια πλήττεται το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης στο σύνολό του με προεξέχουσες μεγάλες τράπεζες του Βορρά όπως στη Γερμανία.
Ετσι λοιπόν είναι πολύ πιθανόν να οδηγηθούμε σε εξισορροπιστικές πολιτικές οι οποίες θα καταγράφουν το πρόβλημα αλλά δεν θα απαιτούν άμεσα τη λύση.
Επίσης ο επόπτης θα κατευθυνθεί σε μια ομοιογένεια των κανόνων ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν οι δείκτες συγκρισιμότητας των θεσμών.
Μέσα από αυτές τις διαδικασίες και από το γεγονός πως θα δοθεί πολύ μεγάλος χρόνος για την κάλυψη κεφαλαιακών αναγκών εφόσον τελικώς υπάρξουν τέτοιες, οι ελληνικές τράπεζες είναι πιθανόν να μην αντιμετωπίσουν καίρια προβλήματα αν και στο τέλος της ημέρας κανένας δεν ξέρει.
Ωστόσο ο τραπεζικός χάρτης της Ευρώπης θα υποστεί και νέες μεταβολές
Είναι όμως βέβαιο σημειώνουν έγκυρες πηγές πως σε επίπεδο Ευρώπης θα υπάρξει ένας νέος γύρος εξαγορών και συγχωνεύσεων ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης