Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

«Στο κόκκινο» η φθινοπωρινή ανασφάλεια της ασφαλιστικής αγοράς - Μείωση κατά 4,5% του μεριδίου στο α΄ εξάμηνο 2020

tags :
«Στο κόκκινο» η φθινοπωρινή ανασφάλεια της ασφαλιστικής αγοράς - Μείωση κατά 4,5% του μεριδίου στο α΄ εξάμηνο 2020
Η ασφαλιστική αγορά έχασε μερίδιο 4,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019
Με πολλά ανοιχτά μέτωπα και την αβεβαιότητα στο κόκκινο η ασφαλιστική αγορά παραμένει «μουδιασμένη» ως προς τις φθινοπωρινές προβλέψεις, με δεδομένο το 2ο κύμα της πανδημίας στη χώρα, η έκταση της μπορεί να προβλεφθεί, αλλά και με δεδομένες τις απώλειες (σχεδόν 2 δις) του 1ου εξαμήνου του 2020.
Η ασφαλιστική αγορά έχασε μερίδιο 4,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, παρά το γεγονός ότι πολλές εταιρίες υιοθέτησαν μέτρα (στο κομμάτι της υγείας), όπως κάλυψη των τέστ για κορονοϊό, ενώ άλλες –λίγες- κάλυπταν ακόμα και τις δαπάνες νοσηλείας σε ασφαλισμένους που είχαν προβλέψει πανδημικά συμβόλαια.
Η ασφάλιση ζημιών λόγω του έντονου ανταγωνισμού έχει κατρακυλήσει και βρίσκεται σε πολλές περιπτώσεις κάτω από το κόστος κάλυψης.
Τα δεδομένα αυτά, μόνο αισιοδοξία δεν δημιουργούν, την στιγμή που μένουν ανοιχτά τα θέματα που βρίσκονται σε διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση, όπως ενίσχυση του 2ου και 3ου πυλώνα της ασφάλισης, συνεργασίες σε νοσοκομειακά προγράμματα και προγράμματα υγείας με τα δημόσια νοσοκομεία και φορολογικά κίνητρα για τη σύναψη συμβολαίων.
Αισιοδοξία δημιουργεί η τοποθέτηση στο υφυπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων του καθηγητή Πάνου Τσακλόγλου, ο οποίος καλείται να βγάλει από τις καλένδες το σχέδιο του προκατόχου του Μηταράκη για τις νέες επικουρικές συντάξεις.
Τον τόνο για θετικό αποτέλεσμα, δίνει το πόρισμα της έκθεσης Πισσαρίδη-στη σύνταξη του οποίου συμμετείχε με την ιδιότητα του καθηγητή ο νέος υφυπουργός Κοινωνικών ασφαλίσεων, από τον οποίο η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, αναμένει άμεσα αποτελέσματα για την θεσμοθέτηση υποχρεωτικού κεφαλαιοποιητικού δεύτερου πυλώνα.
Μια δεύτερη πρόταση των ασφαλιστικών εταιρειών είναι η συζήτηση με την κυβέρνηση, προκειμένου ένα μεγάλο τμήμα των επενδύσεων των ασφαλιστικών εταιρειών (γύρω στα επτά με οκτώ δισ. ευρώ) που σήμερα είναι τοποθετημένο σε περιουσιακά στοιχεία του εξωτερικού, να μπορέσει να χρηματοδοτήσει εγχώρια επενδυτικά σχέδια μακροπρόθεσμης διάρκειας έναντι ενός ικανοποιητικού επιτοκίου (πχ αναπτυξιακά ομόλογα). 
Προαπαιτούμενο για μια τέτοια συμφωνία μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και Ελληνικού Δημοσίου είναι η θεσμοθέτηση κάποιων αλλαγών στο πανευρωπαϊκό εποπτικό πλαίσιο για τις ασφαλιστικές εταιρείες Solvency II.
Επίσης, άλλη μια φυσική καταστροφή, όπως αυτή στην Εύβοια ξανανοίγει το θέμα της συνεργασίας μέσω ΣΔΙΤ στον τομέα της κάλυψης κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών.
Αν και σε αρχικό στάδιο, περισσότερο «ώριμες» φαίνεται να είναι οι συζητήσεις που αφορούν το χώρο της υγείας, στις οποίες ωστόσο βασικό ρόλο έχουν και οι ιδιωτικοί πάροχοι υγείας (κλινικές και διαγνωστικά κέντρα).

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης