Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Επενδυτική άπνοια, ένταση με Τουρκία και ο κορωνοϊός καθήλωσαν το ΧΑ +0,36% στις 637 μον. – Διατηρείται η συσσώρευση 600 - 660 μον.

Επενδυτική άπνοια, ένταση με Τουρκία και ο κορωνοϊός καθήλωσαν το ΧΑ +0,36% στις 637 μον. – Διατηρείται η συσσώρευση 600 - 660 μον.
Σε ομηρεία διαρκείας ο Γενικός Δείκτης με συσσώρευση μεταξύ 600-600 μονάδων να κρατάει ήδη 4 μήνες....
(upd15) Μόλις στις δημοπρασίες κατάφερε το ελληνικό χρηματιστήριο να κινηθεί και να κλείσει τελικά σε θετικά εδάφη, αλλά παραμένει σε ομηρεία, καθώς η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και η έξαρση του κορωνοϊού να εξακολουθούν να επηρεάζουν την επενδυτική ψυχολογία.
Η επενδυτική άπνοια που επικράτησε συνοψίστηκε στο ότι η συναλλακτική δραστηριότητα παρέμεινε στο ναδίρ, με ελάχιστες συναλλαγές, κόπωση και αδιαφορία στην ανάληψη επενδυτικού ρίσκου, οι ξένοι έχουν πλήρως αποστασιοποιηθεί από την ελληνική αγορά.

Μετά από δύο ημέρες ανόδου, στις τράπεζες, με τεχνικά κίνητρα καθώς οι συναλλαγές βρίσκονται στο ναδίρ... επικράτησε επενδυτική άπονοια, ενώ ο τζίρος ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα λόγω και της θερινής ραστώνης.
Πάντως ο Γενικός Δείκτης αφού ανέκτησε την πρώτη στήριξη των 630 μονάδων, προσπάθησε να διατηρήσει τα νέα επίπεδα σε μια κατά τα άλλα αδιάφορη συνεδρίαση.
Στις τράπεζες, καταγράφηκαν πτωτικές τάσεις με την  Alpha Bank -1,7%, Εθνική -1,6% και Πειραιώς -1%, αλλά με τη Eurobank στο +1%.
Η διαγραμματική εικόνα των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης δείχνει πως λίγες μετοχές, αλλά με συμμετοχή στη διαμόρφωση του δείκτη άνω του 35%, προσπαθούν εδώ και καιρό να κρατήσουν την αγορά.
Ο FTSE 25 το τελευταίο διάστημα βρίσκεται μεταξύ 1.480 και 1.620 μονάδων με τη συσσώρευση να δείχνει πως έχει πλαγιοκαθοδικές διαθέσεις.
Γι’ αυτό και κρίνεται αναγκαία η άνοδος ορισμένων μετοχών προκειμένου σε πρώτη φάση ο 25άρης να δει τις 1.660 μονάδες που είχε «γράψει» στις αρχές Ιουνίου.
Σε διαφορετική περίπτωση, αν δεν καταφέρει να ενισχυθεί περαιτέρω οι 1.480 μονάδες θα μπουν ξανά στο τραπέζι και δεν αποκλείεται περαιτέρω διολίσθηση…

Η Τουρκία συνεχίζει τα «παιχνίδια» στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis πραγματοποίησε στροφή 180 μοιρών τα ξημερώματα της Πέμπτης (13/8) και πλέει με νοτιοδυτική κατεύθυνση προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Το απόγευμα της Τετάρτης το Oruc Reis βρέθηκε εκτός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ωστόσο τα ξημερώματα άλλαξε και πάλι πορεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σκάφος εξακολουθεί να πλέει με ποντισμένα στα καλώδια του, χαράσσοντας νοτιοδυτική πορεία με ταχύτητα περίπου 5 κόμβων.

Χωρίς αλλαγές για την Ελλάδα οι αναδιαρθρώσεις δεικτών της MSCI, επόμενος στόχος 11/2020

Χωρίς αλλαγές για την Ελλάδα όπως αναμενόταν ολοκληρώθηκαν οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών της MSCI στις 12 Αυγούστου 2020.
Οι αλλαγές για την Ελλάδα ίσως να σημειωθούν στην επόμενη αναδιάρθρωση των δεικτών της MSCI τον Νοέμβριο του 2020.
Η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί έκπληξη  καθώς οι αποτιμήσεις σε τόσο χαμηλά επίπεδα δεν προδιαθέτουν για αλλαγές ειδικά στις τράπεζες που βγήκαν σχετικά πρόσφατα από τον βασικό δείκτη της MSCI.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα

Σταθεροποίηση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 1,07% -  επιτόκιο έκδοσης 1,57% στις 9 Ιουνίου 2020  - και το ιταλικό 10ετές στο 1,01%  και με το μεταξύ τους spread στις 6 μονάδες βάσης...
Σταθεροποίηση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 151 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6692 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Αν και η χρηματιστηριακή αγορά άρχισε τις συναλλαγές ήπια ανοδικά, ενδοσυνεδριακά ασκήθηκαν πιέσεις έως το -0,60%.
Μόλις στις δημοπρασίες το ΧΑ κατάφερε να περάσει σε θετικά εδάφη και να κλείσει τελικά σε υψηλά ημέρας.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,36% στις 637 μονάδες έχοντας υψηλό στις 637,27 μονάδες και χαμηλό 631,14 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και είχε επικεντρωθεί στο τραπεζικό κλάδο.   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 23,6 εκατ. ευρώ, ο όγκος 16,3 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 13 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες και τα 7,4 εκατ στην Eurobank.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης ανέκτησε την πρώτη στήριξη τις 630 μονάδες, ώστε να απομακρυνθεί από τις 610-620 και οι 600 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 650 μονάδες και ακολουθούν οι  660 και οι 680 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης πέριξ των 310 μονάδων, με πρώτη στήριξη τις 300 μονάδες και ακολουθούν οι 295-285 και ακολουθούν οι 275-265  
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 330-335 μονάδες και ακολουθούν οι 350 μονάδες.

ΕΚΤ και SSM δεν εγκρίνουν την ελληνική bad bank, έρχεται ο Ηρακλής 2

Πίσω από την προπαγάνδα παραπληροφόρησης που επιχειρεί η Τράπεζα της Ελλάδος για την ελληνική bad bank την κακή τράπεζα η αποδόμηση της έχει ξεκινήσει θεσμικά.
Η ΕΚΤ και ο SSM ο μόνιμος εποπτικός μηχανισμός των τραπεζών δεν εγκρίνουν την ελληνική bad bank, ενώ το σημαντικότερο όλων η DGComp η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ έχει σηκώσει κόκκινη κάρτα σε οποιαδήποτε αλλαγή που αφορά το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση.
Η ΕΚΤ – κάτι που αποκρύπτει η ΤτΕ – δεν έχει δώσει καμία έγκριση στην ΤτΕ για την bad bank, το κυριότερο όλων η πρόσφατη ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος επιβεβαιώνει ότι ούτε παρεμβάσεις στο DTC μπορεί να υπάρξουν ενώ οι τράπεζες θα κληθούν να πληρώσουν την ζημία.
Το DTA ο αναβαλλόμενος φόρος που φθάνει στις ελληνικές τράπεζες στα 22,3 δισεκ. και το DTC οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις ύψους 15,5 δισεκ. ευρώ με συνολικά κεφάλαια 29 δισεκ. στις τράπεζες έχουν… σημαντικό ελληνικό ενδιαφέρον.
Το DTC είναι κεφάλαια τα οποία κατέχουν οι τράπεζες αλλά επί της ουσίας είναι υποχρέωση που έχουν προς το ελληνικό δημόσιο. Επιτυγχάνουν κέρδη μειώνεται το DTC, εμφανίζουν ζημίες… σε μια οικονομική χρήση ενεργοποιείται ο νόμος που επιβάλλει αύξηση κεφαλαίου υπέρ του ελληνικού δημοσίου κατά το ύψος της ζημίας σε σχέση με το DTC.
Το DTC έχει ειδικό ελληνικό ενδιαφέρον γιατί η σχέση DTC 15,5 δισεκ. ευρώ προς συνολικά κεφάλαια των τραπεζών 29 δισεκ. ευρώ διαμορφώνεται στο 54% είναι μακράν η χειρότερη σχέση διεθνώς.
Οι γερμανικές τράπεζες έχουν DTC προς ίδια κεφάλαια 9%.
Όσο μεγαλύτερο είναι το DTC τόσο λιγότερα πραγματικά κεφάλαια, όσο και χαμηλότερης ποιοτικής στάθμης κεφάλαια διαθέτει μια τράπεζα.
Το υψηλό DTC δεν αντιμετωπίζεται θετικά από κανένα διεθνή επενδυτή.

H επικαιρότητα

Συναγερμό και νέα συζήτηση για την λήψη περαιτέρω μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού προκαλεί το νέο αρνητικό ρεκόρ των 262 κρουσμάτων που ανακοινώθηκε την Τετάρτη.
Προβληματισμό εντωμεταξύ προκαλούν και οι εικόνες με υπαίθριες συγκεντρώσεις από τις περιοχές στις οποίες έχουν επιβληθεί περιορισμοί στο ωράριο λειτουργίας κέντρων υγειονομικού ενδιαφέροντος (μπαρ, εστιατόρια κτλ).
Συνεχίζεται η επέλαση του κορωνοϊού στην Ελλάδα με την Αττική και τη Θεσσαλονίκη να βρίσκονται στο κόκκινο, κατάσταση που αναμένεται να επιδεινωθεί μετά τον Δεκαπενταύγουστο, οπότε οι αδειούχοι και εκδρομείς θα επιστρέψουν στις βάσεις τους.
Την ίδια ώρα, στο «κόκκινο» η επιχειρηματική δραστηριότητα της Θεσσαλονίκης μετά την απόφαση της κυβέρνησης να ακυρώσει τις εκδηλώσεις της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας με τους επιδημιολόγους, να θεωρούν ότι η ΔΕΘ μπορεί να γίνει πηγή εξάπλωσης του COVID 19.
Σύμφωνα με μελέτη του Παγκόσμιου Φορέα Εκθέσεων υπολογίζει ότι για κάθε ευρώ που χάνεται από τον διοργανωτή έχει δεκαπλάσια αξία για την τοπική οικονομία της πόλης.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της HELEXPO για την επιχειρηματική κοινότητα της Θεσσαλονίκης θα χαθούν έσοδα από 40 έως 50 εκατ. ευρώ ως παράπλευρες απώλειες καθώς η ιστορική πόλη του Βορρά θα χάσει τους εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες λόγω της ακύρωσης της 85ης Διεθνούς Εκθέσεως.

Νευρικότητα στις αγορές λόγω των δασμών Trump

Ήπιες πιέσεις δέχονται σήμερα 13/8 τα κυριότερα χρηματιστήρια, μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump να διατηρήσει τους δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα.
Η κλιμακούμενη ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας και το αδιέξοδο στις διαβουλεύσεις για πρόσθετα μέτρα στήριξης της αμερικανικής κυβέρνησης οδήγησαν τους επενδυτές σε ρευστοποίηση κερδών ύστερα από τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις.
Ο δείκτης Dow Jones καταγράφει απώλειες -0,28% στις 27.897 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 σημειώνει πτώση -0,09% στις 3.377 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει κέρδη +0,37% στις 11.053 μονάδες.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - υποχωρεί στις 22,3 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχωρεί -0,72% στις 12.965 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει απώλειες -0,69% στις 20.297 μονάδες.

Πτωτικά οι τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα

Πτωτικά έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές, πλην της Eurobank, αλλά με χαμηλές συναλλαγές.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,1240 ευρώ, με πτώση -1,62% με όγκο 1,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,02 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,5074 ευρώ, με πτώση -1,67%, με όγκο 3,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 783 κατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 14/5/2020 στα 0,4860 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,1575 ευρώ, με πτώση -1,07% με όγκο 381 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 505 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,4085 ευρώ, με άνοδο +1,09% με όγκο 7,4 εκατ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 1,51 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,52 ευρώ, με πτώση 1,7% και με κεφαλαιοποίηση 235 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1760 ευρώ, με πτώση -0,68% και όγκο 45 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 81 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στα 13,20 ευρώ αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 257 εκατ. ευρώ.

Μεικτή εικόνα στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Μεικτή ήταν η εικόνα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, αν και δεν λείπουν και οι επιλεκτικές πιέσεις.
H Coca Cola έκλεισε στα 23,45 ευρώ με πτώση -0,55% και κεφαλαιοποίηση στα 8,68 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,53 ευρώ, με άνοδο 1,73% και αποτίμηση 6,3 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,90 ευρώ, με άνοδο +0,78% και αποτίμηση 904 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,29 ευρώ, με άνοδο +1,10% και κεφαλαιοποίηση 531 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,10 ευρώ με άνοδο +1,50% και αποτίμηση 2,76 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,34 ευρώ, με άνοδο +0,71% και κεφαλαιοποίηση 934 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,19 ευρώ, με πτώση -0,38% και κεφαλαιοποίηση 1,58 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 11,38 ευρώ, με άνοδο 2,52% και κεφαλαιοποίηση 1,26 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,90 ευρώ με πτώση -2,47% και κεφαλαιοποίηση 1,12 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,70 ευρώ με άνοδο 2,77% και κεφαλαιοποίηση 2,27 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,56 ευρώ, με άνοδο +2,50% και κεφαλαιοποίηση 698 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0509 ευρώ, με απώλειες -2,12% και κεφαλαιοποίηση 52 εκατ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης