Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Εκτός ελέγχου ο κορωνοϊός στην Ελλάδα - Κίνδυνος για 600 με 700 κρούσματα την ημέρα - Στον αέρα το άνοιγμα των σχολείων - Στους 221 αυξήθηκαν οι θάνατοι

Εκτός ελέγχου ο κορωνοϊός στην Ελλάδα - Κίνδυνος για 600 με 700 κρούσματα την ημέρα - Στον αέρα το άνοιγμα των σχολείων - Στους 221 αυξήθηκαν οι θάνατοι
Σε επικίνδυνη τροχιά έχει εισέλθει η Ελλάδα όσον αφορά την εξάπλωση του κορωνοϊού
(upd 8) Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει σε κυβέρνηση και επιστήμονες μετά τη δραματική εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Η διασπορά της νόσου στη χώρα είναι μεγάλη κάτι που προκαλεί έντονη ανησυχία, καθώς εντοπίζονται κρούσματα σχεδόν σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις χώρες του εξωτερικού έχει αρχίσει η συζήτηση για το ενδεχόμενο να αποκλειστεί η Ελλάδα από τις ασφαλείς χώρες, ενώ σε περιφέρειες της Ιταλίας επιβάλλουν τεστ για όσους επιστρέφουν από Ελλάδα.

Οι διασωληνωμένοι έχουν φτάσει τους 22, οι ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύονται τους 189, με τους 77 να νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) και σε θαλάμους αρνητικής πίεσης, ενώ α τους 77, οι 24 ήταν διασωληνωμένοι.
Μάλιστα, με δεδομένο ότι τα κρούσματα που καταγράφονται αλλά και οι διασωληνώσεις αποτελούν το φωτογραφικό αποτύπωμα του κορωνοϊού πριν από 14 ημέρες, σε κυβέρνηση αλλά και επιστήμονες έχει σημάνει συναγερμός για το τι μέλλει γενέσθαι τις επόμενες ημέρες λόγω των περιστατικών συνωστισμού και μη τήρησης των μέτρων, αλλά και τη διοργάνωση εκδηλώσεων με τη συμμετοχή εκατοντάδων ανθρώπων.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας απηύθυνε νέα έκκληση για τήρηση των μέτρων από τους νέους, που αποτελούν και τη μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας, καθώς οι περισσότεροι είναι ασυμπτωματικοί που κυκλοφορούν στην κοινότητα μεταδίδοντας τον ιό σε ευπαθείς ομάδες.
Μάλιστα, ο κ. Κικίλιας προειδοποίησε ότι τον Αύγουστο ο μέσος όρος ηλικίας όσων έχουν νοσήσει από τον κορωνοϊό έχει περιοριστεί στα 36 έτη.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινιούνται και οι επιστήμονες, οι οποίοι σε δημόσιες παρεμβάσεις τους, επισημαίνουν την τεράστια ευθύνη που φέρουν οι νέοι άνθρωποι όσον αφορά τη διασπορά του κορωνοϊού.
«Από την τελευταία ανάλυση που έχουμε κάνει στο υπουργείο Υγείας και στον ΕΟΔΥ, το 30% περίπου των περιστατικών μας είναι ασυμπτωματικοί τις τελευταίες εβδομάδες και επίσης ένα πολύ μεγάλο ποσοστό είναι ηλικίας κάτω των 40 ετών.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτοί δεν μπορούν να περάσουν τον ιό σε μεγαλύτερους» δήλωσε χθες ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας. Μάλιστα, ερωτηθείς αν ανησυχεί για το γεγονός ότι έχει κατέβει ο μέσος όρος ηλικίας όσων προσβάλλονται από τον ιό, απάντησε: «Δεν με ανησυχεί από την άποψη ότι κινδυνεύουμε περισσότερο, με ανησυχεί από την άποψη ότι μπορούν να το μεταδώσουν ευκολότερα σε ευπαθείς ομάδες γιατί οι περισσότεροι είναι ασυμπτωματικοί».

Κίνδυνος για 600 με 700 κρούσματα ημερησίως

Η Ελλάδα έχει μπει με το... ενάμισι πόδι στη δεύτερη φάση της πανδημίας σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, ο οποίος τόνισε μιλώντας στο Open TV ότι αν συνεχίσουμε να μην τηρούμε τα μέτρα, ο ρυθμός δείχνει ότι τα ημερήσια κρούσματα σε 10 μέρες, θα είναι 600 με 700.
Ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, τόνισε ότι αν μπει μπροστά το 3 στις εκατοντάδες των κρουσμάτων και οι ΜΕΘ φτάσουν στους 50 νοσηλευόμενους τότε η κατάσταση δύσκολα θα αναστραφεί.
Προβληματισμό προκαλεί επίσης ο κίνδυνος συγχρωτισμού ενόψει Δεκαπενταύγουστου, ενώ όπως υπογράμμισε ο καθηγητής, είναι θέμα χρόνου η μετάδοση του κορωνοϊού από τη μια ηλικιακή ομάδα στην άλλη.

Στον αέρα το άνοιγμα των σχολείων

Με τα νέα κρούσματα όχι μόνο να είναι τριψήφια σε καθημερινή πλέον βάση αλλά και να παρουσιάζουν ανοδικές τάσεις, ενόψει και του Δεκαπενταύγουστου, φαίνεται πως είναι στον αέρα ακόμα και το άνοιγμα των σχολείων.
Στο θέμα αναφέρθηκε ο καθηγητής ιατρικής του πανεπιστημίου Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, επισημαίνοντας ότι εάν η εξάπλωση του κορωνοϊού συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς, το άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβριο, «θα είναι το τελευταίο θέμα που θα μας απασχολεί».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος τόνισε ότι με «ενεργό ένα δεύτερο κύμα» κορωνοϊού, το χαρακτήρισε «σχετικά δύσκολο» το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Παιδείας έχει στο τραπέζι όλα τα σενάρια ως προς το πως και το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία.
Από το υπουργείο διαμηνύεται ότι παρακολουθεί την πορεία των κρουσμάτων και εξετάζει όλα τα σενάρια πάντα σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή, η εισήγηση της οποίας αναμένεται στα τέλη Αυγούστου.

Μακραίνει η μακάβρια λίστα των θυμάτων

Πέντε ακόμα νεκρούς από κορωνοϊό μετράει η Ελλάδα σήμερα (13/8/2020).
Ειδικότερα, κατέληξαν μία 91χρονη, μία 88χρονη, ένας 87χρονος, ένας 70χρονος και ένας 82χρονος.
Ο 87χρονος νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής, ο 82χρονος νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ, ο 70χρονος στο ΑΧΕΠΑ, ενώ η 88χρονη και η 91χρονη προερχόταν από το γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι.
Σημειώνεται ότι οι νεκροί από τον κορωνοϊό ανέρχονται σε 221.

Η γεωγραφική διασπορά του κορωνοϊού στην Ελλάδα


Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφηκαν χθες ανέρχεται σε 262, ενώ δύο ασθενείς έχασαν τη μάχη για τη ζωή.
Από τα 262 κρούσματα, τα 233 είναι εγχώρια. Αυτά χθες κατανεμήθηκαν σε 30 Περιφερειακές ενότητες της χώρας. 
Τα αρνητικά πρωτεία στα επιβεβαιωμένα κρούσματα κράτησε χθες η Θεσσαλονίκη - η οποία εναλλάσσεται με την Αττική στην αρνητική αυτή θέση τις τελευταίες ημέρες- με 85 κρούσματα.
Τα 36 από αυτά εντοπίστηκαν στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων.
Άλλα 66 κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στην Αττική, με τα 14 εξ αυτών να σχετίζονται με ταξίδι σε άλλη περιοχή της χώρας με κρούσματα κορωνοϊού.
Στον μολυσματικό χάρτη μπήκε δυνατά η Μαγνησία, με 11 κρούσματα, 7 εκ των οποίων συνδέονται με συρροές, όπως και η Χαλκιδική με 8 κρούσματα.
Από 7 κρούσματα καταγράφηκαν στην Πέλλα και την Ξάνθη και από 5 κρούσματα καταγράφηκαν χθες στις Σέρρες, την Πιερία και τη Λάρισα.
Τέσσερα θετικά στον κορωνοϊό δηλώθηκαν στη Φλώρινα και από 3 στις Κυκλάδες, τη Λακωνία, την Καστοριά και την Ημαθία.
Από 2 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αρκαδία και το Ηράκλειο Κρήτης. Τέλος, από 1 κρούσμα καταγράφουν οι εξής Αιτωλοακαρνανία, Γρεβενά, Εύβοια, Δράμα, Ηλεία, Κοζάνη, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Κιλκίς, Κορινθία, Έβρος, Λασίθι, Τρίκαλα, Πρέβεζα.

Ανοίγει ο δρόμος για νέα μέτρα

Με τα νέα κρούσματα κορωνοϊού να είναι τριψήφια σε καθημερινή βάση, φαίνεται πως ανοίγει ο δρόμος για νέα μέτρα, που ενδεχομένως να είναι η γενικευμένη χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους αλλά και ο  περιορισμός των ατόμων για τις συγκεντρώσεις.
«Είμαστε στο δεύτερο κύμα και το πρόβλημα είναι ότι έχουμε ήδη αρκετούς διασωληνωμένους και αυτοί θα αυξηθούν» δήλωσε η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού.
Ως αποτέλεσμα της αύξησης εισαγωγών στις ΜΕΘ, αρκετοί είναι αυτοί που θα αντιμετωπίσουν πιο σοβαρή μορφή της νόσου.
«Φοβάμαι ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα και κάποια θα είναι σοβαρά και πλέον θα χάσουμε πλήρως τον έλεγχο» συμπλήρωσε.
Η καθηγήτρια επιδημιολογίας τόνισε ότι η χρήση της μάσκας θα πρέπει να είναι υποχρεωτική από την στιγμή που κάποιος βγαίνει από το σπίτι του και να χρησιμοποιείται παντού.
«Θα έπρεπε να έχουμε γενικευμένη χρήση μάσκας υποχρεωτική παντού» υποστήριξε.

Σύψας: Έχουμε πόλεμο - Είναι σημαντικό να βγάλουμε τον Αύγουστο

«Έχουμε πόλεμο, ο οποίος γενικά δεν πάει καλά τις τελευταίες ημέρες, με την έννοια ότι έχουμε αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων.
Πραγματικά τρέμουμε την επιστροφή των παραθεριστών και ειδικά των νέων ατόμων», είπε μιλώντας στον Σκάι  ο καθηγητής λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας.
Η συμβουλή του για όσους γυρίζουν από τις διακοπές τους, είναι για τουλάχιστον 7 μέρες να μην έρχονται σε επαφή με την οικογένειά τους και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και να φορούν μάσκα, εάν έχουν μες στο σπίτι ευπαθή άτομα, όπως γιαγιάδες και παππούδες.
Παράλληλα, έκανε έκκληση στον κάθε πολίτη να προστατεύσει τον εαυτό του και τις ευπαθείς ομάδες.
Όπως είπε, στην περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων «το επόμενο βήμα είναι πολλά τοπικά lockdown, αυτό όμως είναι ένα πολύ κακό σενάριο».
Το θετικό σενάριο είναι να φανούν τα αποτελέσματα από τα νέα μέτρα.
Ο καθηγητής εξήγησε πως πέρα από τα κρούσματα έχουμε και τις δομές που προσβάλλονται και αποτελούν υγειονομική «βόμβα».
Ο κ. Σύψας δήλωσε: Σημαντικό είναι «να βγάλουμε τον Αύγουστο».
«Ο παράγοντας που θα καθορίσει την περαιτέρω εξέλιξη της επιδημίας δεν είναι τα μέτρα, είναι η συμμόρφωση των πολιτών», τόνισε και συμπλήρωσε «εάν οι πολίτες συνεχίζουν να μη συμμορφώνονται και μάλιστα επιδεικτικά, φεύγοντας από τα καταστήματα και πηγαίνοντας σε παραλίες και πλατείες, τότε δυστυχώς δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα».

Μαγιορκίνης: Στο τραπέζι, η γενίκευση των μέτρων σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, αποκάλυψε ότι με τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορvνοϊού και αν και τα μέτρα της κυβέρνησης δεν φέρουν αποτέλεσμα τις επόμενες δύο ημέρες, τότε θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα.
Το πρώτο από αυτά τα επιπλέον μέτρα, κατά τον ίδιο, είναι να γενικευτούν τα μέτρα που ήδη πάρθηκαν σε περιοχές όπως ο Πόρος και να μπει στο «χορό των απαγορεύσεων» η Αττική αλλά και Θεσσαλονίκη, καθώς εκεί υπάρχουν πολλά κρούσματα.
«Νομίζω το πρώτο μέτρο που είναι στο τραπέζι είναι η γενίκευση των μέτρων που έχουν ληφθεί στον Πόρο και σε άλλα μέρη.
Μετά θα δούμε αν και εφόσον δεν υπάρξει σταθεροποίηση και χρειάζεται κάτι επιπλέον.
Οριζόντια πλέον… Και στην Αττική.
Γιατί αυτή τη στιγμή μεγάλη πηγή μετάδοσης είναι η Αττική.
Η Αττική και η Θεσσαλονίκη που είναι τα μεγάλα κέντρα της μετάδοσης, είναι στην προτεραιότητα για επιπλέον μέτρα» δήλωσε μιλώντας στον Σκάι.

Περιφέρειες της Ιταλίας βάζουν σε καραντίνα ταξιδιώτες που επιστρέφουν από Ελλάδα

Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα είναι και το γεγονός ότι περιφέρειες της Ιταλίας θα θέτουν σε καραντίνα τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, στο πλαίσιο των μέτρων για την ανάσχεση της διάδοσης του κορωνοϊού, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Η καραντίνα είναι πλέον υποχρεωτική στις περιφέρειες της Απουλίας (νότια) και της Καμπανίας (νότια) για τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από την Ισπανία, την Ελλάδα και τη Μάλτα.
«Τις δύο τελευταίες ημέρες, καταγράψαμε πολυάριθμα θετικά κρούσματα σε κατοίκους της Απουλίας που επέστρεψαν απ' αυτές τις τρεις χώρες, όπου η κυκλοφορία του ιού είναι σημαντική», εξήγησε ο πρόεδρος της Απουλίας.
Η Σικελία ετοιμάζεται να εφαρμόσει το ίδιο μέτρο, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.
Ο πρόεδρος της περιφέρειας Εμίλια-Ρομάνια (κέντρική Ιταλία) πρόκειται να υπογράψει σήμερα διάταγμα με το οποίο θα επιβληθεί η πραγματοποίηση τεστ σε όλους τους ταξιδιώτες που προέρχονται από τις προαναφερθείσες τρεις χώρες.
Οι ταξιδιώτες που φθάνουν από την Κροατία θα πρέπει εξάλλου να μπαίνουν σε καραντίνα.
Την ίδια ώρα η κεντρική κυβέρνηση της Ιταλίας ετοιμάζει νέα μέτρα για να αποφύγει την αναζωπύρωση του ιού που σημειώνεται σε ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτη την Ισπανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης