Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Διπλωματική αντεπίθεση από Ελλάδα για τουρκικές προκλήσεις - Συνάντηση Δένδια με Pompeo και έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 14/8

Διπλωματική αντεπίθεση από Ελλάδα για τουρκικές προκλήσεις - Συνάντηση Δένδια με Pompeo και έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 14/8
Οι ΗΠΑ έχουν ήδη εκφράσει τη στήριξη τους στην Ελλάδα σε ένα διάλογο με την Τουρκία
(upd) Σε πλήρη εξέλιξη είναι διπλωματική αντεπίθεση της Ελλάδας στην κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων.
Η Ελλάδα έχει βάλει στο παιχνίδι τόσο την ΕΕ όσο και τις ΗΠΑ θέλοντας να στείλει ένα σαφές προς την Τουρκία σε μια περίοδο όπου ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, εμφανίζεται αποφασισμένος να οδηγήσει την κατάσταση στα άκρα.
Το Oruc Reis παραμένει στην Ανατολική Μεσόγειο και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με την Τουρκία να διαμηνύει ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος θα παραμείνει εκεί έως τις 23 Αυγούστου.
Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση έχει διεθνοποιήσει το θέμα ζητώντας την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ -αίτημα που ικανοποιήθηκε- και τον Νίκο Δένδια να συναντάται με τον Αμερικανό ομόλογο του, Mike Pompeo.
Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης την Παρασκευή (14/8/2020) ενώ την ίδια ημέρα ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί στη Βιέννη με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ.
«Θα συγκαλέσω Έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων την Παρασκευή το απόγευμα.
Θα συζητήσουμε επείγοντα θέματα, για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, τις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία καθώς και τις εξελίξεις στο Λίβανο» αναφέρει σε ανάρτηση του Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Josep Borrell.

Η συνάντηση Δένδια - Pompeo

«Οι συζητήσεις θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τη συνάντηση των δύο υπουργών.
Άλλωστε, την αμερικανική στήριξη σε έναν διάλογο της Ελλάδας με την Τουρκία εξέφρασε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt, με την ευκαιρία συνάντησης την οποία είχε με τον κ. Δένδια.
«Ως ζήτημα αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύσουν ειρηνικά τα θέματα οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο – αποφεύγοντας τυχόν ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω τη δυσπιστία», συμπλήρωσε ο Pyatt.
Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος του Foreign Office, απαντώντας σε ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, δήλωσε: «Προτρέπουμε όλους τους εταίρους μας στην Ανατ. Μεσόγειο να καταστήσουν προτεραιότητα ευκαιρίες για διάλογο και να επιδιώξουν αποκλιμάκωση», για να προσθέσει ότι το Λονδίνο έχει «πρόσφατα» μεταφέρει αυτό το μήνυμα σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη «και θα συνεχίσει να το κάνει».

Στήριξη και από το Ισραήλ

Νωρίτερα το Ισραήλ μέσω της πρεσβείας του στην Ελλάδα ξεκαθάρισε πως στηρίζει απόλυτα τη χώρα μας.
«Το Ισραήλ παρακολουθεί προσεκτικά την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο», σημειώνει η ισραηλινή κυβέρνηση, σε ανακοίνωσή της, που δημοσιεύει η ισραηλινή πρεσβεία στην Ελλάδα.
Επίσης, η ισραηλινή κυβέρνηση διαμήνυσε ότι «το Ισραήλ εκφράζει την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα, στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης