Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Η κατάρρευση της λίρας βαθαίνει την κρίση στην Τουρκία - Για το 2020 διαχειρίσιμο το χρέος

Scope: Η κατάρρευση της λίρας βαθαίνει την κρίση στην Τουρκία - Για το 2020 διαχειρίσιμο το χρέος
Σχόλιο της Scope Ratings για την τουρκική οικονομία 
Η σημαντική πτώση της τουρκικής λίρας υπογραμμίζει τον επείγοντα χαρακτήρα με τον οποίο οι αρχές πρέπει να αντιμετωπίσουν τις επίμονες θεσμικές και οικονομικές αδυναμίες για να αποφευχθεί μια βαθύτερη κρίση ισοζυγίου πληρωμών, σχολιάζει η Scope Ratings.
Κατά την άποψη του γερμανικού οίκου, η Τουρκία συγκαταλέγεται μεταξύ των οικονομιών που κινδυνεύουν περισσότερο από μία κρίση ισοζυγίου πληρωμών, δεδομένων της ιστορικά σημαντικής αστάθειας της λίρας και του υψηλού ποσοστού δημοσίου και ιδιωτικού χρέους σε ξένα νομίσματα.
«Η πολιτική στάση της τουρκικής κυβέρνησης και η πολιτική της κεντρικής τράπεζας δεν βοηθούν τα πράγματα αυτή τη στιγμή.
Τα πραγματικά επιτόκια παραμένουν από τα χαμηλότερα στον κόσμο.
Ωστόσο, μια υπερβολική αύξηση των επιτοκίων δεν θα είναι απλή, καθώς ο Πρόεδρος Erdogan έχει δηλώσει ότι προτιμά τα χαμηλά επιτόκια.
Η λίρα διαπραγματεύεται επί του παρόντος 34% κάτω από το ρεκόρ του Αυγούστου 2019 έναντι του δολαρίου και έφτασε στα χαμηλά όλων των εποχών έναντι του ευρώ τον Αύγουστο.
Για την εξισορρόπηση των οικονομικών και πολιτικών συμβιβασμών, η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να συσφίξει τη νομισματική της πολιτική χωρίς να αυξήσει υπερβολικά τα επιτόκια πολιτικής. (…)
Η υποτίμηση της λίρας όχι μόνο αυξάνει τον πληθωρισμό, αλλά υπονομεύει επίσης τη βιωσιμότητα του χρέους, δεδομένου ότι το 50% του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης της Τουρκίας είναι σε ξένο νόμισμα, από 27% στα μέσα του 2013.
Οποιαδήποτε επιδείνωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας μπορεί να μετατραπεί όλο και πιο εύκολα σε πρόβλημα για τη μελλοντική ικανότητα εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους της κυβέρνησης», σχολιάζει ο οίκος.
Ωστόσο, η Scope εκτιμά ότι οι σημαντικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Τουρκίας -ανέρχονται σε τουλάχιστον 120 δισεκ. δολ. ΗΠΑ (ή 15% του ΑΕΠ) το 2020- θα είναι διαχειρίσιμες φέτος, με χρηματοδοτικές ανάγκες περίπου 13,8% του ΑΕΠ το 2021.
Το χρέος της γενικής κυβέρνησης της Τουρκίας αναμένεται να αυξηθεί σε περισσότερο από 40% του ΑΕΠ φέτος, από 28% το 2017.
Οι μη χρηματοοικονομικές εταιρείες έχουν σημαντική καθαρή θέση χρέους σε ξένο νόμισμα, ύψους 165 δισ. δολαρίων τον Μάιο 2020.

Διαβάστε: Scope: Υποβαθμίζεται σε «Β+» η Τουρκία, σταθερό το outlook - Ύφεση 4,2% το 2020

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης