Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δένδιας: Εργαζόμαστε για να αποφύγουμε «θερμό επεισόδιο» - Όχι στη «διπλωματία των κανονιοφόρων» - Οι όροι για διάλογο με την Τουρκία

Δένδιας: Εργαζόμαστε για να αποφύγουμε «θερμό επεισόδιο» - Όχι στη «διπλωματία των κανονιοφόρων» - Οι όροι για διάλογο με την Τουρκία
Τις προϋποθέσεις για διάλογο με την Τουρκία θέτει ο Νίκος Δένδιας
Σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι η Ελλάδα δεν θα ακολουθήσει τη «δπλωματία των κανονιοφόρων» στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με συνέντευξή του στα Νέα Σαββατοκύριακο, ενώ θέτει και τους όρους και τις προϋποθέσεις για πιθανό διάλογο.
«Η Ελλάδα είναι μία χώρα φιλειρηνική, αλλά πάντοτε έτοιμη να προασπίσει στο έπακρο την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Και η διπλωματία της εργάζεται ώστε να μην χρειαστεί να φτάσουμε σε θερμό επεισόδιο», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.
Ερωτηθείς αν υπό τις παρούσες συνθήκες, μπορεί να διεξαχθεί διάλογος και αν υπάρχει δυνατότητα προσφυγής στη Χάγη, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε:

«Η Τουρκία επέλεξε να αποσυρθεί από τον διάλογο, πριν ακόμη αυτός επανεκκινήσει. Ωστόσο, οι διερευνητικές είναι ένας σημαντικός δίαυλος επικοινωνίας που συντελεί και προς την κατεύθυνση αποφυγής κλιμάκωσης.
Γι’ αυτό τον λόγο, είμαστε καταρχήν υπέρ της επανέναρξής τους, όπως και των μηχανισμών τακτικών πολιτικών διαβουλεύσεων και των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).
Όμως, υπάρχουν αυτονόητες προϋποθέσεις για να υπάρξει αυτός ο διάλογος.
Και αυτές αφορούν τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας.
Δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος υπό το κράτος προκλήσεων και παραβατικών ενεργειών.
Αν υπάρξει διάλογος υπό αυτές τις αυτονόητες προϋποθέσεις, ο οποίος δεν οδηγήσει σε συμφωνία, η προσφυγή στη Χάγη, όπως δήλωσε προ ημερών και ο Πρωθυπουργός, μπορεί να αποτελέσει επόμενο βήμα.
Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει η Τουρκία να αποδεχθεί το πλαίσιο συζήτησης της διαφοράς που δεν μπορεί να είναι άλλο από το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

Η συνάντηση με Pompeo

Eν όψει της συνάντησης με τον Αμερικανό ομολόγο του Mike Pompeo στη Βιέννη, ο Νίκος Δένδιας σημειώνει πως «ίναι προφανές ότι η τουρκική παραβατικότητα υπονομεύει πέραν των άλλων την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, στρέφεται ευθέως κατά των αρχών και της συνοχής του ΝΑΤΟ, ενώ προκαλεί αμφιβολίες για το κατά πόσον η σημερινή Τουρκία ασπάζεται τις ίδιες αξίες με τη δύση».
Όπως τονίζει ο Έλληνας ΥΠΕΞ, «αήν ακριβώς την ανησυχία, όχι μόνον της Ελλάδας αλλά και μιας σειράς άλλων κρατών στην περιοχή, θα εκφράσω στον κ. Pompeo, o οποίος έχει αποδείξει ότι είναι καλός γνώστης των συνθηκών στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, κατά τη συνάντησή μας στη Βιέννη.
Ο κ. Pompeo είχε λάβει σαφή θέση κατά της παραβίασης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, στην υπογραφή της τροποποιημένης αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ (MDCA), πριν 10 περίπου μήνες στην Αθήνα.
Εξάλλου, ο κ. Δένδιας σημειώνει πως η Άγκυρα οφείλει να αντιληφθεί πως «οι απειλές και οι προκλήσεις απέναντι στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα χωρών της ΕΕ θα έχουν συνέπειες».
Σχετικά με τη στήριξη της Γαλλίας, ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η «η Γαλλία υπήρξε διαχρονικά ένας σταθερός σύμμαχος και εταίρος μας.
Έχουμε μία στρατηγική σχέση σε στέρεες βάσεις, η οποία εδράζεται στην ιστορική φιλία των δύο λαών και σε κοινές αρχές, ενώ έχει βάθος και έκταση που υπερβαίνουν κατά πολύ την όποια αμυντική προμήθεια».
Σχετικά με τη συμφωνία με την Αίγυπτο, ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε ότι εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον, δεδομένων των συνθηκών στην περιοχή.
«Και εύχομαι να αποτελέσει την αρχή για τη συνέχιση της οριοθέτησης των θαλασσίων ορίων τόσο με την Αίγυπτο όσο και με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής
Η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου κατοχυρώνει πλήρως το δικαίωμα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, όπως προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης